Když mluvíme o zdravé výživě, je nutné také myslet na vyvážený a pestrý jídelníček. Takže přinášíme příklad na celý týden - pamětníci táborů bhakti-jógy v Přešovicích si zavzpomínají...
Příklad táborového jídelníčku
(dávky jsou přepočteny na 1 osobu a pokud není uvedeno jinak, jsou množství uváděna v gramech)
Neděle - večeře: Knedlíčková polévka + pečivo
mrkev |
60 g |
voda |
53,6 |
olej |
0,2 |
sůl
|
2
|
voda
|
180
|
droždí |
2,25 |
voda |
10 |
ovesné vločky pomleté |
5 |
pšeničné klíčky |
1,5 |
celozrnná mouka |
10 |
vejce |
0,125 ks |
česnek |
0,45 |
majoránka |
0,08 |
sůl
|
0,16
|
kurkuma |
0,2 |
staročeské koření
|
0,2
|
pečivo |
150 |
Z teplé vody, droždí a trochy celozrnné mouky připravíme kvásek. Po vykynutí přidáme vejce, zbytek mouky, pomleté ovesné vločky, pšeničné klíčky, sůl, česnek a majoránku a necháme vykynout.
Do hrnce dáme dusit mrkev s trochou vody, olejem a solí. K podušené zelenině přidáme zbytek vody. Když začne vařit, děláme lžící nebo přes síto na halušky knedlíčky. Po uvaření dochutíme kořením a přidáme nakrájenou petrželovou nať, pažitku apod.
Pondělí - snídaně: Sýrová pomazánka + pečivo
eidam |
50 |
jablko |
40 |
pečivo |
100 |
zelenina |
100 |
Na struhadle postrouháme tvrdý sýr a jablko. Dochutíme lněným semínkem, zelenou natí, případně kečupem, curry, křenem apod. Podáváme s topinkami (bez tuku) a syrovým zeleninovým salátem.
Pondělí - oběd: Ovocná polévka a jáhlový nákyp
Polévka
ovoce |
60 g |
přírodní cukr |
20 |
agar (maizena) |
5 |
Nákyp
jáhly |
80 |
ovoce |
60 |
přírodní cukr |
10 |
hrozinky |
20 |
ořechy |
10 |
olej |
1 |
skořice |
0,3 |
voda |
140 |
Polévka: podusíme ovoce s kořením, smícháme s přírodním cukrem a s uvařeným agarem nebo maizenou, rozmíchanou v troše studené vody. Krátce povaříme.
Jáhlový nákyp: nejdříve jáhly 3x spaříme a potom povaříme asi ½ hodiny (dle množství), aby nebyly rozvařené. Na olejem vymazaný plech dáme vrstvu uvařených jáhel a na ně vrstvu jablek s přírodním cukrem a skořicí. Horní vrstvu vytvoříme zbytkem uvařených jáhel. Pečeme asi ½ hod. při teplotě 150 - 170°C.
Pondělí - večeře: Brambory s karotkou, hráškem a lepkem.
brambory |
300 |
hrášek s karotkou |
75 |
kondenzované mléko |
20 |
hladká mouka |
10 |
přírodní cukr |
2 |
máslo |
5 |
lepek |
15 |
olej |
2 |
kmín, sůl, citron, lněné
semínko, sojová omáčka |
|
Na malé kostičky nakrájíme karotku, smícháme s hráškem a dusíme. Podušenou zeleninu zalejeme teplou vodou a zahustíme opraženou moukou. Dochutíme kondenzovaným mlékem, přírodním cukrem, máslem a citronem.
Jako přílohu podáváme uvařené brambory s kmínem a lepkem, který nejdříve uvaříme, nakrájíme na malé kousky a ještě podusíme na troše oleje s kmínem, sojovou omáčkou a lněným semínkem.
Úterý - snídaně: Kukuřičná kaše
kukuřičná krupice |
40 |
voda |
310 |
mléko kondenzované |
25 |
cukr |
15 |
hrozinky |
15 |
ovoce |
40 |
Do hrnce dáme vařit vodu, do vařící vody pomalu za stálého míchání sypeme kukuřičnou krupici a povaříme do měkka (asi 20 minut).Po uvaření přidáme spařené hrozinky, přírodní cukr a kondenzované mléko. Podáváme s dušeným ovocem a sypeme skořicí.
Úterý - oběd: Zapečená rýže + zelný salát
rýže |
90 |
voda |
159,3 |
sůl |
2 |
kurkuma |
0,2 |
hrášek |
20 |
mrkev |
50 |
rosovické koření |
0,5 |
orientální koření |
0,2 |
olej |
2 |
sojová omáčka |
1,75 |
česnek |
0,5 |
lněné semínko
|
0,5
|
zelí |
150 |
Večer řádně promyjeme rýži a namočíme. Ráno rýži uvaříme
se solí, olejem a kořením. Po uvaření rýži smícháme se zeleninou, ochutíme
sojovou omáčkou, lněným semínkem a kořením a zapečeme. Podáváme se zelným
salátem.
Úterý - večeře: Zeleninový guláš + pečivo
brambory |
100 |
zelenina |
200 |
olej |
2 |
kečup |
5 |
chléb |
120 |
kmín, paprika |
|
Brambory a kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostky a na nudličky a podusíme s kořením na oleji do měkka. Potom zalijeme horkou vodou, ochutíme kořením, sojovou omáčkou a kečupem. Ozdobíme zelenými natěmi a bylinkami.
Středa - snídaně: Pohanková pomazánka + pečivo
pohanka drcená |
30 |
voda |
51 |
cibule |
10 |
kečup |
5 |
česnek |
1 |
olej |
2 |
sůl |
0,6 |
rosovické koření |
1 |
pečivo |
100 |
zelenina |
100 |
Pohanku opražíme na sucho, zalejeme vodou a uvaříme do měkka. Smícháme s cibulí zesklovatělou na oleji, kečupem a kořením. Můžeme přidat zelenou petrželku nebo jiné bylinky. Podáváme s opečeným chlebem a čerstvou zeleninou.
Středa - oběd: Ovocné knedlíky s mákem
čerstvé ovoce |
100 |
celozrnná mouka |
70 |
hrubá mouka |
30 |
sojová mouka |
10 |
mléko |
80 |
sůl |
1 |
cukr
|
10
|
kvásek: |
|
droždí |
1 |
mléko |
5 |
cukr
|
0,8
|
posýpka (mák, opražené klíčky) |
20 |
Příprava kvásku: Droždí rozetřeme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, zamícháme a kvásek necháme vykynout.
Příprava těsta: Do mísy dáme celozrnnou, sojovou a hrubou mouku, cukr, vykynutý kvásek, vlažné mléko a vypracujeme těsto až se přestane lepit na stěny nádoby a necháme vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na válečky, ze kterých krájíme stejné dílky o váze asi 50 g. Dílky roztlačíme, naplníme očištěným ovocem, zabalíme a necháme kynout na vále. Vykynuté knedlíky vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 8 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme, propíchneme, omastíme olejem a posypeme posypkou.
Středa - večeře: Kedlubnové brambory s tvarohem
brambory |
200 |
kedlubny |
100 |
tvaroh |
80 |
zelenina |
100 |
olej |
5 |
Pokrájené brambory uvaříme. Kedlubny oloupeme, pokrájíme na kostičky, podusíme a ještě trochu osmahneme na oleji. Brambory a kedlubny smícháme, přidáme rosovické koření a lněné semínko. Sypeme strouhaným tvarohem a zelenou petrželkou, podáváme s čerstvou zeleninou.
Čtvrtek - snídaně: Rýžová kaše s kokosem
rýže |
70 |
voda |
300 |
mléko kondenzované |
20 |
cukr |
15 |
kokos |
6,2 |
hrozinky |
10 |
ovoce (švestkový kompot) |
50 |
Čtvrtek - oběd: Sekaná ze sojové drti, brambory, zeleninový salát
sekaná: |
|
sojová drť |
19,4 |
voda |
75 |
sůl |
1 |
pšeničné vločky |
9,7 |
ovesné vločky |
32,8 |
sojová omáčka |
2 |
majoránka |
0,8 |
česnek |
1,6 |
rosovické koření |
0,4 |
tymián |
0,04 |
vejce |
0,15 |
olej na plech |
1,5 |
staročeské koření
|
0,1
|
brambory |
300 |
kmín |
0,5 |
sůl
|
1
|
zelenina |
150 |
Večer namočíme sojovou drť, pšeničné a ovesné vločky. Druhý den přidáme vejce a koření, zamícháme a dáme na olejem vymazaný plech a zapečeme v troubě. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem nebo s bramborovým salátem.
Čtvrtek - večeře: Květák na mozeček + pečivo
květák |
150 |
sojová mouka |
15 |
olej |
3 |
pečivo |
150 |
zelenina |
100 |
sůl, natě, lněné semínko |
|
Sojovou mouku vaříme s vodou, až je hustá (nejméně 20 minut). Přidáme sůl, na jemno nakrájený a uvařený květák a ochutíme olejem, lněným semínkem a sojovou omáčkou. Ozdobíme zelenými natěmi a bylinkami.
Pátek - celý den: půst, nebo rýžová dieta (možnost zvolit podle vlastního uvážení)
Sobota - snídaně: Kaše z pšeničného mica
mico |
70 |
hrozinky |
20 |
cukr |
10 |
kondenzované mléko |
10 |
ovoce |
40 |
slunečnicové semínko |
10 |
skořice |
|
Mico smícháme s vlažnou vodou, přidáme spařené hrozinky, cukr, kondenzované mléko a prohřejeme. Zdobíme skořicí, dušeným ovocem a slunečnicovým semínkem.
Sobota - oběd: Pohanka s rajskou omáčkou
pohanka |
95 |
voda |
75 |
sůl |
1,8 |
sojová omáčka |
2 |
česnek |
0,5 |
lněné semínko |
1,5 |
rosovické koření |
0,25 |
olej (na plech) |
2 |
zelenina
|
120
|
omáčka: |
|
celozrnná mouka |
20 |
kondenzované mléko |
20 |
rajský protlak |
40 |
přírodní cukr |
3 |
nové koření |
0,2 |
bobkový list |
0,07 |
Pečeně: Pohanku spaříme a důkladně promyjeme, zalijeme horkou vodou a vaříme se solí do měkka. Po uvaření vmícháme zeleninu a koření a zapečeme.
Omáčka: Na pánvi mírně opražíme jemně pomletou celozrnnou mouku a smícháme s vodou (1 : 3). Do hotové omáčky přidáme vývar z koření, rajský protlak a kondenzované mléko a krátce prohřejeme.
Sobota - večeře: Kukuřičné flameri
kukuřičná krupice |
100 |
šlehačka |
20 |
přírodní cukr |
15 |
ovoce |
60 |
agar (maizena) |
5 |
hřebíček, skořice |
|
Uvaříme kukuřičnou krupici s vodou v poměru 1 : 4, přidáme trochu maizeny rozmíchané ve studené vodě nebo rozvařený agar a krátce povaříme. Přidáme cukr a dáme do misek, které jsme předem vychladili studenou vodou. Při podávání zdobíme šlehačkou a dušeným ovocem.
Neděle - snídaně: Jáhlová kaše
jáhly |
75 |
voda |
310 |
kondenzované mléko |
20 |
cukr |
15 |
klíčky |
5,6 |
hrozinky |
10 |
ovoce |
40 |
skořice |
0,1 |
Jáhly 3x spaříme a uvaříme do měkka. Přidáme cukr, hrozinky, opražené klíčky a kondenzované mléko. Zdobíme dušeným ovocem a skořicí.
Neděle - balíček na cestu: Falešná vejce se sušenými kvasnicemi + chléb
sojový pudr |
20 |
sušené kvasnice (Tebi) |
2 |
olej |
2 |
chléb |
110 |
zelenina |
100 |
rosovické koření, sojová omáčka |
|
Sojovou mouku smícháme s vodou a vaříme na mírném plameni na hustou kaši. Ke konci vaření nasypeme do kaše sušené kvasnice a dochutíme sojovou omáčkou a rosovickým kořením. Podáváme s opečeným chlebem a syrovou zeleninou.