Ukázky rastafariánských "ital" receptů, navazujících na článek
Ital is Vital.
Suroviny užívané v mnoha rastafariánských kuchyňích pocházející z mnoha rozdílných oblastí. Mango a cannabis sativa pocházející z Indie. Třtinový cukr, zázvor, kakao a banány byly dovezeny Španěly v 15. a 16. Století. Chlebovník pochází z Tahiti.
Typické Ital nápoje jsou Banánový punč, kokosový punč, zázvorové pivo nebo mangový nektar. Recept na kokosový punč z rasta kuchařky je následující:
- 1 zralý kokosový ořech
- 1 pt vody
- 4 oz syrového třtinového cukru
- čaj. lž. Mandlové esence
Oloupejte ořech a najemno nastrouhejte dužinu. Zamíchejte strouhaný kokos s vodou a propasírujte přes sítko a pečlivě vymačkejte. Odložte kokos. Přidejte třtinový cukr a míchejte dokud se cukr nerozpustí. Dochuťte mandlovou esencí a vychlaďte.
Několik typických snacků nebo chuťovek jsou banánové chipsy, avokádový krém, mrkvové lívanečky, smažené banány. Recept na mrkvové lívanečky z Rasta kuchařky je následující:
- 3 středně velké mrkve
- 4 oz celozrnné mouky
- čaj. lž. Skořice
- čaj. lž. Muškátového oříšku
- 2-3 čaj. lž. Mléka nebo sojového mléka
- olej na smažení
Oloupejte a nastrouhejte mrkev. Smíchejte mouku a koření v misce. Přidejte cukr a smíchejte s nastrouhanou mrkví. Přilijte mléko do mouky…a udělejte jemné těstíčko. Těsto nesmí být moc řídké. Rozpalte olej v pánvi. Dejte do pánve lžíci mrkvové směsi a rozprostřete ji na malou placičku a opečte ji po obou stranách do zlatova. Podávejte ještě teplé.
Typický Ital hlavní chod jsou pečené sladké brambory, sladká kukuřice a rýže, keshu placičky, proso a tofu placičky, plody chlebocníku v kokosové omáčce a dušená zelenina s kukuřičnými knedlíky. Recept na plody chlebovníku v kokosové omáčce z Rasta kuchařky je následují:
- plody chlebovníku
- 1 středně velká cibule
- 2 středně velká rajčata
- 2 tbs rostlinného oleje
- 1 bobkový list
- černý pepř
- 1 jarní tymián
- kokosové mléko
Ostrým nožem rozkrojíme plody chlebovníku na dvě poloviny . Oloupeme a nakrájíme cibuli a rajčata . V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a orestujeme, ale ne do hněda. Přidáme rajčata, bobkový list, tymián a pepř. Rozmícháme kokosové mléko a vlijeme jej do hrnce. Přidáme plody chlebovníku, přikryjeme hrnec pokličkou a mírně povaříme (asi 30 minut) dokud nejsou plody chlebovníku měkké.
Nakonec několik typických Ital Dezertů jako například: pečené Banány, kokosové koláčky, mangový krém, zmrzlina z manga. Recept na kokosové koláčky z rasta kuchřky je následující:
- 6 oz celozrné mouky
- 3 oz nesoleného másla nebo přírodního margarínu
- 1 zralý kokosový ořech
- prášek do pečiva
- 3 plátky čerstvého zázvoru
- 8 oz surového třtinového cukru
- 4-5 kapek vanilkové esence
- muškátový oříšek
Nejprve uděláme těsto. Nasypeme mouku a prášek do pečiva do misky , přidáme lžíci vody a uděláme měkké, ale ne lepivé těsto. Krátce prohněteme na pomoučněném válu a poté necháme těsto odpočinout na chladném místě než uděláme náplň. Oloupeme a nastrouháme kokosový ořech a zázvor. Dejte kokos a zázvor do pánve a prosypte cukrem. Zahřívejte dokud cukr nezkaramelizuje, potom zahřívejte na velkou teplotu dokud se tekutiny neodpaří a z kokos není průsvitný. ( směs může být vlhká, ale nesmí být mokrá) Dochuťte muškátovým oříškem a vanilkou. Rozválejte těsto a udělejte z něj malé koláčky a naplňte je. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20 minut dokud není těsto nazlátlé.
Jak ukazují tyto recepty , Ital vaření je kreativní a chutné, používá výrazné chutě a neobvyklé kombinace. Z osobní zkušenosti vím, že Ital jídlo je jedno z nejchutnějších jídel vůbec, pokud k němu přistupujete s otevřenou myslí a srdcem. Většina receptů obsahuje suroviny na Jamajce běžně k dostání. Avšak je plně možné jíst Ital kdekoliv na světě, protože existuje spoustu různých obměn a modifikací, které jsou poměrně snadno k sehnání, pokud jsou přírodní a jsou z ekologického zdroje- pak je to Ital.
Ital život znamená víc než jen jíst Ital. Ital život je přírodní filozofie , je to přírodní a jednoduché, téměř jako roots reggae. Ital život znamená být za jedno s přírodou, být v míru sám se sebou, ale i se vším co nás obklopuje. Dosáhnout toho je uvážení nejvyššího stavu, je to vznešenost obsažená v hudbě a ve zpěvu žalmů, v dobrém zdraví a v dobré vitálnosti a v holisticky výživném jídle , to je stravování Rastů.
Ital stravování není pouze jedení jídla, je to posvátný rituál vykonávaný znovu a znovu. Ital život spojuje s vyšší silou a je podstatnou součástí rastafariánství.