Neděle - večeře: Knedlíčková polévka + pečivo
mrkev | 60 g |
voda | 53,6 |
olej | 0,2 |
sůl |
2 |
voda |
180 |
droždí | 2,25 |
voda | 10 |
ovesné vločky pomleté | 5 |
pšeničné klíčky | 1,5 |
celozrnná mouka | 10 |
vejce | 0,125 ks |
česnek | 0,45 |
majoránka | 0,08 |
sůl |
0,16 |
kurkuma | 0,2 |
staročeské koření |
0,2 |
pečivo | 150 |
Z teplé vody, droždí a trochy celozrnné mouky připravíme kvásek. Po vykynutí přidáme vejce, zbytek mouky, pomleté ovesné vločky, pšeničné klíčky, sůl, česnek a majoránku a necháme vykynout.
Do hrnce dáme dusit mrkev s trochou vody, olejem a solí. K podušené zelenině přidáme zbytek vody. Když začne vařit, děláme lžící nebo přes síto na halušky knedlíčky. Po uvaření dochutíme kořením a přidáme nakrájenou petrželovou nať, pažitku apod.
Pondělí - snídaně: Sýrová pomazánka + pečivo
eidam | 50 |
jablko | 40 |
pečivo | 100 |
zelenina | 100 |
Na struhadle postrouháme tvrdý sýr a jablko. Dochutíme lněným semínkem, zelenou natí, případně kečupem, curry, křenem apod. Podáváme s topinkami (bez tuku) a syrovým zeleninovým salátem.
Pondělí - oběd: Ovocná polévka a jáhlový nákyp
Polévka
ovoce | 60 g |
přírodní cukr | 20 |
agar (maizena) | 5 |
Nákyp
jáhly | 80 |
ovoce | 60 |
přírodní cukr | 10 |
hrozinky | 20 |
ořechy | 10 |
olej | 1 |
skořice | 0,3 |
voda | 140 |
Polévka: podusíme ovoce s kořením, smícháme s přírodním cukrem a s uvařeným agarem nebo maizenou, rozmíchanou v troše studené vody. Krátce povaříme.
Jáhlový nákyp: nejdříve jáhly 3x spaříme a potom povaříme asi ½ hodiny (dle množství), aby nebyly rozvařené. Na olejem vymazaný plech dáme vrstvu uvařených jáhel a na ně vrstvu jablek s přírodním cukrem a skořicí. Horní vrstvu vytvoříme zbytkem uvařených jáhel. Pečeme asi ½ hod. při teplotě 150 - 170°C.
Pondělí - večeře: Brambory s karotkou, hráškem a lepkem.
brambory | 300 |
hrášek s karotkou | 75 |
kondenzované mléko | 20 |
hladká mouka | 10 |
přírodní cukr | 2 |
máslo | 5 |
lepek | 15 |
olej | 2 |
kmín, sůl, citron, lněné semínko, sojová omáčka |
Na malé kostičky nakrájíme karotku, smícháme s hráškem a dusíme. Podušenou zeleninu zalejeme teplou vodou a zahustíme opraženou moukou. Dochutíme kondenzovaným mlékem, přírodním cukrem, máslem a citronem.
Jako přílohu podáváme uvařené brambory s kmínem a lepkem, který nejdříve uvaříme, nakrájíme na malé kousky a ještě podusíme na troše oleje s kmínem, sojovou omáčkou a lněným semínkem.
Úterý - snídaně: Kukuřičná kaše
kukuřičná krupice | 40 |
voda | 310 |
mléko kondenzované | 25 |
cukr | 15 |
hrozinky | 15 |
ovoce | 40 |
Do hrnce dáme vařit vodu, do vařící vody pomalu za stálého míchání sypeme kukuřičnou krupici a povaříme do měkka (asi 20 minut).Po uvaření přidáme spařené hrozinky, přírodní cukr a kondenzované mléko. Podáváme s dušeným ovocem a sypeme skořicí.
Úterý - oběd: Zapečená rýže + zelný salát
rýže | 90 |
voda | 159,3 |
sůl | 2 |
kurkuma | 0,2 |
hrášek | 20 |
mrkev | 50 |
rosovické koření | 0,5 |
orientální koření | 0,2 |
olej | 2 |
sojová omáčka | 1,75 |
česnek | 0,5 |
lněné semínko |
0,5 |
zelí | 150 |
Večer řádně promyjeme rýži a namočíme. Ráno rýži uvaříme se solí, olejem a kořením. Po uvaření rýži smícháme se zeleninou, ochutíme sojovou omáčkou, lněným semínkem a kořením a zapečeme. Podáváme se zelným salátem.
Úterý - večeře: Zeleninový guláš + pečivo
brambory | 100 |
zelenina | 200 |
olej | 2 |
kečup | 5 |
chléb | 120 |
kmín, paprika |
Brambory a kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostky a na nudličky a podusíme s kořením na oleji do měkka. Potom zalijeme horkou vodou, ochutíme kořením, sojovou omáčkou a kečupem. Ozdobíme zelenými natěmi a bylinkami.
Středa - snídaně: Pohanková pomazánka + pečivo
pohanka drcená | 30 |
voda | 51 |
cibule | 10 |
kečup | 5 |
česnek | 1 |
olej | 2 |
sůl | 0,6 |
rosovické koření | 1 |
pečivo | 100 |
zelenina | 100 |
Pohanku opražíme na sucho, zalejeme vodou a uvaříme do měkka. Smícháme s cibulí zesklovatělou na oleji, kečupem a kořením. Můžeme přidat zelenou petrželku nebo jiné bylinky. Podáváme s opečeným chlebem a čerstvou zeleninou.
Středa - oběd: Ovocné knedlíky s mákem
čerstvé ovoce | 100 |
celozrnná mouka | 70 |
hrubá mouka | 30 |
sojová mouka | 10 |
mléko | 80 |
sůl | 1 |
cukr |
10 |
kvásek: | |
droždí | 1 |
mléko | 5 |
cukr |
0,8 |
posýpka (mák, opražené klíčky) | 20 |
Příprava kvásku: Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, zamícháme a kvásek necháme vykynout.
Příprava těsta: Do mísy dáme celozrnnou, sojovou a hrubou mouku, cukr, vykynutý kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto až se přestane lepit na stěny nádoby a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na válečky, ze kterých krájíme stejné dílky o váze asi 50 g. Dílky roztlačíme, naplníme očištěným ovocem, zabalíme a necháme kynout na vále. Vykynuté knedlíky vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 8 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme, propíchneme, omastíme olejem a posypeme posypkou.
Středa - večeře: Kedlubnové brambory s tvarohem
brambory | 200 |
kedlubny | 100 |
tvaroh | 80 |
zelenina | 100 |
olej | 5 |
Pokrájené brambory uvaříme. Kedlubny oloupeme, pokrájíme na kostičky, podusíme a ještě trochu osmahneme na oleji. Brambory a kedlubny smícháme, přidáme rosovické koření a lněné semínko. Sypeme strouhaným tvarohem a zelenou petrželkou, podáváme s čerstvou zeleninou.
Čtvrtek - snídaně: Rýžová kaše s kokosem
rýže | 70 |
voda | 300 |
mléko kondenzované | 20 |
cukr | 15 |
kokos | 6,2 |
hrozinky | 10 |
ovoce (švestkový kompot) | 50 |
Čtvrtek - oběd: Sekaná ze sojové drti, brambory, zeleninový salát
sekaná: | |
sojová drť | 19,4 |
voda | 75 |
sůl | 1 |
pšeničné vločky | 9,7 |
ovesné vločky | 32,8 |
sojová omáčka | 2 |
majoránka | 0,8 |
česnek | 1,6 |
rosovické koření | 0,4 |
tymián | 0,04 |
vejce | 0,15 |
olej na plech | 1,5 |
staročeské koření |
0,1 |
brambory | 300 |
kmín | 0,5 |
sůl |
1 |
zelenina | 150 |
Večer namočíme sojovou drť, pšeničné a ovesné vločky. Druhý den přidáme vejce a koření, zamícháme a dáme na olejem vymazaný plech a zapečeme v troubě. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem nebo s bramborovým salátem.
Čtvrtek - večeře: Květák na mozeček + pečivo
květák | 150 |
sojová mouka | 15 |
olej | 3 |
pečivo | 150 |
zelenina | 100 |
sůl, natě, lněné semínko |
Sojovou mouku vaříme s vodou, až je hustá (nejméně 20 minut). Přidáme sůl, na jemno nakrájený a uvařený květák a ochutíme olejem, lněným semínkem a sojovou omáčkou. Ozdobíme zelenými natěmi a bylinkami.
Pátek - celý den: půst, nebo rýžová dieta (možnost zvolit podle vlastního uvážení)
Sobota - snídaně: Kaše z pšeničného mica
mico | 70 |
hrozinky | 20 |
cukr | 10 |
kondenzované mléko | 10 |
ovoce | 40 |
slunečnicové semínko | 10 |
skořice |
Mico smícháme s vlažnou vodou, přidáme spařené hrozinky, cukr, kondenzované mléko a prohřejeme. Zdobíme skořicí, dušeným ovocem a slunečnicovým semínkem.
Sobota - oběd: Pohanka s rajskou omáčkou
pohanka | 95 |
voda | 75 |
sůl | 1,8 |
sojová omáčka | 2 |
česnek | 0,5 |
lněné semínko | 1,5 |
rosovické koření | 0,25 |
olej (na plech) | 2 |
zelenina |
120 |
omáčka: | |
celozrnná mouka | 20 |
kondenzované mléko | 20 |
rajský protlak | 40 |
přírodní cukr | 3 |
nové koření | 0,2 |
bobkový list | 0,07 |
Pečeně: Pohanku spaříme a důkladně promyjeme, zalijeme horkou vodou a vaříme se solí do měkka. Po uvaření vmícháme zeleninu a koření a zapečeme.
Omáčka: Na pánvi mírně opražíme jemně pomletou celozrnnou mouku a smícháme s vodou (1 : 3). Do hotové omáčky přidáme vývar z koření, rajský protlak a kondenzované mléko a krátce prohřejeme.
Sobota - večeře: Kukuřičné flameri
kukuřičná krupice | 100 |
šlehačka | 20 |
přírodní cukr | 15 |
ovoce | 60 |
agar (maizena) | 5 |
hřebíček, skořice |
Uvaříme kukuřičnou krupici s vodou v poměru 1 : 4, přidáme trochu maizeny rozmíchané ve studené vodě nebo rozvařený agar a krátce povaříme. Přidáme cukr a dáme do misek, které jsme předem vychladili studenou vodou. Při podávání zdobíme šlehačkou a dušeným ovocem.
Neděle - snídaně: Jáhlová kaše
jáhly | 75 |
voda | 310 |
kondenzované mléko | 20 |
cukr | 15 |
klíčky | 5,6 |
hrozinky | 10 |
ovoce | 40 |
skořice | 0,1 |
Jáhly 3x spaříme a uvaříme do měkka. Přidáme cukr, hrozinky, opražené klíčky a kondenzované mléko. Zdobíme dušeným ovocem a skořicí.
Neděle - balíček na cestu: Falešná vejce se sušenými kvasnicemi + chléb
sojový pudr | 20 |
sušené kvasnice (Tebi) | 2 |
olej | 2 |
chléb | 110 |
zelenina | 100 |
rosovické koření, sojová omáčka |
Sojovou mouku smícháme s vodou a vaříme na mírném plameni na hustou kaši. Ke konci vaření nasypeme do kaše sušené kvasnice a dochutíme sojovou omáčkou a rosovickým kořením. Podáváme s opečeným chlebem a syrovou zeleninou.