Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 21. 11. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Romain Rolland:
Nejhorší chorobou, kterou svět trpí, není síla zlých, ale slabost dobrých.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Vzpomeňte si, kým jste
(04. 05. 2022, 1852x)
Rok 2022 a budoucnost
(13. 12. 2021, 1739x)
Láska vítězí
(28. 02. 2022, 1704x)
Cesta duše a cesta člověka
(13. 03. 2022, 1658x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Kuchařské recepty

* Ital recepty (1.)


Převzato - Kuchařské recepty - 13. 12. 2005 (10484 přečtení)

Ukázky rastafariánských "ital" receptů, navazujících na článek Ital is Vital.

   Suroviny užívané v mnoha rastafariánských kuchyňích pocházející z mnoha rozdílných oblastí. Mango a cannabis sativa pocházející z Indie. Třtinový cukr, zázvor, kakao a banány byly dovezeny Španěly v 15. a 16. Století. Chlebovník pochází z Tahiti.

   Typické Ital nápoje jsou Banánový punč, kokosový punč, zázvorové pivo nebo mangový nektar. Recept na kokosový punč z rasta kuchařky je následující:

  • 1 zralý kokosový ořech
  • 1 pt vody
  • 4 oz syrového třtinového cukru
  • čaj. lž. Mandlové esence

   Oloupejte ořech a najemno nastrouhejte dužinu. Zamíchejte strouhaný kokos s vodou a propasírujte přes sítko a pečlivě vymačkejte. Odložte kokos. Přidejte třtinový cukr a míchejte dokud se cukr nerozpustí. Dochuťte mandlovou esencí a vychlaďte.

   Několik typických snacků nebo chuťovek jsou banánové chipsy, avokádový krém, mrkvové lívanečky, smažené banány. Recept na mrkvové lívanečky z Rasta kuchařky je následující:

  • 3 středně velké mrkve
  • 4 oz celozrnné mouky
  • čaj. lž. Skořice
  • čaj. lž. Muškátového oříšku
  • 2-3 čaj. lž. Mléka nebo sojového mléka
  • olej na smažení

   Oloupejte a nastrouhejte mrkev. Smíchejte mouku a koření v misce. Přidejte cukr a smíchejte s nastrouhanou mrkví. Přilijte mléko do mouky…a udělejte jemné těstíčko. Těsto nesmí být moc řídké. Rozpalte olej v pánvi. Dejte do pánve lžíci mrkvové směsi a rozprostřete ji na malou placičku a opečte ji po obou stranách do zlatova. Podávejte ještě teplé.

   Typický Ital hlavní chod jsou pečené sladké brambory, sladká kukuřice a rýže, keshu placičky, proso a tofu placičky, plody chlebocníku v kokosové omáčce a dušená zelenina s kukuřičnými knedlíky. Recept na plody chlebovníku v kokosové omáčce z Rasta kuchařky je následují:

  • plody chlebovníku
  • 1 středně velká cibule
  • 2 středně velká rajčata
  • 2 tbs rostlinného oleje
  • 1 bobkový list
  • černý pepř
  • 1 jarní tymián
  • kokosové mléko

   Ostrým nožem rozkrojíme plody chlebovníku na dvě poloviny . Oloupeme a nakrájíme cibuli a rajčata . V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a orestujeme, ale ne do hněda. Přidáme rajčata, bobkový list, tymián a pepř. Rozmícháme kokosové mléko a vlijeme jej do hrnce. Přidáme plody chlebovníku, přikryjeme hrnec pokličkou a mírně povaříme (asi 30 minut) dokud nejsou plody chlebovníku měkké.

   Nakonec několik typických Ital Dezertů jako například: pečené Banány, kokosové koláčky, mangový krém, zmrzlina z manga. Recept na kokosové koláčky z rasta kuchřky je následující:

  • 6 oz celozrné mouky
  • 3 oz nesoleného másla nebo přírodního margarínu
  • 1 zralý kokosový ořech
  • prášek do pečiva
  • 3 plátky čerstvého zázvoru
  • 8 oz surového třtinového cukru
  • 4-5 kapek vanilkové esence
  • muškátový oříšek

   Nejprve uděláme těsto. Nasypeme mouku a prášek do pečiva do misky , přidáme lžíci vody a uděláme měkké, ale ne lepivé těsto. Krátce prohněteme na pomoučněném válu a poté necháme těsto odpočinout na chladném místě než uděláme náplň. Oloupeme a nastrouháme kokosový ořech a zázvor. Dejte kokos a zázvor do pánve a prosypte cukrem. Zahřívejte dokud cukr nezkaramelizuje, potom zahřívejte na velkou teplotu dokud se tekutiny neodpaří a z kokos není průsvitný. ( směs může být vlhká, ale nesmí být mokrá) Dochuťte muškátovým oříškem a vanilkou. Rozválejte těsto a udělejte z něj malé koláčky a naplňte je. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C po dobu 20 minut dokud není těsto nazlátlé.

   Jak ukazují tyto recepty , Ital vaření je kreativní a chutné, používá výrazné chutě a neobvyklé kombinace. Z osobní zkušenosti vím, že Ital jídlo je jedno z nejchutnějších jídel vůbec, pokud k němu přistupujete s otevřenou myslí a srdcem. Většina receptů obsahuje suroviny na Jamajce běžně k dostání. Avšak je plně možné jíst Ital kdekoliv na světě, protože existuje spoustu různých obměn a modifikací, které jsou poměrně snadno k sehnání, pokud jsou přírodní a jsou z ekologického zdroje- pak je to Ital.

   Ital život znamená víc než jen jíst Ital. Ital život je přírodní filozofie , je to přírodní a jednoduché, téměř jako roots reggae. Ital život znamená být za jedno s přírodou, být v míru sám se sebou, ale i se vším co nás obklopuje. Dosáhnout toho je uvážení nejvyššího stavu, je to vznešenost obsažená v hudbě a ve zpěvu žalmů, v dobrém zdraví a v dobré vitálnosti a v holisticky výživném jídle , to je stravování Rastů.

   Ital stravování není pouze jedení jídla, je to posvátný rituál vykonávaný znovu a znovu. Ital život spojuje s vyšší silou a je podstatnou součástí rastafariánství.

Převzato z www.mrtriska.com
se souhlasem redakce.

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
Vegetariánské polévky (02.09.2010)
Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
Jablečný dortík (18.11.2008)
Merlíkové bochánky (28.10.2008)
Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008)
Saláty s ovocem (05.10.2008)
Zelená hořčice (02.10.2008)
Saláty pro masožravce (28.09.2008)
Saláty se sýrem (23.09.2008)
Zelné saláty (20.09.2008)
Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
Čajová polévka (06.09.2008)
Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
Vltavínové recepty (19.08.2008)
Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
Hermelínové recepty (09.08.2008)
Grenadýrský pochod (28.07.2008)
Letní likéry Barbary Beckettové (25.07.2008)
Vaječná tlačenka (06.05.2008)
Obrácené koláče (05.05.2008)
Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
Slané koláče (12.12.2007)
Něco dobrého.. (11.12.2007)
Švestkové úlety (24.08.2007)
Další recepty z topinambur (21.08.2007)
Černý bez - bezinky (13.08.2007)
Nakládané ovoce (31.07.2007)
Brambory se zeleninou (23.07.2007)
Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
Šalamoun (04.05.2007)
Šoulet (27.04.2007)
Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
Pomazánka mňamka (25.03.2007)
Císařova pochoutka (20.03.2007)
Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
Celerová polévka (07.03.2007)
Polévka z brambor (02.03.2007)
Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec (01.03.2007)
Špaldový pudink (20.02.2007)
Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
Ledvinky speciál (13.02.2007)
Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
Kotlety s omítkou (10.02.2007)
Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
Ořechová polévka (02.02.2007)
Orientální salát (01.02.2007)
Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
Kedlubnový salát (29.01.2007)
Šípkový nápoj (28.01.2007)
Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007)
Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
Rozbuchy (26.01.2007)
Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
Kuře na zelí (24.01.2007)
Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
Ovesné cukroví (17.12.2006)
Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
Sojové maso na karí (06.11.2006)
Banánové opojení (02.11.2006)
Sójové maso 2. (02.06.2006)
Sojové maso (31.05.2006)
Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006)
Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
Ital recepty (2.) (15.12.2005)
Ital is Vital (13.12.2005)
Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005)
Řasy potravinou (02.09.2005)
Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004)
Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
Vegetariánský jídelníček (10.11.2003)
[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!