Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec

Autor: Ivana Paukertová <ipaukertova@volny.cz>, Téma: Recepty z planých rostlin, Vydáno dne: 01. 03. 2007

Ptačinec žabinec je velmi chutná i zdravá rostlina. Chuť čerstvého ptačince popisuje někdo jako oříškovou, mě osobně nepřipomíná nic, k čemu by se dala přirovnat, neboť je velmi osobitá a velmi příjemná. Ptačinec žabinec je jednoletá rostlina, velmi hojná a proto snadno dostupná po celý rok.



Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec

Nejlepší je nať před květem, kvetoucí může mít trochu nahořklou chuť (ale nemusí), podle mých zkušeností to závisí spíše na stáří rostliny.

Ptačinec žabinec je i léčivá rostlina, léčivé účinky a rozdíly od příbuzných rostlin najdete v článku o ptačinci.

Míchaná vejce s ptačincem

Do míchaných vajec přidáme nasekanou čerstvou nať ptačince v množství libovolném.

Ptačincový salát

Nať ptačince omyjeme a natrháme nebo nakrájíme na menší kousky. Připravíme zálivku u octa, soli, cukru a oleje a nalijeme na salát. Na rozdíl od některých salátů z planých rostlin, např. ze smetanky má samotný ptačinec vynikající chuť.

Míchaný salát

Listy hlávkového salátu natrháme a smícháme s ptačincem. Zálivku použijeme stejnou jako v předchozím receptu, můžeme přidat i lžičku nebo dvě hořčice.

Polévka 1

Do zeleninové polévky vhodíme hrst nasekané nati ptačince.

Polévka 2

Uděláme bešamel, rozředíme na hustotu polévky, povaříme a přidáme nasekanou nať ptačince. Dále nevaříme. Kořenit můžeme pepřem, muškátovým květem nebo zázvorem. Jemnou polévku získáme přimícháním žloutku.

Nádivka do listových šátečků

Cibule, bílé zelí, vejce, eidam nebo jiný sýr, ptačinec, všeho stejným dílem, cibule může být míň.

Osmahneme cibulku a přidáme na nudličky nakrájené zelí, osolíme, podusíme. Až zelí změkne, vydusíme nebo slijeme zbývající vodu, přidáme vejce, na kostičky nakrájený sýr a směs mícháme dokud neztuhne. Vychladlou směs promícháme s nasekanou natí ptačince a plníme do šátečků, dá se upéct i jako slaný štrůdl čiližto závin.

Jarní předkrm speciál

Rozebereme hlávkový salát a čtyři (nebo podle počtu osob) vnitřní pevné listy přiměřené velikosti použijeme jako misku. Do této misky dáme hrst posekané ptačincové nati, na ni položíme kolečko rajčete a kolečko natvrdo uvařeného vejce. Na žloutek položíme část nati ptačince jako ozdobu. Do mističky ještě přidáme jeden (nebo více) kopečků majonézy, kyselé smetany nebo jogurtu.

Špenát

Nať ptačince usekáme a podusíme s několika nasekanými listy česneku medvědího (dá se nahradit rodrceným česnekem, ten ale přidáváme až nakonec), solí a trochou oleje.

Ptačincová pomazánka

Jako základ použijeme máslo utřené do pěny, ke kterému přidáme asi půl na půl měkký tavený sýr. Jako základ se dá použít i pomazánkové máslo nebo i rostlinný tuk. Do základu vmícháme nasekanou nať ptačince.

Zelený chleba

Připravíme těsto na chleba obvyklým způsobem a přidáme nasekanou nať ptačince. Nejjednodušší příprava těsta je dva šálky mouky s trochou soli a prášku do pečiva, přidat trochu oleje nebo másla a tolik vody, aby vzniklo těsto. Nebo můžeme zadělat klasické chlebové těsto s kvasnicemi (i když má být chleba zelený, přesto ten můj barvu zelenou po upečení neměl- to mu ale asi neubralo na výživné hodnotě).