Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 21. 11. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Alvin Toffler:
Jedna z definic zdravého rozumu říká, že je to schopnost rozlišit, co je reálné a co ne. Brzy budeme potřebovat novou definici.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Vzpomeňte si, kým jste
(04. 05. 2022, 1852x)
Rok 2022 a budoucnost
(13. 12. 2021, 1739x)
Láska vítězí
(28. 02. 2022, 1704x)
Cesta duše a cesta člověka
(13. 03. 2022, 1658x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Recepty čtenářů

* Kuchařka z Hydeparku


Lama - Recepty čtenářů - 16. 03. 2006 (18424 přečtení)

Aby se v záplavě diskusí neztratily recepty, které prošly Hydeparkem, přinášíme je našim čtenářům jako samostatný článek.

1      Polévky. 2
1.1        Rýžová polévka s pšeničnými knedlíky. 2
1.2        Dýňová polévka. 2
1.3        Hokaido polévka. 2
1.4        Polévka z Country. 3
1.5        Ukrajinský boršč. 3
1.6        Boršč podle babičky Natalky. 3

2      Luštěniny. 4
2.1        Fazole smažené. 4
2.2        Soja smažená se sýrem.. 4
2.3        fazolový guláš, který je za chvíli. 4
2.4        Soja pěti vůní 5

3      Obiloviny. 5
3.1        Placky z pšeničné mouky. 5
3.2        Pražená pšenice. 5
3.3        Arabský chléb. 5
3.4        Pšenka na sladko. 5
3.5        Univerzální chemické skorovegetariánské placky. 6
3.6        Placky z ovesných vloček. 6
3.7        Rozpíčky. 6
3.8        Placky z kysaného zelí 6
3.9        Pšenice s kysaným zelím.. 6
3.10       Palačinky. 6
3.11       Campa. 7

4      Těstoviny. 7
4.1        špagety a jak na ně. 7
4.2        Hliva ústricová s cestovinami 7

5      Zelenina. 8
5.1        nišime: 8
5.2        Hokaido smažená se sýrem.. 8
5.3        Hokaido – dýně - pečená. 8
5.4        Zeleninová sváteční směs. 8
5.5        Kapusta v trojobalu. 8
5.6        Lilek a zapečená zelenina. 9
5.7        Brokolice na česneku. 9
5.8        Zelenina 5ti vůní 9

6      Saláty zeleninové. 9
6.1        Teplý zelný salát 9
6.2        Salát z kedlubnu gigant 10
6.3        Čertí salát 10
6.4        malá vitamínová bomba. 10

7      Brambory. 10
7.1        Smažené kouličky: 10
7.2        Bramborák na sladko. 10
7.3        Bramborové taštičky. 10
7.4        haruľa. 11
7.5        Dřevěný toč. 11
7.6        Kythérák, čili kythérský bramborový salát 11

8      Pokrmy s masem.. 11
8.1        Maminčino kuře. 11
8.2        španělská sekaná. 12
8.3        Španělské ptáčky z mleté. 12
8.4        Co dům dá na kostičky: 12

9      Pomazánky a rychlé pohoštění 12
9.1        Pomazánka skoro lososová. 12
9.2        Pomazánka drožďová: 12
9.3        Jednohubky. 13
9.4        sladké jednohubky. 13
9.5        Smažené pečivo na sladko. 13

10        Sladkosti 13
10.1       Limonádové řezy. 13
10.2       Maková bábovička. 14
10.3       Strouhaný koláč s tvarohovou nádivkou. 14
10.4       Bochánky. 14
10.5       bábovka se šlehačkou... 15

11        Nápoje. 15
11.1       Ořechovka. 15
11.2       Víno s křenem.. 15

12        Speciality. 16
12.1       NORI 16
12.2       Guláš – obecně obměny. 16
12.3       Gomasio - Neboli vegetariánské škvarky. 16
12.4       Kokkoh - speciální obilninová směs. 16

 

Předmluva

Zakládám nové vlákno, které hodlám věnovat receptům. Na dobré jídlo a dobré pití, neboť nejen knihami je živ člověk.
A jelikož mne Nada požádala, abych začala s receptem na ořechovku, tady ji máte:

polina

1         Polévky

1.1    Rýžová polévka s pšeničnými knedlíky

Z určitého množství celozrnné pšeničné mouky, vody a soli vypracujeme měkké těsto (měkkčí než pro placky) a necháme je odležet ve vodě 15 - 20 minut. Z toho se vymodelují malé knedlíky, které vložíme od vařící vody se solí. Vaříme přibližně 10 minut a pak přidáme rýži, nebo rýžovou mouku.

jho

/*********************************************************

1.2   Dýňová polévka

Na oleji osmažíme cibulku, lněné semeno, později přidáme trochu celozrnné mouky. Až zrůžoví nalejeme na to vodu, osolíme, přidáme nakrájenou mrkev, celer, petržel, dýni, zelí, kdo chce houby a mořskou řasu hijiki či arame a vaříme do změknutí. Před dokončením ochutíme majoránkou.
Kdo má rád krémové polévky, může rozmixovat, a majoránku či něco zeleného přidat na talíř při podávání.
Pokud volím formu mixovanou, používám kombu.

jho

/********************************************************

1.3   Hokaido polévka

Uřízneme vršek u šťopky, Vydlabeme jádra(jen jádra). Naplníme směsí zeleniny, lehce osilíme, přidáme kombuzalejeme vodou, přikrejeme odříznutou "pokličkou" se stopkou a pečeme v troubě, dokud dýně nezměkne.

lama

/*********************************************************

1.4   Polévka z Country

zeleninovou směs Country (většinou je v prodejnách přes léto), tak si ji můžete uvařit.
Přiměřené množství zeleniny nasypeme do hrnce, trochu podusíme, zalijeme vodou, přidáme 1 kostku kuřecího bujónu a povaříme. Mezi tím si připravíme drožďové knedlíčky, nebo knedlíčky s taveným sýrem - do obou přidávám trošku prášku do pečiva, aby byly nadýchané, měkké. Zavaříme, posypeme petrželí nebo pažitkou a podáváme..
Knedlíčky se sýrem: 1 vejce, trochu mléka, sůl, majoránka, muškátový květ, 1 trojúhelníček taveného sýra, špetku kypřícího prášku, strouhanka. Vypracujeme tužší těsto a vytvoříme malé knedlíčky.
Drožďové knedlíčky: v kastrůlku roztavíme kostku droždí, do vychladlého přimícháme vajíčko, sůl, majoránku, muš.květ, špetku kypř. prášku, strouhanku.

polina

/*****************************************************************

1.5   Ukrajinský boršč

asi 500 g cvikly (červené řepy),
2 veľké mrkvy,
200 g bielej hlávkovej kapusty (zelí),
1 kaleráb (kedluben),
1 veľká cibuľa,
hovädzie mäso (asi pol kila) Môže sa dať aj viac druhov mäsa, bravčové aj údené, ale ja zvyknem len to hovädzie.
vývar - mäsový bujón,
asi 3 lyžice červeného vinného octu, (podľa chuti)
bobkový list,
trochu cukru,
soľ,
čierne korenie (pepř),
trochu petr­žlenovej vňate a kôpru,
1 kelímok zakysanej smotany
Príprava:
Očistenú zeleninu nahrubo na­krájame. Mäso nazkrájame na kocky. V hrnci rozehřejeme trocha oleja alebo masla. Vložíme mäso, mrkvu, kaleráb a cibuľu. Opekáme zhruba 10 min., až mäso zhnedne. Pridáme cvikľu a podlejeme troškou vývaru. Pridáme ocot, bobkový list, soľ a korenie. Zamiešame a prikryté varíme asi 3/4 hodiny na miernom ohni.
Umyté bylinky zviažemežeme a vložíme do hrnca spolu s nakrájanou kapustou (zelím). Varíme ďalších asi 30 min. Potom vyberieme bobkový list a bylinky. Trochu čerstvej vňate môžeš pridať na záver. Dobre zamiešame a podávame s kyslou smetanou. Tú si každý pridá priamo do taniera.

nula

/*****************************************************************

1.6   Boršč podle babičky Natalky

Zbytky uzenin nakrájíme na kostky a osmahneme na troše tuku, přidáme na drobno pokrájenou cibuli a necháme osmahnout, zaprášíme moukou (jako cibulovou jíšku), pak zaprášíme sladkou paprikou, promícháme a za stálého míchání přidáme vývar (zbytky masa nebo kostí vyvaříme, maso obereme a později přidáme do polévky, třeba z kuřecích korpusů) nebo jen masox. Dále přidáme zeleninu (kořenovou, mí-chanou mraženou – prostě co zrovna máme), brambory nakrájené na kostičky, ky-selé zelí, překrájené na menší kousky (i s nálevem), nakonec prolisovaný česnek a kopr (zelí, česneku i kopru poměrně hodně). Lépe je uvařit boršče hodně, rozležený a ohřívaný je lepší. Já ho dělám od oka, na 6 litrů asi 8-10 velkých brambor, 1-2 ci-bule, sáček mražené zeleniny, sklenici zelí, půl hlavičky česneku… husté asi jako bramboračka - chce to vyzkoušet, co komu chutná. Měl by být nakyslý, s vůní kop-ru a česneku a dělá se z toho, co je zrovna doma, třeba úplně bez masa jen s maso-xem. Korpusy, brambory, zeleninu a zelí vařím v papiňáku aby to bylo rychlejší (max. 10 minut), mezi tím se ta jíška rozvaří (20 minut praví kuchařky), pak to stačí smíchat. Kdo je kuchař začátečník – paprika se musí v jíšce jen rozmíchat – aby pustila barvu, hned zalít vývarem, jinak přepálením zhořkne.

wild owl

Obměna:

Sousedka přidává na boršč lžičku zakysané smetany, když je už daný na talíři.

jho

/*****************************************************************

1.7   supr tomatová

Já přidávám lžičku zakysané smetany do naprosto vynikající sáčkové rajské polívky z Vitany(2 polévky za 19,50), která nese úžasný název:
supr tomatová
! LIMITOVANÁ EDICE

Andegard

/*****************************************************************

 

2         Luštěniny

2.1    Fazole smažené

uvaříme fazole např v tlakovém hrnci nejlépe s malým kouskem řasy kombu(bez soli). Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme mletý pepř, mletý zázvor, mletý kmín, špetku majoránky. Po chvilce přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a smažíme jen o malinko víc než do zesklovatění. Přidáme trochu sojové omáčky(ústřicové, rybí) a malinko kečupu. po několika vteřinách pražení přidáme vařené fazole s troškou vody z fazolí. Pokud je nutné dosolíme. Za občasného míchání necháme vyvařit kapalinu.

lama

/*******************************************************

2.2   Soja smažená se sýrem

Sója s kmínem: namočené a pak vařené sójové boby - ne rozměklé - se dají na pánev, kde už se opekla anglická slanina na cibulce, osolí, opepří, přidá se klidně více drceného kmínu, boby se trochu opečou a promíchají a na závěr několik trojúhelníčků taveného sýra - nivy, to je fuk, podle chuti - aby se sýr rozhňácal mezi boby. S pečivem moc dobrý

Dan

/*********************************************************

2.3   fazolový guláš, který je za chvíli.

Použiji 2 plechovky sterilizovaných červených fazolí, které vleju na osmaženou cibulku, přidám tak půl sáčku mražené zeleniny, koření do guláše, popř. trochu na závěr zahustím. K výraznějšímu ochucení je dobrý česnek na plátky, či kari koření.
S pečivem výborné.

nada

/*******************************************************

2.4   Soja pěti vůní

namočenou soju vaříme se sojovou omáčkou, porkem solí a cukrem s kořením 5 vůní(zázvor, kmín, pepř, skořice, badyán). Vaříme něco přes půl hodiny.
Osvědčilo se mi po vychladnutí přidat vařenou rýži(1:1)

lama

/*******************************************************************

3         Obiloviny

3.1    Placky z pšeničné mouky

Nameleme mouku z pšenice. Smícháme těsto z vody, soli a vyrobené mouky. Necháme přibližně dvě hodiny odležet ve vodě a pak uděláme placky. Placky se dělají na nepřilnavé pánvi bez oleje a na mírném ohni. Doporučuje se, aby byly placky co nejtenčí. Podobný postup přípravy je i pro placky z pohanky (pohankové mouky). Také je možné tyto placky vyrábět i ze směsi pšeničné a pohankové mouky, nebo z pšeničné celozrnné mouky, do které přidáme pár lžic vařené rýže. Z této hmoty uděláme ještě měkkčí těsto.

jho

/********************************************************

3.2    Pražená pšenice

Dobře propranou pšenici dáme na pánev, přidáme sůl a zalijeme vodou, aby byla zakrytá. Necháme ji na silném ohni do té doby, než se voda vypaří. Potom nepřerušeně mícháme. K dosažení křupavosti zrna (tak, aby nebylo tvrdé) je velmi důležitý silný oheň. Praží se až do chvíle, kdy pšenice změní trochu barvu a můžeme ji lehce žvýkat. Proto je dobré používat k pražení nepřilnavé pánve nebo litinový kotlík. Podobný postup platí i pro pohanku a jáhly s tím rozdílem, že se dopředu nenamáčí.

jho

/**********************************************************

3.3    Arabský chléb

Smícháme čerstvě umletou celozrnou mouku z větší části přeničnou s hladkou moukou. Zaděláme kvásek(1 bal. droždí asi na 1 kg mouky). Zaděláme těsto ne příliš tuhé, osolíme je, přidáme několik lžic oleje(není nutné), kmín a několik zrnek čerstvě rozdrceného fenyklu. Po vykynutí(zhruba 1-1,5 hod) tvoříme asi 0.5 - 1 cm placky, které pečeme v troubě na lehce pomaštěném plechu při asi 200 st.C nebo 175st.C v horkovzdušné troubě zhruba 45min - 1hodinu. Po 20 min. doporučuji placky obrátit.

lama

/******************************************************

3.4    Pšenka na sladko

uvařenou pšenici krátce povaříme s namletým mákem a po odstavení osladíme medem.

lama

/*********************************************************

3.5   Univerzální chemické skorovegetariánské placky.

Recept: otevřete ledničku a vyndejte všechny ještě jedlé zbytky co najdete - např. brambory, vařenou zeleninu, zbytek polévky(poslední naběračka vždy zbyde, brokolici kterou je třeba zpracovat, knedlíky, případně zbytky uzenin, pečeného masa - prostě co najdete. Vše namelte mlýnkem na maso. Okořeňte čím chcete, např pepř,kmín,sojová omáčka. vražte tam podle množství 1-2 vejce, lisovaný česnek a zahustěte hladkou moukou. Důležité je zvolit správný základ - tedy surovinu, která bude převažovat např. brambory, vařená rýže, těstoviny.
Pak již jen tvoříme placky a pečeme v troubě nebo smažíme.

lama

/*********************************************************

3.6   Placky z ovesných vloček

Ovesné vločky uvaříme v přiměřeném množství osolené vody na hustou kaši a necháme zchladnout. V druhém hrnci uvaříme do měkka mraženou zeleninu. Za studena vše rozmačkáme na kaši a tradičně ochutíme jako karbenátky - cibele, česnek, majoránka, pepř, sůl, vajíčko - raději dvě až tři, jinak se placky rozpadají, strouhanku na zahuštění a péct na oleji.
Podávám s pečivem nebo bramborem.

Nada

/********************************************************

3.7   Rozpíčky

hladká mouka, voda, sůl, droždí. Zaděláme lehčí těsto. Tvoříme na pomoučeném válu bochánky. Necháme je ještě chvilku vykynout a pečeme v troubě na pomazaném plechu. Občas pomažeme vodou. Dáváme do mísy a přikrýváme vlhkou utěrkou. Hodí se jako příloha k omáčkám, k zelí , mrkvi atd. Snězte je dokud jsou vlažné.

lama

/******************************************************

3.8   Placky z kysaného zelí

500 g kysaného zelí, 500 g hladké mouky, 150g tuku(původně sádlo ale dobré i s rostlinným olejem), sůl pepř, kmín dle chuti. Zaděláme těsto a pečeme placky asi 0.5cm vysoké v troubě po obou stranách.

lama

/******************************************************

3.9   Pšenice s kysaným zelím

Uvaříme pšenici a smícháme ji s krátce povařeným kyselým zelím. Přidáme trošku oleje

lama

/******************************************************

3.10    Palačinky

10 dkg čerstvě namleté celozrné mouky (nejlépe pšenice nebo mleté vločky), 250 ml mléka, špetka soli, 1 vejce. 1 vejce stačí bohatě i na dvojnásobnou dávku mouky a mléka. Rozmixujeme a necháme asi hodinku stát. Pečeme na lehounce vymaštěné pánvi tenké palačinky.
Lze plnit např. špenátem, nebo klasicky na sladko.

lama

/******************************************************

3.11     Campa

Opražíme zvlášť ječné kroupy, pšenici a rýži natural. Nejdůležitější položkou jsou kroupy nebo přímo ječmen. Pšenice a rýže jsou volitelné. Pražte nejlépe na litinové pánvi bez povrchové úpravy. Pražte opatrně tak aby nedošlo ke spálení. Často míchejte. Když je obilí na skus trochu křupavé, nechte obilí vychladnout. Poté ji umelte. Je možné obilí umlít na hrubo a ještě opatrně dopražit, nechat zchladnout a znovu umlít až na jemno.
Vzniklou mouku smíchejte s vodou nebo čajem s troškou ghí(přepuštěné máslo) a medu(nejlépe medu nepřehřátého - neměl by být zahříván na víc než 40 st. C). Z vytvořeného těsta tvarujte kuličky-jednoubky.

lama

///*******************************************************

4         Těstoviny

4.1   špagety a jak na ně

Na jedno balení špaget ( pro 3 osoby) je nejlépe použít minimálně 2 litry vody.
Vodu osolit zarovnanou velkou lžící soli a přidat malou lžičku oleje, aby se
špagety nelepily na dno hrnce.
Po uvedení vody do varu se špagety vloží do hrnce, ale není radno odcházet a dělat si 8 - 10 minut jinou práci.
Krouživým pohybem je třeba dosáhnout toho, aby se všechny špagety dostaly pod hladinu. Občas je třeba prohrábnout obsah hrnce vidličkou, aby se zabránilo slepování.
Důležitým okamžikem je odhanout konec vaření.
Házet špagety na strop a zjišťovat, zda se přilepí je blbost. Nejlepší je, po vytažení jedné zkušební špagety z vroucí vody ji ochutnat.
Po přecezení je vhodné je co nejdříve sníst.
Studené se jednak slepí a opětovné ohřátí ve vodě už vůbec nedoporučuji. Nedají se pak vůbec jíst.

cyber

/*********************************************************

4.2   Hliva ústricová s cestovinami

pokrájaná nová cibuľka, hliva ustricová, pokrájaná, alebo pomletá na mäsovom mlynčeku, 3 očistené paradajky; na zmesi oleja a masla podusíme cibuľku, pridáme prelisovaný cesnak, chilli, potom tie huby, paradajky, soľ, solčanku) to je niečo ako vegeta, len prírodné a bez glutamanu), tymian, trochu oregana(dobromysl) a podusíme to do polomäkka. Potom to trochu osviežime mletým čiernym korením a hotovo. Podávame s cestovinami podľa nášho výberu, posypané parmezánom či iným syrom, prípadne pažítkou a cibuľovou vňaťou.

 

Vysvětlivky:

Hlíva ústřičná je výborná léčivá houba, která je k dostání uměle pěstěná podobně jako žampiony. Paradajka = rajče a do polomäkka = do polomněka, není nutné to zbytečně dlouho vařit, ať si to zachová co nejvíce dobrých poživatin

čierne korenie = pepř

Nula

/********************************************************

5         Zelenina

5.1    nišime:

zeleninu skládáme po vrstvách do nejlépe skleněného hrnce s pokličkou. dospodu "listovou"- zelí a směrem nahoru přidáváme na tvrdosti. Např. zelí , celer, mrkev nebo zelí, dýně,(květák, brokolice) mrkev. Zalejeme vodou aby byla zelenina potopená. Osolíme mořskou solí, přidáme plátek kombu. Počet vrstev -nejméně 3, víc jak 5 jsem nezkoušel. Vaříme asi 20 minut. Žádné další koření, žádné míchání.
Je to velmi jednoduché trochu jako silná zeleninová polévka, ale překvapivě jemné a chutné(pokud máte alespoň trochu rádi zeleninu).

lama

/*****************************************************

5.2   Hokaido smažená se sýrem

Dýni nakrájíme na plátky široké asi půl centimetrů, na pánev dáme trochu oleje, poklademe na něj plátky, které posypeme grilovacím (nebo jiným) kořením. Pod pokličkou necháme opéci na jedné straně, po zrůžovění otočíme, můžeme okořenit z druhé strany a znovu přiklopíme pokličkou. Těsně před dokončením poklademe plátky dýně tvrdým sýrem. Když se rozpustí, můžeme podávat s přílouhou dle chuti.

Pokud nám nevadí česnek, potom je vinikající po otočení na druhou stranu přidat na slabé plátky nakrájený česnek, který se jenom jemně opeče spolu s dýní.

jho

/*********************************************************

5.3   Hokaido – dýně - pečená

Nakrájet na plátky, okořenit trochou tymiánu a upéct.
Nakrájená na malé kousky, smažená okořeněná sojovou omáčkou se špagetama.

lama

/********************************************************

5.4   Zeleninová sváteční směs

3 střední žampiony nakrájíme na plátky a na oleji opečeme. Až začnou vonět přidáme 1 větší cibuli nakrájenou na plátky a plátky česneku z 1 stroužku. Vše opečeme dozlatova. Přidáme trochu soli a 2 špetky bazalky nebo koření na špagety, zamícháme, a přidáme 1 malou mrkev nakrájenou na slabé proužky, asi 15cm nakrájeného pórku na kolečka, a nakrájenou papriku. Mícháme dokud paprika nezesklovatí. Přidáme nakrájenou cuketu nebo květák s čínským zelím (asi 15-20dkg), zakapeme sojovkou a zamícháme. Směs pustí rychle vodu a mírně zhnědne. Poté přidáme 1-2 nakrájená rajčata (používám spařená a oloupaná), Přiklopíme pokličkou a mírně dusíme 5-7 minut.
Na talíři můžeme ozdobit lžičkou zakyslé smetany.

jho

/*********************************************************

5.5   Kapusta v trojobalu

Lepší je používat menší kapustu, kterou rozřízeme na 4 kousky tak, aby listy držel kousek košťálu a nerozpadaly se. Tu uvaříme v osolené vodě. Po vychladnutí vložíme mezi listy kousek plátek tvrdého sýra, obalíme v rozšlehaném vajíčku, kam jsme přidali trochu hladké mouky a sůl, a dále obalíme ve strouhance a umažíme na oleji.
Sýr je možno nastrouhat i do vajíčka, a tak se dostane mezi listy maličko jiným způsobem.

jho

/********************************************************

5.6   Lilek a zapečená zelenina

Suroviny: 1 lilek, pár rajčat, 1 mladou cukína
dále 1 mozzarellu, 1 až 2 tzv. "čerstvé sýry"-jso to takové ty kulaté,
tvarohové, (je buď neochucený, nebo ochucený např. česnekem).
Provensánské koření, pepř, sůl, olivový olej.

Zeleninu nakrájíme na kolečka.
Poté jí na (pekáček)střídavě, tzv. "na koso" prokládáme, přiměřeně, s kousky obou sýrů.
Osolíme, opepříme, okořeníme. Celé to pokropíme olivovým olejem
(nepodléváme, zelenina pusí štávu, tak akorát).
Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 20 až 30minut.
Podáváme s bagetou, či chlebem.

Rut

/**********************************************************

5.7   Brokolice na česneku

Z brokolice odřízneme růžičky, zbytek nakrájíme na tenké plátky. Na pánev dáme trochu oleje, na plátky nakrájený česnek a trochu osmažíme. Přidáme brokolici, osolíme a přikryjeme pokličkou. Občas zamícháme. Mělo by se vytvořit dostatek páry, aby se brokolice mohla na mírném ohni dodusit. Pokud je potřeba, přidáme trochu vody.
Pokud k tomu česneku přidáte dýňová a slunečnicová semínka, nic nezkazíte, spíš naopak.

jho

/********************************************************

5.8   Zelenina 5ti vůní

kořenová zelenina(celer, mrkev, petržel), červená řepa, hlávkové zelí, cibule, česnek. Vše nakrájené na střední kousky(česnek na jenmo) jsem lehce osmažit na ghí. Něco koření:trochu soli, špetku skořice, ještě míň badyánu, kmín(mletý), pepř(mletý), malinko zázvoru. Párkrát promíchnout a zalít vodou.  Nějakou čtvrhodinku(možná déle) bublat. Až do hotového přidat trošku sojovky

lama

/********************************************************

6         Saláty zeleninové

6.1   Teplý zelný salát

asi půl větší hlávky zelí nakrájíme na čterečky a vaříme asi 2-3 minuty. Pak scedíme a do teplého zelí přidáme sůl, několik lžic cukru (asi 3), stejně lžic octa a stejně lžic pálivého oleje(ohřátý olej s chili - nesmí se vařit, raději chladnější olej než přepálit). Přidáme propláchnuté nakládané houby na kyselo a něco pro barvu - nejlépe kapie, nebo rajče na menší kousky.
Chutná mí víc mírně teplý než vychlazený.

lama

/******************************************************

6.2   Salát z kedlubnu gigant

kedluben "gigant" a jablka (i horší jakosti) nastrouháme na dlouhé nudličky. Přidáme cukr, citron a malinko oleje. na ozdobu trochu drcených vlašských ořechů a proužky červené papriky.

lama

/*********************************************************

6.3   Čertí salát

Kysané selí smícháme s nakrájenou cibulkou a troškou rozetřeného česneku. Přidáme trochu oleje aby se pěkně propojilo, případně okořeníme(chilli, kmín, pepř - dle vlastní chuti).

lama

/****************************************************

6.4   malá vitamínová bomba

kysané zelí - může být i nakvašené (v řeči makrobiotiky - pickles) - s nastrouhaným křenem dle chuti a odolnosti potrubního zařízení. Taková malá vitamínová bomba pro tyto jarní dny.

Jho

/****************************************************

7         Brambory

7.1   Smažené kouličky:

Může se použít instantní směs na bramborové knedlíky ( když je tam napsáno, že se to vaří v osolené vodě, tak sůl přidáme přímo do směsi), nebo se těsto může vytvořit z brambor, krupice ......
Z těsta vytvoříme kouličky o průměru asi tak 3 - 4 cm (ty vymodelovávaly děti a díky tomu chvíli nezlobily) a usmažíme ve friťáku. Je to univerzální příloha k ledasčemu - nebo se to dá průběžně umlsát

polina

/*******************************************************

7.2   Bramborák na sladko

Uděláme si kupu bramboráků, na jaké jsme zvyklí a pak si je potřeme buď meruňkovou marmeládou nebo švestkovými povidly.

polina

/********************************************************

7.3   Bramborové taštičky

Vezmeme teplé uvařené brambory, které jemně nastrouháme nebo nameleme na masovém strojku. Osolíme a paličkou (třeba na maso) "utlučeme" na takové tahavé těsto. Potom přidáme mouku nebo škrobovou moučku (nemusí se moc) a vypracujeme těsto, které se nelepí na vál. Umícháme1 tvaroh s 1 vejcem, 1 lžičkou solamilu, cukrem - dle chuti. Z těsta vyválíme placičky, na jednu polovinu dáme náplň a druhou přiklopíme a okraje zmáčkneme. Smažíme po obou stranách do růžova na alobalu na rozpálených kamnech. Kdo kamna nemá, postačí teflonová pánev, kterou před smažením vymažeme kouskem másla.
Lze plnit i povidly, makem, ořechy...

jho

/*********************************************************

7.4   haruľa.

To sa to bramborákové cesto rozotrie na plech a upečie v trúbe a nie je to také nasiaknuté olejom.

nula

/******************************************************

7.5   Dřevěný toč

nastrouhané syrové brambory, trochu mléka, hladká mouka, vejce sůl
Na sladko drobně nakrájená jablka
Na slano majoránka, česnek, pepř
Necháme hodně rozehřát vymazaný pekáč a v něm pečeme rozetřené z obou stran.

lama

/*******************************************************

7.6   Kythérák, čili kythérský bramborový salát

Uvaříme brambory.

Nakrájíme je na velké, tenčí plátky.
Přidáme velké kroužky cibule, nešetřit!
Totéž s paprikou, nepřehánět.
Zalít to extra virgin oliváčem, absolutně nešetřit!
Pokapat citronem, zamíchat.

 

A nemíchat moc, ať se brambory nerozdrolí.

Už ničím neobohacovat, je to řecká kuchyně, ne francouzská!

Andegard

Obměna:

Včera som urobila na večeru tvoj kytherák, ale dovolila som si dať do neho aj zelené olivy. Bol mňam!

nula

/*******************************************************

8         Pokrmy s masem

8.1    Maminčino kuře

 Rozložíme na pekáč zelí, na něj kolečka cibule, slaniny, jablek, na to porce kuřete ochuceného grilovacím kořením, přikryjeme další dávkou cibule, jablek a zelí, podlijeme a dáme péct.
Je to moc dobré. Místo kuřete můžeme použít i jiné maso - naklepané kotlety například také nejsou od věci. Nu a ktomu knedlík nebo i brambor.
Někdy, když je množství celkově menší, můžeme vrstvit zároveň i brambory na silnější plátky mezi zelí a kuře a máme vše v jednom pekáči včetně přílohy

nada

/******************************************************

8.2   španělská sekaná

sekanou naplníme uzeninou, vajíčkem a okurkou jako ptáčky a upečeme.

lama

/********************************************************

8.3   Španělské ptáčky z mleté

Z mletého masa (směs na sekanou) vytvoří malé plněné placičky - tak na jedno menší kolečko salámu a stejné ingredience jako do španělských ptáčků. Osmaží se dobře z obou stran. A pak se vytvoří omáčka jako ke španělským ptáčkům - s tím, že část ingrediencí , které jsme dávaly do placiček, nakrájíme na drobno a nasypeme přímo do omáčky.
Podává se to stejně, jako by to byly plnění špaň.ptáčci.

 

Obměna:

A nebo - bez omáčky - jako karbanátky s chlebem, s bramborem...

polina

/**********************************************************

8.4   Co dům dá na kostičky:

 Cibuli na kostičky na pánev, trocha mletého masa - když je - když není, tak cokoli od masa na kostičky /i zbylý salámek/, okořenit sójovkou /Tamari/, arabským kořením, pepřem, trochu chilli, na kostičky brambory a na pánvi dokud nakostičkované brambory nejsou opečené, čím menší kostičky, tím rychlejší to je. Dá se přidat cokoli podle chuti - zelenina, sýr a klidně trochu medu. Na závěr se zaleje rozšlehanými vajíčky.

dan

/**********************************************************

9         Pomazánky a rychlé pohoštění

9.1    Pomazánka skoro lososová

K tomu je dobré mít mixer - takový ten sekací.
Kelímek sleďů alá losos v oleji - je možné nahradit drceným lososem ale není to ono. Krabička taveného sýra Maratonec.Rozmixujeme. To je vše.
Určitě tam nedávejte olej, ve kterém jsou naloženy ryby. Pro barvu doporučuji ozdobit pertželkovou natí, nebo ji najemno nasekanou přidat do pomazánky(ale už nemixovat). Je možné lehce zjemnit rostlinným máslem.
Pomazánka je slaná a hutná a opravdu jednoduchá.

lama

/********************************************************

9.2   Pomazánka drožďová:

na ghí osmažit cibulku lehoulince do zlatova (sotva začne chytat barvu), přidat droždí (1 střední cubule na nejméně 5 balíčků droždí). Droždí je ideální z droždárny čerstvé. Smažíme. Nejdříve to má trochu nepříjemnou vůni a droždí se rozpustí "na kaši". Je třeba je zahustit až tak že se začne drobit a zlatět. Čím drobivější tím lepší. Trvá to nějakou chvíli a je potřeba "být u toho", vůně se během zahušťování změní na příjemnou. Až je to pěkně rozdrobené a zlatavé naředíme to mlékem a rozvaříme. Přidáme zhruba lžíci strouhanky malinko soli(tak 2 špetky) a necháme trochu zhustnout. Odstavíme a necháme vychladnout. Mažeme na chleba s máslem(třeba rostlinným).

lama

 

Obměna

cibulku jsem nekrájel na jemno, nýbrž na přepůlená kolečka.
Z lásky k česneku přidal k cibuli osmahnout také dva stroužky jemně pokrájených plátků česneku.
Rád přidávám kromě soli také bílý pepř. Poté, co se droždí rozpustí, zakrátko zahustím obilnými otrubami a nechám spojit.
Mažu to rád na na sucho připravené topinky (v tzv. pártygrillu)

Navrch dám něco čerstvě pokrájeného něco zeleného, co je zrovna doma

luckyjoe.

/*********************************************************

9.3   Jednohubky

Například jednohubky, kde na kousky rohlíku dáme:
kousek másla, tvrdý sýr a hroznové víno či kousek mandarinky
nebo
smícháme vymačkané zavařené červené zelí, nakrájíme na drobno, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a majonézu, ozdobíme kouskem papriky a petrželkou
nebo
na másle usmažíme dýňová a slunečnicová semínka, před dosmažením přidáme na drobno nakrájený česnek a necháme jej zrůžovět. Potom osolíme a dáváme na kousky rohlíku namazaného pomazánkovým máslem

jho

/*********************************************************

9.4   sladké jednohubky

Smícháš tvaroh s pár lžičkami nutely (podle chuti) nebo jinou čokoládovou nebo oříškovou pomazánkou, může být i carobela. Dáváme na kousky rohlíku a ozdobíme např. kouskem ananasu, kiwi, banánu, jablíčka, broskve, meruňky, hrušky tec

iva

/*********************************************************

9.5   Smažené pečivo na sladko

Vezme se jakékoliv pečivo, veka, rohlík, houska a obalí se ve vajíčku a osmaží. Pak se potře povidlím nebo marmeládou

iva

/********************************************************

10    Sladkosti

10.1     Limonádové řezy

od kamarádky Jitky

3 vejce
30 dkg cukru
8 lžic oleje ...........................toto utřeme v míse dohromady

3 deci limonády s bublinkami (různá příchuť dodá různou chuť i těstu)
45 dkg polohrubé mouky
asi 1/2 prášku do pečiva

vše smícháme dohromady, nalijeme do pekáče vymazaného tukem a posypaného moukou, upečeme. A ještě teplý koláč poléváme polevou. Buď rozehřátou kupovanou čokoládovou, nebo si připravíme vlastní.

Ve vodní lázni smícháme:
8 dkg másla
20 dkg moučkového cukru
3 lžíce rumu
3 lžíce kakaa

polina

/*******************************************************

10.2    Maková bábovička

200-220g celozrnné pšeničné mouky, asi 150g obilného sladu (dle chuti, každý si vyzkouší), 80g mletého maku, 2 lžíce sojového mléka, 20g vinného kamene, sůl, voda (přiměřeně k surovinám, aby těsto nebylo příliš řídké). To všechno smícháme, nalejeme do olejem vymazané a moukou vysypané formy a upečeme v troubě asi při 200° C zhruba 45 minut.

Poznámka: Pokud vám nebudou vyhovovat výšeuvedené poměry, úpravám se meze nekladou. Ostatně já je taky většinou nedodržuju. Zkusila v jedné variantě přidat na hrubo namleté vlašské ořechy a bylo to taky dobré.

jho

/*******************************************************

10.3    Strouhaný koláč s tvarohovou nádivkou

40dkg hladké mouky
15 dkg moučkového cukru
1 žloutek
3 dkg kakaa
1 hera
1 prášek do pečiva
1 lžíce mléka

náplň : 1 kg tvarohu, 1 lžíce solamylu, 20 dkg cukru, ze 4 bílků sníh, 1 vanilkový cukr

Je vhodné hnědé těsto před strouháním dát do mrazáku

Hnědé těsto rozdělit na půl, 1 půlka se nastrouhá na pekáč a zalije tvarohem a na to se nastrouhá druhá půlka.

polina

/**********************************************************

10.4    Bochánky

35 dkg čerstvě namleté mouky (směs s výraznou převahou pšenice), půl vanilkového pudinku, půl prášku do pečiva,sůl,lžíce medu, 15 dkg tuku na pečení, hrozinky, ořechy. Zaděláme těsto a necháme vykynout. Tvoříme bochánky a pečeme je v troubě asi půl hodiny. Na konci potřeme mlékem.

lama

/*******************************************************

10.5    bábovka se šlehačkou...

 4 vejce, 20dkg cukru krupice, 40dkg polohrubé mouky, 1 šlehačka, citronová kůra, vanilkový cukr, půl prášku do pečiva

jho

/****************************************************

 

 

11    Nápoje

11.1     Ořechovka

(ořechový likér)
1.) - 35 ks neuzrálých zelených ořechů
1,5 l dobré žitné kořalky nebo 1 l lihi

2.) - 1/8 l žitné kořalky a 1/4 l lihu
5 hřebíčků
5 cm celé skořice
5 koleček pom.kůry v cukru
1/2 kg cukru
1/2 l vody (povlažime 15 minut)

1.) - nezralé ořechy rozkrájíme (musí ale už mít utvořenou slabounkou měkkou skořápku), namočíme je do vody do druhého dne. Potom vodu slijeme, ořechy dáme do láhve, nalijeme na ně dobrou žitnou kořalku nebo čistý líh, načež láhev postavíme na slunné místo a necháme stát 30 dní.
Potom kořalku slijeme do jiné láhve a zatím uschováme.
2.) - na ořechy nalijeme čistou žitnou kořalku a čistý líh, přidáme celý hřebíček, kousek celé skořice, v cukru naloženou pomerančovou kůru a ve vodě na nitku povařený vychladlý cukr )cukr vaříme ve vodě 15 minut). Láhev s ořechy postavíme opět na slunné místo na 14 dní.
3.) konečně kořalku z ořechů slijeme, přilijeme do ní uschovanou kořalku, obě dohromady promícháme, přecedíme čistým plátnem, nalijeme do lahví, zazátkujeme, zapečetíme a uschováme.

Nebo postupně vypijeme?????

polina

/**********************************************************

11.2    Víno s křenem

Do litrové láhve přidáme do pětiny výšky nastrouhaný křen a zalijeme jej přírodním červeným vínem. Vše necháme 10 dní vyluhovat a pak užíváme 3 dny 3krát denně čajovou lžičku macerátu, a potom 3krát denně polévkovou lžíci macerátu. Celá kůra by měla trvat alespoň třicet dní.

Slouží k rozpuštění nebo vypuzení žlučových kaménků.

jho

/********************************************************

12    Speciality

12.1     NORI

 to je taková drť řas, co chutnají jako pražená rybí kůže a sypou se tím brambory, do polívky a tak

dan

/********************************************************

12.2    Guláš – obecně obměny

publikované obměny:
Bratislava - s hráškem
Frankfurt - s uzeninou
Znojmo - s kyselou okurkou
Zabijačkový prolhaný - s majoránkou
Plzeň - s pivem

lama

/*********************************************************************

12.3    Gomasio - Neboli vegetariánské škvarky.

Upražíme opatrně lněné semínko(nebo sezamové). upražené rozemeleme a smícháme se solí v polěru asi 14:1(semínko:sůl).
Sypeme na chléb s rostlinným máslem.

lama

/**********************************************************

12.4    Kokkoh - speciální obilninová směs

Pražíme zvlášť 40% rýže natural, 30% ovesné vločky, 18% celozrná pšeničná mouka(čerstvě mletá), 10% sezamových semínek, 2% soji(může být mouka). Upražené vše rozdrtíme, umeleme na jemnou mouku. Používá se jako přísada do pudinků, do pečiva, např. lžíce kokkoh rozmíchaná v hrnku teplé vody vytvoří výživný nápoj pro rekonvalescenty.

lama

/**************************************************

 

/***************************************************

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
Vegetariánské polévky (02.09.2010)
Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
Jablečný dortík (18.11.2008)
Merlíkové bochánky (28.10.2008)
Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008)
Saláty s ovocem (05.10.2008)
Zelená hořčice (02.10.2008)
Saláty pro masožravce (28.09.2008)
Saláty se sýrem (23.09.2008)
Zelné saláty (20.09.2008)
Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
Čajová polévka (06.09.2008)
Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
Vltavínové recepty (19.08.2008)
Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
Hermelínové recepty (09.08.2008)
Grenadýrský pochod (28.07.2008)
Letní likéry Barbary Beckettové (25.07.2008)
Vaječná tlačenka (06.05.2008)
Obrácené koláče (05.05.2008)
Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
Slané koláče (12.12.2007)
Něco dobrého.. (11.12.2007)
Švestkové úlety (24.08.2007)
Další recepty z topinambur (21.08.2007)
Černý bez - bezinky (13.08.2007)
Nakládané ovoce (31.07.2007)
Brambory se zeleninou (23.07.2007)
Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
Šalamoun (04.05.2007)
Šoulet (27.04.2007)
Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
Pomazánka mňamka (25.03.2007)
Císařova pochoutka (20.03.2007)
Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
Celerová polévka (07.03.2007)
Polévka z brambor (02.03.2007)
Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec (01.03.2007)
Špaldový pudink (20.02.2007)
Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
Ledvinky speciál (13.02.2007)
Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
Kotlety s omítkou (10.02.2007)
Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
Ořechová polévka (02.02.2007)
Orientální salát (01.02.2007)
Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
Kedlubnový salát (29.01.2007)
Šípkový nápoj (28.01.2007)
Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob (27.01.2007)
Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
Rozbuchy (26.01.2007)
Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
Kuře na zelí (24.01.2007)
Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
Ovesné cukroví (17.12.2006)
Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
Sojové maso na karí (06.11.2006)
Banánové opojení (02.11.2006)
Sójové maso 2. (02.06.2006)
Sojové maso (31.05.2006)
Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
Ital recepty (2.) (15.12.2005)
Ital recepty (1.) (13.12.2005)
Ital is Vital (13.12.2005)
Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005)
Řasy potravinou (02.09.2005)
Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004)
Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
Vegetariánský jídelníček (10.11.2003)
[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 3] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 7 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!