Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 21. 11. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Karel Schwarzemberg:
Tragedií této země je skutečnost, že nemůžete věřit ani těm, které jste osobně podplatil

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Vzpomeňte si, kým jste
(04. 05. 2022, 1852x)
Rok 2022 a budoucnost
(13. 12. 2021, 1739x)
Láska vítězí
(28. 02. 2022, 1704x)
Cesta duše a cesta člověka
(13. 03. 2022, 1658x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Kuchařské recepty

* Ital recepty (2.)


Převzato (www.mrtriska.com) - Kuchařské recepty - 15. 12. 2005 (10822 přečtení)

Myslím, že o Ital, stravování rastů bylo již řečeno dost. Nyní bych vám chtěl ukázat pár jednodochých receptů, které si vařím já, avšak mějte na paměti, že Ital není jen způsob stravování, je to i způsob myšlení a každá obměna receptu bude stejně Ital jako je původní recept.

  Jediná zásada je, aby vše bylo přírodní a co nejvíce přirozené ve vaší vlasti. Je asi jasné, že rasta na Jamajce použije opravdu jam( jedlá hlíza). Středoevropský rasta nemá sice pravý jam, ale použije např. bramboru. Brambory rostou v jeho vlasti běžně a sehnat je není problém. Když si opravdu dáte tu práci a oběháte kus města asi jam seženete, ale než ho ze země původu dopravily do vaší země určitě byl chemicky ošetřen proti plísni a kdoví proti čemu ještě. Tím nechci říct, že ovoce z exportu je špatné, ale pokud ho můžeme nahradit nečím u nás opravdu běžným je to mnohem lepší. Ital je ve své podstatě velmi jednoduchý způsob vaření a jídla která uvařite jsou moc chutná a zajímavá. A pamatujte být Irie znamená žít v souladu s přírodou.

Recepty:

Ovesná kaše s banánem (1-2 osoby)

  • 10 lžic Ovesných vloček
  • 2-3 lžíce Třtinového cukru
  • 1 banán
  • skořice
  • 1-2 hrnky mléka, nebo sojového mléka

      Oloupeme banán a v misce ho rozmačkáme vydličkou. Vezmeme hrnec a dáme do něj ovesné vločky, třtinový cukr a trochu skořice, vše zalijeme mlékem, potom přidáme banán a dáme na sporák. Vaříme na mírném plameni při občasném míchání dokud kaše nezhoustne, nespojíse a nezačnou se dělat bubliny. Potom kaši odstavíme a můžeme jíst.

      Vynikající, jednoduchá a rychlá kaše.


    Čočková polévka(2-3 osoby)
  • 1 hrnek čočky
  • 1 středně velká mrkev
  • kousek celeru
  • 2-3 lžíce olivového oleje
  • majoránka
  • pepř

      Oloupeme mrkev a celer. Nakrájíme na kousky a osmahneme na olivovém oleji. V konvici si uvaříme vodu.Propereme čočku a pochvíli ji přidáme do hrnce k celeru a mrkvi, přelijeme horkou vodou a vaříme dokud čočka nezměkne. Potom přidáme pepř a majoránku a můžeme podávat.

    Nekvašený chléb (4 osoby)
  • 225g celozrnné mouky
  • 1 lžíce kukuřičné mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva (nebo jedlé sody)
  • 40g másla a nebo rostliného margarínu
  • studená voda
  • rostlinný olej

      V míse smíchejte mouku, a prášek do pečiva. Vmíchejte máslo nebo margarín. Po troškách přilévejte vodu, dokud se těsto nespojí (nesmí lepit) a vypracujte do hladka. Mísu přikrejte utěrkou a dejte na půl hodiny odpočinout do tepla. Pak těsto ještě jednou prohněťte a ozdělte na čtyři stejně velké díly. Na pomoučněném vále vyválejte z jednotlivých dílů placky a potřete je olejem. Všechny je pak dejte zase dohromady a nechte těsto opět odpočinout nyní již jen čtvrt hodiny. Těsto pak vyválejte na placky o průměru asi 20 cm. Jednu stranu placky potřete olejem a pečte. Poté potřete i druhou stranu a obraťte placku. Placku často obracejte a vždy jí potírejte olejem, pečte dohněda. Placky se výborně hodí k čočkové polévce.

    Celer s rýží(4 osoby)
  • 2 řapíky celeru
  • 2 plátky zázvoru
  • 2 lžíce rostliného oleje
  • 225g rýže nebo hnědé rýže
  • 1 bobkový list
  • 1/2 lžičky sladké papriky nebo indického kari

      Nakrájejte celer. Oloupejte zázvor a nakrájejte ho na malé kousky. V hrnci rozpalte rostlinný olej a zvolna smažte celer a zázvor, dokud celer nezměkne. Promyjte rýži a nechejte okapat. Rýži spolu s bobkovým listem přidejte do hrnce a zalijte vodou, tak aby byla hladina asi 1 nebo 1,5 cm nad rýží. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a bez pokličky povařte asi dvacet minut, dokud se rýže neuvaří a veškerá voda se nevsákne. Poprašte paprikou nebo kari a podávejte.


    Salát s mrkví a rozinkami
  • 115g rozinek
  • 2 středně velké pomeranče
  • 4-5 mrkví
  • 3-4 plátky zázvoru

      Vymačkejte z pomerančů šťávu a dejte do ní máčet rozinky. Čím déle tím lépe, ideální doba je asi tak 1-2 hodiny. Oloupejte zázvor a nakrájejte ho najemno. Omytou a oloupanou mrkev nastrouhejte do mísy a přidejte rozinky se zbytkem šťávy a zázvor.
     
    Převzato z www.mrtriska.com
    se souhlasem redakce.
  •  

     

    Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

     

    Související články:
    Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
    Vegetariánské polévky (02.09.2010)
    Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
    Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
    Jablečný dortík (18.11.2008)
    Merlíkové bochánky (28.10.2008)
    Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008)
    Saláty s ovocem (05.10.2008)
    Zelená hořčice (02.10.2008)
    Saláty pro masožravce (28.09.2008)
    Saláty se sýrem (23.09.2008)
    Zelné saláty (20.09.2008)
    Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
    Čajová polévka (06.09.2008)
    Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
    Vltavínové recepty (19.08.2008)
    Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
    Hermelínové recepty (09.08.2008)
    Grenadýrský pochod (28.07.2008)
    Letní likéry Barbary Beckettové (25.07.2008)
    Vaječná tlačenka (06.05.2008)
    Obrácené koláče (05.05.2008)
    Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
    Slané koláče (12.12.2007)
    Něco dobrého.. (11.12.2007)
    Švestkové úlety (24.08.2007)
    Další recepty z topinambur (21.08.2007)
    Černý bez - bezinky (13.08.2007)
    Nakládané ovoce (31.07.2007)
    Brambory se zeleninou (23.07.2007)
    Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
    Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
    Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
    Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
    Šalamoun (04.05.2007)
    Šoulet (27.04.2007)
    Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
    Pomazánka mňamka (25.03.2007)
    Císařova pochoutka (20.03.2007)
    Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
    Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
    Celerová polévka (07.03.2007)
    Polévka z brambor (02.03.2007)
    Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec (01.03.2007)
    Špaldový pudink (20.02.2007)
    Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
    Ledvinky speciál (13.02.2007)
    Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
    Kotlety s omítkou (10.02.2007)
    Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
    Ořechová polévka (02.02.2007)
    Orientální salát (01.02.2007)
    Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
    Kedlubnový salát (29.01.2007)
    Šípkový nápoj (28.01.2007)
    Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007)
    Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
    Rozbuchy (26.01.2007)
    Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
    Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
    Kuře na zelí (24.01.2007)
    Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
    Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
    Ovesné cukroví (17.12.2006)
    Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
    Sojové maso na karí (06.11.2006)
    Banánové opojení (02.11.2006)
    Sójové maso 2. (02.06.2006)
    Sojové maso (31.05.2006)
    Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006)
    Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
    Ital recepty (1.) (13.12.2005)
    Ital is Vital (13.12.2005)
    Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
    Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
    Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005)
    Řasy potravinou (02.09.2005)
    Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
    Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
    Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
    Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
    Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004)
    Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
    Vegetariánský jídelníček (10.11.2003)
    [Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5
    Celý článek | Zpět | Komentářů: 1 | Informační e-mailVytisknout článek


    Komentovat článek     

    Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


     

    NAHORU | Hlavní stránka

    kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

    Kudy z krize


    kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

    Uživatelské jméno:

    Heslo:




    Registrace nového čtenáře!


    kulatý roh  Aktualitykulatý roh
    Vzhledem současné situaci pozastaveno


    Aischylos:
    „První obětí každé války je pravda.“


    WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

    Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
    Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

    Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
    které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
    Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!