Srdeční víno - další z receptů abatyše Hildegardy. Užívá se při srdečních problémech jako bolesti u srdce, stařecké srdce, oběhové potíže.
Stonek petržele s natí 7 až 10 kusů, vinný ocet 1 až 2 polévkové lžíce, med 50 až 150 g, víno 1 litr.
Petržel vařit ve směsi vína a vinného octa asi 5 minut. Pak přidat med a nechat 10 minut bublat na malém plamínku.
Hotové srdeční víno procedit přes plátýnko a slít horké do vyvařených láhví a hned uzavřít.
Tohoto vína se užívá 2 až 3krát denně jedna plná likérová sklenka. Při obtížích s usínáním je možné zvýšit večerní dávku na půl šálku, protože varem klesl obsah alkoholu na úplné minimum.
Podle knihy R. Schillera: Svatá Hildegarda a její léčebné metody.