Řasy jsou jako potravina zajímavým tématem. Objevují se na pultech prodejen zdravé výživy, ale také v supermarketech. Obvykle se v nich příliš nevyznáme, je to přece jenom pro našince exotika.
Kombu (Laminaria japonica)
Kombu je hlubokomořská zelenina rostoucí v čistých, chladných vodách severu. U nás je známá také pod názvem kelp. Nejkvalitnější kombu roste ve velkých hloubkách s klidnými oceánskými proudy. Velmi kvalitní japonské kombu se sklízí z chladného severního moře u ostrova Hokkaido. Kombu tvoří tvrdé listy dorůstající délky 5-10 metrů. Po usušení mají tmavě zelenou barvu. Někdy bývají potaženy bílým přírodním práškem. To je způsobeno kyselinou glutaminovou. Díky ní jsou luštěniny vařené s kombu lépe stravitelné a rychleji se uvaří. Kombu obsahuje dva jednoduché cukry - fucosu a mannit, které mohou být důležité pro diabetiky, protože nezvyšují hladinu cukru v krvi. Kombu je bohatá na kyselinu alginovou, která jí dodává příjemnou chuť. Tato kyselina je nestravitelná a působí jako přirozený čistič střev. Bere ze stěn tlustého střeva usazeniny a jedy, ochraňuje před vstřebáváním těžkých kovů. Pomáhá zbavovat tělo cholesterolu. Chrání tělo před vysokým krevním tlakem. Celkově příznivě ovlivňuje metabolismus. V Japonsku se používá jako léčebný prostředek při zánětu tlustého střeva. Kombu je jedna z řas nejbohatších na jód. Po staletí ji Číňané používali k ošetření štítné žlázy. Kombu obsahuje aminokyseliny, které mírně stimulují sliznice a lymfatický systém.
Obsahové látky ve 100 g kombu a srovnání s mlékem
vláknina 3 g 0 g
bílkoviny 7,3 g 3,5 g
tuky 1,1 g 3,5 g
uhlovodíky 51,9 g 4,9 g
vápník 800 mg 118 mg
železo 15 mg stopy
jód 300 mg 0
fosfor 150 mg 93 mg
draslík 5800 mg 144 mg
vitamín A 430 IE 140 IE
vitamín C 11 mg 1 mg
Recept na polévku:
10 cm řasy kombu,4 sušené houby shiitake, 1/4 šálku nakrájené šalotky nebo pórku, 3 šálky vody, 1 pl sojové omáčky shoyou, tofu nakrájený na kostečky,škrob kuzu
Kombu a houby si přes noc namočíme. Ráno je nakrájíme na proužky. Řasu, houby, sojovou omáčku vaříme v tlakovém hrnci cca 1/2 - 1 hodinu. Přidáme šalotku a tofu, ještě 10 minut povaříme a nakonec zahustíme 1 lž škrobu kuzu. Tato polévka je velmi posilující pro pacienty trpící rakovinou, při rekonvalescenci, celkové únavě a nervovém vyčerpáním. Zvyšuje sexuální vitalitu a sílu. Obsahuje velké množství minerálů.
Nori (Porphyra tenera)
Je jednou z nejrozšířenějších mořských řas, má vynikající chuť. Nori nejvyšší kvality pochází z Japonska, protože to splňuje všechny důležité předpoklady k jejich růstu. Pěstování Nori je složitý proces vyžadující značnou dovednost, kvalitní setbu, správnou teplotu, neznečištěné prostředí, správné načasování setby a sklizně. Nori se sbírá ručně a suší se na slunci na tenkých listech papíru.Tato řasa roste na sítích v pobřežních vodách a sbírá se za odlivu. Nutriční hodnoty Nori jsou jedinečné. Obsahuje olej E.P.A.,který je efektivní při prevenci aterisklerozy, taurin (druh aminokyseliny, která pomáhá snižovat krevní tlak), dále řadu vitamínů, minerálů, bílkovin a také chlorofyl. Nori,jako všechny řasy, obsahuje dostatek jódu, aby zabránila tvorbě volete - zvětšení štítné žlázy. Řasy- mořská zelenina obsahují o 10 až 20% více minerálních látek než pozemní zelenina. Navzdory svému vysokému stupni absorbce minerálů z mořské vody zásadně nepřijímáškodlivé látky tak, jak to dělají ryby. Kde je stupeň znečištění vysoký, přestanou růst. Obsahují kyselinu alginovou, která je schopna v lidském těle na sebe vázat težké kovy a další toxické látky a vylučuje je přirozenou cestou.Rozpouští tuky a "uklízí" nahromaděný hlen v těle. Mořská zelenina je alkalická. Nezpůsobuje překyselení krve a tím chronickou únavu. Při plánování jídelníčku pamatujte, že řasy mají být servírovány v malých množstvích, ale pravidelně. Používají se spíš jako koření při vaření luštěnin(jsou rychleji uvařeny), nebo polévek či zeleninových jídel pro zvýraznění chuti.
Obsahové látky ve 100g Nori a srovnání s mlékem
vláknina 4,7g 0g
bílkoviny 35g 3,5g
tuk 0,7g 3,5g
sacharidy 39,6g 4,9g
vápník 470mg 18mg
železo 23mg 2,2mg
jód 0,5mg 0
fosfor 510mg 93mg
vitamin A IE 11000 140
vitamin B1 0,25mg 0,03mg
vitamin B2 1,24mg 0,17mg
vitamin B12 100µg 0,45µg
niacin 10mg 0,1mg
vitamin C 10mg 1mg
Recept na Smažené nori
Nastříháme si proužky nori 2-3 cm široké, ty namáčíme do těstíčka a rychle osmažíme po obou strynách na sezemovém oleji.Pro lepší a rychlejší manipulaci uchopte plátky pinzetou, řasa se pak nepřipálí.Olej rozehřát na 180°C,nenechat přepálit. Těstíčko: hladká celozrnná mouka, sojová omáčky shoyou, voda. (doporučuji hustější konzistenci) Smažené nori servírujeme spolu se zeleninovým jídlem jako doplněk.
Arame (Eisenia bicyclis)
Arame patří mezi hnědé řasy, má velmi podobnou strukturu jako Hiziki, ale má velmi jemnou chuť a aroma. Arame rostou hojně na pobřeží japonského ostrova Izu. Listy mají tvar vějíře, který je asi 30cm dlouhý a 4 cm široký. Sbírá se ručně od května do srpna. Potom se sedm hodin vaří a suší na slunci. Aby se daly lépe používat v kuchyni, krájí se na tenké nudličky, což připomíná řasu hiziki. Arame má trochu nasládlou chuť, způsobuje to vysoký obsah manitu, přírodního cukru, který se vyskytuje ve většině hnědých řas. Obsahuje velké množství jódu, vápníku a vlákniny. Cení se pro příznivý účinek na vysoký krevní tlak. V tradiční japonské medicíně se používala řasa arame při léčbě onemocnění ženských pohlavních orgánů.
Recept na Arame na houbách
1 pl arame, 2 šálky nakrájených čerstvých hub, 1 1/2 pl shoyou, brokolice.
Předem namočenou arame vaříme s houbami a shoyou 30min v trošce vody . V jiném hrnci na pařáku uvaříme brokolici. Oboje smícháme a podáváme s rýží.
Wakame (Undaria pinnatifida)
Wakame je dlouhá řasa s temně zelenými listy rostoucí nepatrně hlouběji než hiziki v okolí japonského ostrova Hokkaidó. Daří se jí v chladné vodě silného oceánského proudění. Sklízí se od února do června pomocí dlouhých háků. Na pobřeží jsou namáčeny do vařící vody, pak do čerstvé studené vody a nakonec na šňůrách sušeny.
Wakame je nepostradatelnou součástí japonských diet, v japonské lidové medicíně se používá na čištění krve a posílení krevního oběhu. Miso polévka s wakame se po generace používá pro ženy na zotavení po porodu. Wakame je velmi blízká řase kombu, v některých receptech může řasu kombu nahradit. Stejně jako kombu zabraňuje šedivění vlasů. Eventuálně pomůže, aby prošedivělé vlasy ztmavly. Wakame dodává tělu pružnost. U nás v obchodech se zdravou výživou lze koupit i instantní wakame, která je velmi jednoduchá na přípravu. Jednu lžičku instantní wakame dáme na jednu porci miso polévky, nemusíme už vařit. Pro použití do salátů namočíme řasu na 5 min. do vody.
Obsahové látky ve 100g Wakame a srovnání s mlékem:
wakame kravské mléko
vláknina 3,6 g 0 g
proteiny 12,7 g 3,5 g
vápník 1300 mg 118 mg
jód 25 mg 0 mg
niacin 10 mg 0,1 mg
vitamín C 15 mg 1 mg
Recept na Dýňovou polévku
3 šálky vody, 1/2 dýně Hokkaido,1 cibule, 5 cm řasy wakame, 1/2 šálku uvařené rýže, 1 pl misa, petrželová nať, 2 pl kokosu.
Vodu s řasou wakame uvedeme do varu. mezitím si nakrájíme na kostky dýni a cibulku na proužky, přidáme do vody a vaříme asi 20 min. Potom můžeme zahustit uvařenou rýží a dáme nastrouhaný kokos miso, špetku soli a citrónovou šťávu. Vaříme ještě 5 min. Hotovou polévku zdobíme zelenou natí.