Tyto dva recepty pocházejí od bulharského lékaře Dimitera Pamukova. K jeho osobě bych se na těchto stránkách také chtěla ještě vrátit.
Recept 1. 100 g kůry krušiny olšové, 100 g kořene pampelišky (smetanky lékařské), 50 g kořene jehlice rolní (nebo jehlice trnité), 50 g nati přesličky rolní, 50 g semene kopru.
Recept 2. 80 g kořene jehlice rolní (nebo jehlice trnité), 80 g plodu fenyklu , 80 g kořene libečku lékařského, 60 g kůry krušiny olšové, 40 g lněného semínky, 30 g okvětních plátků růže.
Příprava obou receptů: Do 600 ml vroucí vody přidáme 1-2 polévkové lžíce směsi. Vaříme 3 minuty, necháme 60 minut vylouhovat a přecedíme. Užíváme třikrát denně 150-180 ml před jídlem. Je třeba dosáhnout stolice dvakrát denně, což se dá regulovat množstvím vypitého odvaru. Není žádoucí, aby pití čaje způsobilo vysílení. Tento odvar se pije 1-2 měsíce, pak následuje týdenní přestávka.
Samozřejmě pro zhubnutí je zapotřebí udělat ještě něco: rozhýbat tělo cvičením a pak ještě malinká drobnost, Matthioliho češtinou řečeno: „Item obžerství škodlivého sluší se vystříhati, nebo vlhkosti zlé a shnilé rozmnožuje, povětrnosti a nadýmání vzbuzuje a jen všeliké plynutí břicha uvodí.“ Obecné slovo, leč stále ještě spisovně české je „nežrat“. Éterické bytosti, jejichž jemné předivo tak hrubé slovo uráží a poškozuje, nechť si prosím dosadí knižní výraz „nezřízeně se přejídati autorka nedoporučuje“.