Ze studie, jejíž výsledky nedávno presentovali vědci z Pittsburghské lékařské university vyplývá, že Omega-3 nenasycené mastné kyseliny mohou vylepšit naší špatnou náladu a ovlivnit naše impulsivní jednání.
Podle vědců nás „blbé nálady“ může zbavit pozření slanečka, makrely,...
Omega-3 mastným kyselinám jsou připisovány ochranné účinky proti onemocněním srdce a oběhového systému. Mohou být živočišného a nebo rostlinného původu.
Omega-3 kyseliny živočišného původu:
Nejúčinnější jsou EPA - kyselina eikosapentanová a DHA - kyselina dokosahexanová, které se hojně nacházejí v rybách chladných vod, například v lososech, makrelách, pstruzích a tuňácích.
DHA - kyselina dokosahexanová, jedna z nejúčinnějších Omega-3 nenasycených mastných kyselin, je obsažena v rybách.
Omega-3 kyseliny rostlinného původu:
ALA - kyselina alfa-linolenová obsažená v oleji ze lněného semínka a v listové zelenině.
Podle dosavadních poznatků se zdá, že účinnější jsou omega-3 kyseliny živočišného původu. Snižují riziko srdečních onemocnění. Snižují srážlivost krve. Omezují množství triglyceridů (krevních tuků doprovázejících cholesterol). Snižují krevní tlak. Chrání před poruchami srdečního rytmu. Působí proti zánětům cév, kloubů, střev a kožním onemocněním (lupus a psoriáza - lupénka)...
Na 64. výroční konferenci Americké psychosomatické společnosti, která se nyní koná v Denveru, zazněl příspěvek, ze kterého vyplývá, že mastné kyseliny se mohou chovat tak trochu i jako drogy. Dokáží nám ovlivnit náladu a chování.
Otázkou je, co na takové šíření dobré nálady řekne praxe.
Na myšlenku ověřit pokusem, zda mastné kyseliny mohou ovlivnit lidskou psychiku, přivedly vědce z Pittsburgu dřívější zmínky o tom, že nízké hladiny omega-3 kyselin byly pozorovány u pacientů, kteří byli klinicky léčeni na poruchy deprese, bipolární poruchy a neschopnost se soustředit. Nízká hladina omega-3 kyselin byla také popsána u schizofreniků.
Pokus, na kterém se podíleli odborníci ze tří pracovišť a v jehož týmu byla také referující Dr. Sarah Conklinová, spočíval v pozorování 106 dobrovolníků. Na nich dělali psychologické testy a odebírali jim vzorky krve. Ukázalo se, že ti z účastníků pokusu, kteří měli v krvi nízkou hladinu omega-3 polynenasycených kyselin, vykazovali častěji příznaky mírné deprese, měli negativní pohled na dění kolem nich a ve svém jednání byli impulsivnější.
Naopak osoby ze skupiny s vyšší hladinou „omega trojek“ byly vstřícné, vyrovnanější a subjektivně se cítily lépe.
Americká společnosti kardiologů již delší dobu doporučuje konzumovat ryby, kvůli jejich vysokému obsahu "omega trojek", a to alespoň dvakrát týdně. Ortopédi zase poukazují na možnost použití omega-3 kyseliny jako náhradu steroidů při léčbě zánětlivých bolestivých stavů. Asi to nebude dlouho trvat a obdobné prohlášení, jaké hlásají ke konzumaci ryb srdcaři a ortopédi, vydají i psychiatři...
Josef Pazdera
převzato z www.osel.cz
se svolením redakce