Několik zeleninových receptů

Autor: Od čtenáře <@>, Téma: Recepty čtenářů, Zdroj: Fórum JZ, Vydáno dne: 25. 09. 2010

Vegetariánské variace na orientální kuchyni



Zeleninové kari

200 g brambor, 200 g rajčat, kořenová zelenina, 1/2 lžičky kmínu, větší cibule, 4 stroužky česneku, 2 feferonky, lžíce sladké papriky, lžička kari, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 80 g másla, sůl

postup:

na másle usmažíme nakrájenou cibuli a utřený česnek. Přidáme všechno koření a nakrájené brambory a osolíme. Když to vysmahne, vložíme nasekané feferonky, nakrájená rajčata a kořenovou zeleninu, přiklopíme pokličkou a mírně dusíme do měkka.

Zelí po bengálsku

hlávka zelí, 4 rajčata, 1/2 lžičky chilli, 1/4 lžičky tlučeného hřebíčku, 1/2 lžičky tlučeného kardamonu, 1/4 lžičky skořice, 1/2 lžičky práškového cukru, 4 lžíce másla, sůl

postup:

na másle osmažíme nakrájené zelí se zázvorem a chilli. Přidáme nakrájená rajčata, cukr a sůl a dusíme. Když je zelí měkké, poprášíme směsí hřebíčku, kardamonu a skořice.

Zelí po drávidsku

hlávka zelí, 2 feferonky, 2 lžíce strouhaného kokosu, lžičku hořčičného semínka, lžíce čočky, lžička práškového cukru, 4 lžíce másla, sůl

postup:

na másle opražíme čočku, drobně nakrájené feferonky a hořčičné semínko. Pak přidáme nakrájené zelí, cukr, sůl a dobře zamícháme. Podlijeme a pod pokličkou dusíme. Než je zelí hotové, sejmeme pokličku, aby se vypařila zbytečná voda. Sypeme kokosem.

Paprikové lusky

8 paprikových lusků, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 4 bobkové listy, lžička hořčičného semínka, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky práškového cukru, 4 lžíce másla, citrón, sůl

postup:

na másle osmažíme jednu nakrájenou cibuli do zlatova. Vyjmeme a necháme odloženo. Osmažíme druhou nakrájenou cibuli, česnek, bobkový list, hořčičné semínko, zázvor. Pak přidáme na nudličky nakrájené paprikové lusky, citronovou šťávu, cukr a sůl a dusíme do měkka. Když jsou papriky měkké, posypeme je odloženou posypanou cibulkou.

Dušený patizon

400 g patizonu, cibule, 2 paprikové lusky, 1/2 lžičky chilli, 1/2 lžičky tlučeného kmínu, 1/2 lžičky kari, 2 lžíce másla, sůl

postup:

patizon očistíme a nakrájíme. Nakrájenou cibuli osmažíme na másla do zlatova. Pak vložíme patizon, koření a sůl, mírně podlijeme horkou vodou a dusíme do měkka. Hotové ozdobíme lusky nakrájenými na kroužky.

Zulu
Fórum JZ