Jak zamezit plísni?
Otázka: Jak zamezit plísni? Recept, který jsem někde našel, momentálně nevím kde, byl takovýto: Rozstříhat listy kostivalu na kousky asi 2x2 cm a uzavřít ve sklenici. Nechat odležet 2 roky. Hnědou šťávu začaly listy pouštět velmi brzy, ale na povrchu je plíseň. Zkoušel jsem i odsát vzduch ze vzduchotěsně uzavřené sklenice, ale plíseň se znovu objevila. Nerozšiřuje se, zůstává jen na povrchu. Vladimír Čížek
(Otázky posílejte přímo na můj
mail, odpovědi se objeví jako článek v této rubrice.)
Odpověď: Nevím, co bych Vám mohla poradit, za podmínek, které popisujete jsou šance udržet sklenici bez plísně minimální, vidím to opravdu jako problém. Jedině snad germicidní zářivka, ale sklenice by musela být otevřená, zářivka by musela být v provozu po celou dobu a kromě toho není jisté, jak by působila na účinné látky. Otázkou je ještě účel toho receptu. Podle mého soudu není vyloučeno, že plíseň má být jeho součástí – to bych ale opravdu potřebovala znát přesné znění receptu, jeho původ a dobu, ve které vznikl. Podobné postupy se používaly např. v jižní Americe jako způsob fermentace a jsou známy i metody pěstování např. penicilínu na chlebě nebo na jablku.