Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 21. 11. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Karel Schwarzemberg:
Tragedií této země je skutečnost, že nemůžete věřit ani těm, které jste osobně podplatil

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Vzpomeňte si, kým jste
(04. 05. 2022, 1852x)
Rok 2022 a budoucnost
(13. 12. 2021, 1739x)
Láska vítězí
(28. 02. 2022, 1704x)
Cesta duše a cesta člověka
(13. 03. 2022, 1658x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Zdravá výživa

* Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame


Převzato (www.studioslunce.cz) - Zdravá výživa - 05. 09. 2005 (25939 přečtení)

Řasy jsou jako potravina zajímavým tématem. Objevují se na pultech prodejen zdravé výživy, ale také v supermarketech. Obvykle se v nich příliš nevyznáme, je to přece jenom pro našince exotika.



Kombu (Laminaria japonica)

Kombu je hlubokomořská zelenina rostoucí v čistých, chladných vodách severu. U nás je známá také pod názvem kelp. Nejkvalitnější kombu roste ve velkých hloubkách s klidnými oceánskými proudy. Velmi kvalitní japonské kombu se sklízí z chladného severního moře u ostrova Hokkaido. Kombu tvoří tvrdé listy dorůstající délky 5-10 metrů. Po usušení mají tmavě zelenou barvu. Někdy bývají potaženy bílým přírodním práškem. To je způsobeno kyselinou glutaminovou. Díky ní jsou luštěniny vařené s kombu lépe stravitelné a rychleji se uvaří. Kombu obsahuje dva jednoduché cukry - fucosu a mannit, které mohou být důležité pro diabetiky, protože nezvyšují hladinu cukru v krvi. Kombu je bohatá na kyselinu alginovou, která jí dodává příjemnou chuť. Tato kyselina je nestravitelná a působí jako přirozený čistič střev. Bere ze stěn tlustého střeva usazeniny a jedy, ochraňuje před vstřebáváním těžkých kovů. Pomáhá zbavovat tělo cholesterolu. Chrání tělo před vysokým krevním tlakem. Celkově příznivě ovlivňuje metabolismus. V Japonsku se používá jako léčebný prostředek při zánětu tlustého střeva. Kombu je jedna z řas nejbohatších na jód. Po staletí ji Číňané používali k ošetření štítné žlázy. Kombu obsahuje aminokyseliny, které mírně stimulují sliznice a lymfatický systém.

Obsahové látky ve 100 g kombu a srovnání s mlékem

vláknina      3 g       0 g
bílkoviny     7,3 g     3,5 g
tuky          1,1 g     3,5 g
uhlovodíky   51,9 g     4,9 g
vápník      800 mg    118 mg
železo       15 mg      stopy
jód         300 mg      0
fosfor      150 mg     93 mg
draslík    5800 mg    144 mg
vitamín A   430 IE    140 IE
vitamín C    11 mg      1 mg

Recept na polévku:

10 cm řasy kombu,4 sušené houby shiitake, 1/4 šálku nakrájené šalotky nebo pórku, 3 šálky vody, 1 pl sojové omáčky shoyou, tofu nakrájený na kostečky,škrob kuzu
Kombu a houby si přes noc namočíme. Ráno je nakrájíme na proužky. Řasu, houby, sojovou omáčku vaříme v tlakovém hrnci cca 1/2 - 1 hodinu. Přidáme šalotku a tofu, ještě 10 minut povaříme a nakonec zahustíme 1 lž škrobu kuzu. Tato polévka je velmi posilující pro pacienty trpící rakovinou, při rekonvalescenci, celkové únavě a nervovém vyčerpáním. Zvyšuje sexuální vitalitu a sílu. Obsahuje velké množství minerálů.

 

Nori (Porphyra tenera)

Je jednou z nejrozšířenějších mořských řas, má vynikající chuť. Nori nejvyšší kvality pochází z Japonska, protože to splňuje všechny důležité předpoklady k jejich růstu. Pěstování Nori je složitý proces vyžadující značnou dovednost, kvalitní setbu, správnou teplotu, neznečištěné prostředí, správné načasování setby a sklizně. Nori se sbírá ručně a suší se na slunci na tenkých listech papíru.Tato řasa roste na sítích v pobřežních vodách a sbírá se za odlivu. Nutriční hodnoty Nori jsou jedinečné. Obsahuje olej E.P.A.,který je efektivní při prevenci aterisklerozy, taurin (druh aminokyseliny, která pomáhá snižovat krevní tlak), dále řadu vitamínů, minerálů, bílkovin a také chlorofyl. Nori,jako všechny řasy, obsahuje dostatek jódu, aby zabránila tvorbě volete - zvětšení štítné žlázy. Řasy- mořská zelenina obsahují o 10 až 20% více minerálních látek než pozemní zelenina. Navzdory svému vysokému stupni absorbce minerálů z mořské vody zásadně nepřijímáškodlivé látky tak, jak to dělají ryby. Kde je stupeň znečištění vysoký, přestanou růst. Obsahují kyselinu alginovou, která je schopna v lidském těle na sebe vázat težké kovy a další toxické látky a vylučuje je přirozenou cestou.Rozpouští tuky a "uklízí" nahromaděný hlen v těle. Mořská zelenina je alkalická. Nezpůsobuje překyselení krve a tím chronickou únavu. Při plánování jídelníčku pamatujte, že řasy mají být servírovány v malých množstvích, ale pravidelně. Používají se spíš jako koření při vaření luštěnin(jsou rychleji uvařeny), nebo polévek či zeleninových jídel pro zvýraznění chuti.

Obsahové látky ve 100g Nori a srovnání s mlékem

vláknina          4,7g            0g
bílkoviny        35g              3,5g
tuk               0,7g            3,5g
sacharidy        39,6g            4,9g
vápník          470mg            18mg
železo           23mg             2,2mg
jód               0,5mg           0
fosfor          510mg            93mg
vitamin A  IE 11000             140
vitamin B1        0,25mg          0,03mg
vitamin B2        1,24mg          0,17mg
vitamin B12     100µg             0,45µg
niacin           10mg             0,1mg
vitamin C        10mg             1mg

Recept na Smažené nori

Nastříháme si proužky nori 2-3 cm široké, ty namáčíme do těstíčka a rychle osmažíme po obou strynách na sezemovém oleji.Pro lepší a rychlejší manipulaci uchopte plátky pinzetou, řasa se pak nepřipálí.Olej rozehřát na 180°C,nenechat přepálit. Těstíčko: hladká celozrnná mouka, sojová omáčky shoyou, voda. (doporučuji hustější konzistenci) Smažené nori servírujeme spolu se zeleninovým jídlem jako doplněk.

 

Arame (Eisenia bicyclis)

Arame patří mezi hnědé řasy, má velmi podobnou strukturu jako Hiziki, ale má velmi jemnou chuť a aroma. Arame rostou hojně na pobřeží japonského ostrova Izu. Listy mají tvar vějíře, který je asi 30cm dlouhý a 4 cm široký. Sbírá se ručně od května do srpna. Potom se sedm hodin vaří a suší na slunci. Aby se daly lépe používat v kuchyni, krájí se na tenké nudličky, což připomíná řasu hiziki. Arame má trochu nasládlou chuť, způsobuje to vysoký obsah manitu, přírodního cukru, který se vyskytuje ve většině hnědých řas. Obsahuje velké množství jódu, vápníku a vlákniny. Cení se pro příznivý účinek na vysoký krevní tlak. V tradiční japonské medicíně se používala řasa arame při léčbě onemocnění ženských pohlavních orgánů.

Recept na Arame na houbách

1 pl arame, 2 šálky nakrájených čerstvých hub, 1 1/2 pl shoyou, brokolice.
Předem namočenou arame vaříme s houbami a shoyou 30min v trošce vody . V jiném hrnci na pařáku uvaříme brokolici. Oboje smícháme a podáváme s rýží.

 

Wakame (Undaria pinnatifida)

Wakame je dlouhá řasa s temně zelenými listy rostoucí nepatrně hlouběji než hiziki v okolí japonského ostrova Hokkaidó. Daří se jí v chladné vodě silného oceánského proudění. Sklízí se od února do června pomocí dlouhých háků. Na pobřeží jsou namáčeny do vařící vody, pak do čerstvé studené vody a nakonec na šňůrách sušeny.

Wakame je nepostradatelnou součástí japonských diet, v japonské lidové medicíně se používá na čištění krve a posílení krevního oběhu. Miso polévka s wakame se po generace používá pro ženy na zotavení po porodu. Wakame je velmi blízká řase kombu, v některých receptech může řasu kombu nahradit. Stejně jako kombu zabraňuje šedivění vlasů. Eventuálně pomůže, aby prošedivělé vlasy ztmavly. Wakame dodává tělu pružnost. U nás v obchodech se zdravou výživou lze koupit i instantní wakame, která je velmi jednoduchá na přípravu. Jednu lžičku instantní wakame dáme na jednu porci miso polévky, nemusíme už vařit. Pro použití do salátů namočíme řasu na 5 min. do vody.

Obsahové látky ve 100g Wakame a srovnání s mlékem:

         wakame       kravské mléko
vláknina    3,6 g      0 g
proteiny   12,7 g      3,5 g
vápník   1300 mg     118 mg
jód        25 mg       0 mg
niacin     10 mg       0,1 mg
vitamín C  15 mg       1 mg

Recept na Dýňovou polévku

3 šálky vody, 1/2 dýně Hokkaido,1 cibule, 5 cm řasy wakame, 1/2 šálku uvařené rýže, 1 pl misa, petrželová nať, 2 pl kokosu.
Vodu s řasou wakame uvedeme do varu. mezitím si nakrájíme na kostky dýni a cibulku na proužky, přidáme do vody a vaříme asi 20 min. Potom můžeme zahustit uvařenou rýží a dáme nastrouhaný kokos miso, špetku soli a citrónovou šťávu. Vaříme ještě 5 min. Hotovou polévku zdobíme zelenou natí.

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
Vegetariánské polévky (02.09.2010)
Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
Jablečný dortík (18.11.2008)
Merlíkové bochánky (28.10.2008)
Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008)
Saláty s ovocem (05.10.2008)
Zelená hořčice (02.10.2008)
Saláty pro masožravce (28.09.2008)
Saláty se sýrem (23.09.2008)
Zelné saláty (20.09.2008)
Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
Čajová polévka (06.09.2008)
Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
Vltavínové recepty (19.08.2008)
Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
Hermelínové recepty (09.08.2008)
Grenadýrský pochod (28.07.2008)
Letní likéry Barbary Beckettové (25.07.2008)
Vaječná tlačenka (06.05.2008)
Obrácené koláče (05.05.2008)
Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
Slané koláče (12.12.2007)
Něco dobrého.. (11.12.2007)
Švestkové úlety (24.08.2007)
Další recepty z topinambur (21.08.2007)
Černý bez - bezinky (13.08.2007)
Nakládané ovoce (31.07.2007)
Brambory se zeleninou (23.07.2007)
Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
Šalamoun (04.05.2007)
Šoulet (27.04.2007)
Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
Pomazánka mňamka (25.03.2007)
Císařova pochoutka (20.03.2007)
Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
Celerová polévka (07.03.2007)
Polévka z brambor (02.03.2007)
Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec (01.03.2007)
Špaldový pudink (20.02.2007)
Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
Ledvinky speciál (13.02.2007)
Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
Kotlety s omítkou (10.02.2007)
Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
Ořechová polévka (02.02.2007)
Orientální salát (01.02.2007)
Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
Kedlubnový salát (29.01.2007)
Šípkový nápoj (28.01.2007)
Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007)
Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
Rozbuchy (26.01.2007)
Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
Kuře na zelí (24.01.2007)
Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
Ovesné cukroví (17.12.2006)
Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
Sojové maso na karí (06.11.2006)
Banánové opojení (02.11.2006)
Sójové maso 2. (02.06.2006)
Sojové maso (31.05.2006)
Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006)
Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
Ital recepty (2.) (15.12.2005)
Ital is Vital (13.12.2005)
Ital recepty (1.) (13.12.2005)
Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
Řasy potravinou (02.09.2005)
Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004)
Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
Vegetariánský jídelníček (10.11.2003)
[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 2] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 3 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!