Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 21. 11. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Alvin Toffler:
Jedna z definic zdravého rozumu říká, že je to schopnost rozlišit, co je reálné a co ne. Brzy budeme potřebovat novou definici.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Vzpomeňte si, kým jste
(04. 05. 2022, 1852x)
Rok 2022 a budoucnost
(13. 12. 2021, 1739x)
Láska vítězí
(28. 02. 2022, 1704x)
Cesta duše a cesta člověka
(13. 03. 2022, 1658x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Zdravá výživa

* Zdravá výživa v barvách


Převzato (Time) - Zdravá výživa - 20. 03. 2004 (11558 přečtení)

Když chceme předcházet nemocem, měli bychom dbát na to, aby naše jídlo bylo vhodně kombinováno nejen co do složení, ale i vzhledu. podívejme se tedy, jak to vypadá s našim talířem.

Podívejme se tedy na deset hlavních potravin, které ve vhodné kombinaci a v dostatečném množství ubrání tělo proti nejrůznějším nemocem včetně srdečních chorob, cukrovky a rakoviny. Mnoho složek, které tyto potraviny obsahují, je samozřejmě ve vitaminových doplňcích, ale nespoléhejte na to. Jak ukázaly výzkumy posledních let, je jídlo velmi složitou záležitostí a nejlépe se osvědčila přirozená kombinace antioxidantů, fytochemikálií a vláknin.

Stačí si všímat, jak nám příroda své plody nabízí. Látky prospěšné našemu zdraví obvykle dávají zelenině nebo ovoci výraznou přitažlivou barvu - modrou borůvkám, jasně zelenou špenátu, oranžovou mrkvi nebo oranžovočervenou rajčatům. Potraviny na vašem talíři by měly připomínat duhu.

Zpracované rajčatové plody ve formě protlaku, kečupu, rajské polévky či omáčky snižují riziko rakoviny prostaty a rakoviny trávicího traktu. Obsahují velmi účinný antioxidant lykopen, který dává barvu také melounům a červeným grapefruitům. Základní vlastností lykopenu je potlačování růstu všech druhů nádorů. Lykopen je rozpustný v tuku a tělo ho lépe získává z tepelně připravených pokrmů, zejména použije-li se k přípravě tuk nebo nejlépe olivový olej. Vařená rajčata obsahují více lykopenu než syrová. Jíte-li tedy často pizzu s rajčaty, výrazně si snižujete riziko onemocnění rakovinou. Lykopen tlumí také následky kouření a ozáření ultrafialovými paprsky. Se stoupajícím věkem hladina lykopenu v krvi klesá.

Špenát už sice dávno nedominuje v našem povědomí jako hvězda výživy, kterou miloval Pepek námořník, ale stále platí, že je bohatým zdojem železa a kyseliny listové (folátu). Kyselině listové se někdy také říká folacin a je to ve vodě rozpustný vitamin, člen B komplexu. Je potřebná pro tvorbu červených krvinek a chrání před střevními parazity. Snižuje hladinu cysteinu a tím i riziko ischemické choroby srdeční. Zabraňuje deformitám plodu v těhotenství. Zlepšuje stav kůže a snižuje vnímání bolesti. Špenát obsahuje také dvě důležité fytochemikálie - lutein a zeaxantin. Ty chrání oči před volnými radikály, které mohou vyvolat degeneraci žluté skvrny sítnice a oslepnutí. Zeaxantin také potlačuje růst nádorových buněk.

Červené víno patří k potravinám, které nás chrání před nemocemi stejně jako ovoce či zelenina. Právě v červeném víně se skrývá tajemství, proč Francouzi, ačkoli jedí tučné sýry a uzeniny, trpí méně srdečními a cévními chorobami než Američané. Slupky hroznů, z nichž se červené víno vyrábí, jsou doslova nabity antioxidanty. Nicméně nadměrná spotřeba vína vede k cirhóze jater a řadě dalších chorob, takže se nedoporučuje pít ho víc než několik deci týdně.

Oříšky jsou zdrojem tuků obsahujících nenasycné mastné kyseliny, které podporují vzestup příznivého HDL-cholesterolu a pokles nepříznivého LDL-cholesterolu. Pomáhají odstraňovat cholesterolové nánosy ze střev a udržovat vápník v buňkách. V pekanových a lískových oříšcích je fytochemikálie, která vyvolává proces známý jako apoptóza, při němž se rakovinné buňky požírají navzájem. Ořechy jsou také zdrojem vitaminu E - významného antioxidantu, který působí jako prevence proti srdečním chorobám a rakovině. Obsahují rovněž hořčík (magnesium), minerál nutný pro asimilaci vápníku, vitaminu C, fosforu, sodíku a draslíku. Hořčík je potřebný pro nervovu a svalovou činnost. Bývá nazýván protistresovým minerálem, protože účinně potlačuje depresivní stavy. Nevýhodou ořechů a oříšků je jejich vysoká kalorická hodnota.

Brokolice je v naší výživě stále ještě nedoceněná. Nabízí řadu fytochemikálií - například indoly a isothiokyanin, spoustu beta-karotenu, vlákniny a v jednom šálku víc vitaminu C než pomeranč. Snižuje riziko rakoviny prsu, tlustého střeva a žaludku. Podobné vlastnosti mají ichřest a kapusta. Nejlépe je brokolici jen lehce povařit a hodně žvýkat.

Ovesné vločky a oves není jenom pro koně. Rozhodně patří ke zdravé výživě. Nejde jen o vlákninu, kterou obsahuje. Každodenní konzumace ovsa ať už ve formě ovesných vloček nebo ovesné kaše snižuje hladinu cholesterolu a působí dobře na zvýšený krevní tlak. Oves je jednou z mála obilnin, které obsahují vzácné typy antioxidantů - tokotrienoly. Je vhodný i pro redukční diety, protože vláknina a proteiny dají člověku brzy pocit plnosti.

Česnek jako prevenci nejen proti upírům, ale jak už věděly naše babičky, také proti chorobám. Česnek, podobně jako v menší míře i cibule, šalotka a pórek, obsahuje flavonidy, vitaminy B a C, vápník, draslík, fosfor, selen a sloučeniny síry. Právě ty jsou nejzdravější, ale dávají česneku jeho charakteristický zápach, který člověka dokáže společensky znemožnit. Nejvýznamnější je daillyl sulfid, který dokáže inaktivovat kancerogeny a dokonce potlačit růst už vzniklých nádorů. Tento sulfid při pravidelném používání snižuje krevní tlak a nadměrně vysoký obsah cukru v krvi. Česnek působí jako přírodní antibiotikum a léčí běžné nachlazení. Nejdůležitější je pro prevenci srdečních chorob a mozkových příhod, protože snižuje hladinu cholesterolu v krvi a brání vzniku krevních sraženin. Nejúčinnější je česnek rozdrcený v syrovém stavu. Tepelným zpracováním jeho téměř zázračné vlastnosti mizí.

Zelený čaj se v Asii pije v podobných kvantech jako v západních zemích káva. Obsahuje množství fytochemikálií, zejména katechin, který je velmi účinným antioxidantem. Zabraňuje v bakteriálním růstu kmenům stafylokoků, které jsou rezistentní na penicilin. Podle čínských průzkumů snižuje denní pití zeleného čaje riziko rakoviny žaludku, plic a jater, chrání před zubním kazem a krvácením dásním. Japonci tvrdí, že vypijete-li deset šálků zeleného čaje denně, nehrozí vám srdeční ani cévní choroby. V poslední době se objevují názory, že stejně účinný může být i černý čaj.

Borůvky vypadají jako malé modré drahokamy. Obsahují antokyanidin - druh fytochemikálie náležející do flavonoidů. Kromě klasických antioxidačních účinků působí antokyanidin velmi pozitivně na mozkové schopnosti. Zlepšuje zejména paměť. Borůvky mají také příznivý vliv na oči i na trávení.

Na rozdíl od vyjmenovaných deseti potravin, které díky svému složení působí jako prevence proti chorobám, jsou na tom brambory podstatně hůře. Jsou potravinou, která je na předním místě světové spotřeby. Vždy byly pokládány za zdroj vápníku, niacinu, železa, vitaminu C a uhlovodanů. Řada knih donedávna tvrdila, že dieta z brambor a mléka nebo podmáslí dodá tělu vše, co potřebuje. Nejnovější výzkumy to vidí jinak. Brambory ve větším množství, to znamená více než jeden nebo dva, jsou v dnešní společnosti, která vede sedavý způsob života a většina lidí má nadváhu, nebezpečné a mají lví podíl na rostoucím počtu srdečních chorob a cukrovky typu 2. Problémem je škrob, který obsahují. Sníte-li jediný průměrně velký brambor, během trávení se škrob v něm obsažený změní na šest kávových lžiček cukru. Tělo tento cukr není schopné odlišit od klasického, před kterým většina diet varuje. Podobný problém je s bílým chlebem, bílým pečivem a loupanou rýží. Jenže nic není tak černobílé - přece jenom se cukr ze škrobu dostává do krve mnohem pomaleji, než po přímé konzumaci cukru, ať už v nápojích, nebo ve sladkostech.

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Kupředu do minulosti - Jiří Kuchař: přírodní a syntetická antibiotika (30.03.2019)
Ako prestať fajčiť (13.01.2012)
Kombucha, "pěstování", obsahové látky, účinky (02.04.2011)
Koloidní stříbro a argyrie (27.01.2011)
Jak je to se zákazem prodeje bylin v EU? (18.01.2011)
Ještě pár údajů k "prasečí" chřipce (11.12.2009)
Prasečí chřipka - "historie" nemoci a možností jejího léčení (02.12.2009)
Očkování a zdraví (30.11.2009)
Prasečí chřipka (26.11.2009)
Léčení emocí (10.04.2009)
M. Norbekov: Na co je nám držení těla a úsměv? (20.09.2008)
Timothy B. McCall, M.D.: Když si lékaři odporují (19.09.2008)
Vysokofrekvenční elektromagnetická pole – reálná hrozba pro lidské zdraví? (29.04.2008)
1. říjen - Světový den vegetariánů (01.10.2007)
Slunce je nebezpečné! (18.07.2007)
Aktualizace textu Vegetariánská výživa v kostce (22.05.2007)
Ryby pro zdraví? (15.05.2007)
Jak na zdravou výživu u vegetariánů? (09.05.2007)
Vánočním cukrovím proti nervozitě (18.12.2006)
Další babský recept (17.12.2006)
Ruský recept na nachlazení (08.12.2006)
Babský recept na bolest v krku (17.11.2006)
Mimoběžné roviny (12.11.2006)
Rakytník řešetlákový Hippophaë rhamnoides L. (10.10.2006)
Thiomersal (thimerosal) v očkovacích látkách (31.08.2006)
Kurzy praktického poznávání léčivých rostlin - nový termín (06.06.2006)
Sojový podvod ? (03.06.2006)
Přihláška na kurz praktického poznávání léčivých rostlin (25.04.2006)
Sladký vrah - Aspartam (19.04.2006)
Afrodisiaka II. (08.04.2006)
Afrodisiaka I. (05.04.2006)
Aromaterapie (26.03.2006)
Extáze vytahuje na světlo skryté deprese (24.03.2006)
Omega-3 kyseliny ovlivňují naší náladu a impulsivnost (18.03.2006)
Homeopatická léčba ptačí chřipky (10.03.2006)
Kurzy praktického poznávání léčivých rostlin (09.03.2006)
Dost blábolů o "ptačí chřipce" (25.02.2006)
Rozhovor s Ivanem Kostovem (29.01.2006)
Vegetariánská výživa v kostce (13.01.2006)
Co je to schizofrenie? (16.12.2005)
Antiperspiranty (09.09.2005)
"Nadupaná" vakcína (08.09.2005)
Zlatá rýže (01.08.2005)
Kotvičník zemní a možnosti jeho pěstování (06.07.2005)
Karcinogeny ve stravě (05.07.2005)
Kdy vlastně vzniká nový člověk? (02.07.2005)
Šišák bajkalský (13.06.2005)
Marihuana a osteoporóza (10.06.2005)
Objeven gen pro návyk k heroinu (09.06.2005)
Psychedelika jako lék? (4.) (07.06.2005)
Psychedelika jako lék? (3.) (05.06.2005)
Psychedelika jako lék? (2.) (04.06.2005)
Psychedelika jako lék? (1.) (02.06.2005)
Ájurvéda: nejstarší medicína na světě (28.05.2005)
Znáte knolau? (03.04.2005)
Rostlinné adaptogeny (10.03.2005)
Která "Éčka" ano a která ne? (02.03.2005)
Skryté nebezpečí drog (27.02.2005)
Šankhaprakšálana (23.02.2005)
Léčba závislosti pomocí ibogainu? (19.02.2005)
Tabulka "Éček" (18.02.2005)
Sedm kroků k očistě našeho těla (13.02.2005)
Arálie madžuská (Aralia mandshurica RUP. et MAXIM.) (09.02.2005)
Žen-šen (27.01.2005)
Marihuana - zvracení po 30 jointech denně?! (19.10.2004)
Šalvěj a kotvičník (18.10.2004)
Urinoterapie (05.10.2004)
Neracionální ignorace „iracionálních“ systémů. (10.09.2004)
Nad šálkem kávy (24.03.2004)
Příznivý vliv horečky (01.03.2004)
Syndrom X (26.02.2004)
Začíná postní doba (23.02.2004)
Melaleuca alternifolia - Tea Tree Oil (20.02.2004)
Aloe arborescens (12.02.2004)
Je vakcinace proti přírodě a proti Bohu? (09.02.2004)
Homocystein (14.01.2004)
Syrská routa (28.12.2003)
Rozchodnice růžová (27.12.2003)
Eleuterokok ostnitý (14.12.2003)
Klanopraška čínská (14.12.2003)
Kotvičník zemní (27.11.2003)
[Akt. známka: 3,60 / Počet hlasů: 5] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 3 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!