| Náhodný citát | |
Honoré de Balzac: Za každým velkým majetkem se skrývá zločin. |
| Hlavní menu | |
| Přehled rubrik | |
| Nejčtenější | |
| Počasí, Slunce, Luna | |
Solar X-rays:
Geomagnetic Field:
|
| O Jitřní zemi | |
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl. Jitřní země byla založena na podzim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jóga, witchcraft (wicca), kult Bohyně, posvátná sexualita a tantra, mystika, New Age, šamanismus ale také třeba zdravá výživa, vegetariánství, léčivé rostliny a ekologie.
|
|
|
Táborový jídelníček (1.)
JiHo - Kuchařské recepty - 27. 04. 2004 (10288 přečtení)
Další příklad jídelníčku z táborů jógy vám přinášíme tentokrát na pokračování. Najdete zde jak dávky surovin přepočtené na jednu osobu, tak i postupy přípravy. Jídelníčky na týdenních soustředěních jógy nám mimo jiné mohou pomoci změnit nesprávné stravovací návyky. Koncentrační, meditační a energetizační techniky, fyzická cvičení a pobyt v přírodě zlepšují naši duševní rovnováhu, schopnost soustředit se a také přispívají k celkovému zklidnění. Následující jídelníček tomu byl přizpůsoben a usnadňuje proto zájemcům harmonický přechod na laktovegetariánskou stravu. Je ovšem nutné brát v úvahu, že zásadní změna stravovacích návyků je pro většinu lidí dlouhodobou záležitostí.
Pozor, tato dieta není určena pro trvalé stravování. Při dlouhodobém dodržování této diety by mohlo docházet k nedostatku některých živin. Také kalorická hodnota je poměrně nízká. Uvedený jídelníček tedy berte jako inspiraci a rozšiřte si jej podle zásad zdravé výživy.
Průměrný obsah živin pro jednu osobu na den
Energie
|
1500,0 kcal
|
Bílkoviny
|
60,0 g
|
Tuky
|
25,0 g
|
Sacharidy
|
268,75 g
|
Neděle
Večeře – Boršč a chléb
|
gramy
|
kcal
|
bílkoviny
|
tuky
|
sacharidy
|
Chléb
|
150,0
|
384,0
|
9,3
|
1,5
|
82,35
|
Zelenina
|
200,0
|
60,0
|
3,0
|
0,4
|
12,0
|
Olej
|
3,0
|
26,0
|
|
2,95
|
|
Kečup
|
3,0
|
3,5
|
0,12
|
0,03
|
0,74
|
Šlehačka
|
15,0
|
32,85
|
0,24
|
3,3
|
0,3
|
Sůl, citron, šfáva, bobkový list, nové koření
|
|
|
|
Celkem
|
|
506,35
|
12,66
|
8,18
|
95,39
|
Večeře: Bořšč
Pokrájenou zeleninu (kedlubnu, mrkev, petržel, celer na menší kostky, hlávkové zelí, kapustu na nudličky) podusíme s kořením na trošce oleje, až je měkká. Červenou řepu (celou) uvaříme zvlášť. Podušenou zeleninu zalijeme horkou vodou, přidáme kečup, citronovou šťávu, kyselé zelí, šlehačku a sůl. Polévku při podávání zdobíme na nudličky nakrájenou červenou řepou a zelenými bylinkami.
Pondělí
Předkrm
|
gramy
|
kcal
|
bílkoviny
|
tuky
|
sacharidy
|
Ovoce
|
100,0
|
55.O
|
0,7
|
0,3
|
10,0
|
Snídaně - Kukuřičná kaše
|
gramy
|
kcal
|
b(Ikoviny
|
tuky
|
sacharidy
|
Kukuřičná krupice
|
80,0
|
296,0
|
8,0
|
4,0
|
57,0
|
Kozinky
|
15,0
|
45,0
|
0,45
|
0,23
|
10,8
|
Cukr
|
5,0
|
19,5
|
|
5,0
|
|
Slunečnice
|
10,0
|
62,6
|
22
|
5,0
|
2,0
|
Ovoce
|
40,0
|
22,0
|
0,28
|
0,12
|
4,0
|
Kondenzované mléko
|
15,0
|
24,0
|
1,25
|
1,35
|
1,80
|
Skořice
|
|
|
|
|
|
Celkem
|
469,31
|
12,18
|
10,7
|
80,6
|
Oběd - Pohanka s rajskou omáčkou
|
gramy
|
kcal
|
bílkoviny
|
tuky
|
sacharidy
|
Pohanka
|
60,0
|
196,2
|
7,02
|
1,62
|
42,0
|
Olej
|
3,0
|
26,7
|
|
2,94
|
|
Zelenina
|
120,0
|
36,0
|
1,80
|
0,24
|
7,20
|
Lepek
|
20,0
|
72,0
|
16,0
|
|
2,0
|
Sůl
|
|
|
|
|
|
Celkem
|
|
321,6
|
24,82
|
3,82
|
51,20
|
Omáčka
|
|
|
|
|
|
Celozrnná mouka
|
20,0
|
712
|
3,32
|
0,58
|
14,28
|
Kondenzované mléko
|
20,0
|
32,0
|
1,66
|
1,80
|
2,40
|
Rajský protlak
|
10,0
|
10,0
|
0,36
|
|
2,24
|
Přírodní cukr
|
3,0
|
11,50
|
|
299
|
|
Olej
|
3,0
|
26,70
|
|
294
|
|
Bobkový list, nové koření, hřebíček
|
|
|
|
|
|
Celkem
|
|
153,1
|
5,79
|
4,49
|
240,1
|
Oběd celkem
|
4921
|
30,61
|
10,27
|
75,21
|
|
Večeře - Květák na mozeček
|
gramy
|
kcal
|
bílkoviny
|
tuky
|
sacharidy
|
Květák
|
150,0
|
30,0
|
2,55
|
0,15
|
5,10
|
Sojový pudr
|
15,0
|
52,05
|
5,38
|
3,09
|
4,50
|
Olej
|
3,0
|
26,10
|
|
294
|
|
Pečivo
|
150,0
|
384,0
|
9,3
|
1,5
|
82,35
|
Zelenina
|
100,0
|
30,0
|
1,5
|
0,2
|
6,0
|
Sůl, zeleninová nat, Iněné semínko
|
|
|
|
|
|
Celkem
|
|
521,15
|
18,73
|
7,88
|
97,95
|
Pondělí celkem
|
1538,35
|
62,22
|
29,15
|
263,76
|
|
Snídaně: Kukuřičná kaše
Ke kukuřičné krupici přidáme vodu v poměru 1:3-4. Vaříme 1/2 - 3/4 hodiny. Ochutíme přírodním cukrem, kondenzovaným mlékem, posekanými rozinkami a zdobíme směsí slunečnicových semen se skořicí a ovocem.
Oběd: Pohanková pečeně s rajskou omáčkou
Pečeně - pohanku spaříme a důkladně promyjeme. Zalijeme horkou vodou (1:1) a vaříme se solí do měkka. Po uvaření vmícháme olej, hrášek, suchý lepek, koření a byliny. Ochutíme sojovou omáčkou, lněným semínkem a zapečeme.
Omáčka - na pánvi mírně opražíme jemně pomletou celozrnnou mouku a smícháme s vodou (1:3). Přidáme olej, koření, sůl, přírodní cukr a vaříme 20 30 minut (dle množství). Do hotové omáčky propasírujeme dušená rajčata, vmícháme rajský protlak, kondenzované mléko a krátce prohřejeme.
Večeře: Květák na mozeček a chléb
Sojovou mouku vaříme, až je hustá (nejméně 20 minut). Přidáme sůl, najemno pokrájený uvařený květák a ochutíme olejem, lněným semínkem, sojovou omáčkou a zdobíme zelenými natěmi a bylinami.
Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na
Celý článek |
Zpět |
Komentářů: 0 |
Komentovat článek
Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.
|
|
| Sdružení za obnovu národní suverenity | |
| Přihlášený čtenář | |
| Aktuality | |
Vzhledem současné situaci pozastaveno
Aischylos: „První obětí každé války je pravda.“ |
|