Jak se připraví tinktura, bylinný likér, bylinné víno, bylinný ocet, sirup, bylinný olej, prášek.
Popsané postupy a dávkování jsou nejčastější. Pokud je v receptu stanoven jiný způsob přípravy pak má vždy přednost, stejně tak má přednost dávkování a způsob užití stanovený receptem.
Pomůcky nepoužíváme kovové, protože kovy mohou v některých případech znehodnocovat aktivní látky, zvolíme umělé hmoty nebo nerez.
Tinktura
Tinktura anebo lihový výtažek je další lékovou formou, kterou se upravují léčivé rostliny.
Pro léčebné účely se připravuje většinou z koncentrovaného čistého lihu (60-70%). Na jeden hmotnostní díl nasekané nebo nařezané sušené drogy dáváme 5 hmotnostních dílů lihu. Upozorňuji, že v případě lihu neplatí 100 ml = 100 g jako u vody a většiny běžných tekutin, které se takto odměřovat dají, protože líh je na váhu lehčí než voda. Líh proto musíme vážit, 400 g 60-65% lihu je na objem zhruba půl litru.
V případě čerstvých bylin připravujeme tinkturu z jednoho hmotnostního dílu rostlin na čtyři hmotnostní díly lihu.U prudce působících rostlin (jedovatých) se obvykle dává hmotnostní podíl 1:10.
Denní dávkování je 20-25 kapek.
Bylinný likér
Jako bylinný likér se většinou označují přípravky připravené z méně koncentrovaného alkoholu, a to následujícím způsobem: Do litru nebo půl litru žitné nebo vodky vložíme byliny, necháme obvykle 1-3 týdny vyluhovat při pokojové teplotě, občas protřepeme. Pak přecedíme. Užívá se po lžících nebo likérových skleničkách (frťanech).
Bylinné víno
Do litru vína vložíme byliny a necháme vyluhovat 1 den až 2 týdny. Protřepáváme, přecedíme. Užívá se podle druhu – někdy po lžících, někdy až 125 ml. V případě bílého vína se doporučuje kvalitní víno typu ryzlink, červené víno by mělo být také kvalitní, ale zde na odrůdě nezáleží.
Vinný odvar, vinný nálev
Připravují se stejně jako nálev a odvar z vody, někdy se základní dávka rostlinné drogy poněkud snižuje. Na rozdíl od vodných přípravků se však pijí chladná. Velmi dobře se vstřebávají a mají proto rychlý účinek.
Podávají se 2-3x denně po 50-100 ml anebo 1-2x denně po 125 ml. Podávání by mělo probíhat formou léčebné kúry, která má trvat nejméně měsíc.
Bylinný ocet
Obvykle se připravují macerací ve víně s přidáním 2-3 lžic 8% octa. Poměr rostlin a vína je 1:10. Takto připravený ocet jen většinou používá jen zevně.
Pro vnitřní užití se byliny macerují v jablečném nebo jiném ovocném octu, dá se použít i ocet vinný.
Bylinný sirup
1. způsob přípravy: vrstvu čerstvých rostlin zasypeme krystalovým cukrem a dále střídáme vrstvy cukru a rostliny. Poslední vrstvou by měl být cukr a podle mých zkušeností to funguje lépe, když to trochu natlačíme. Sklenici uzavřeme a uložíme na teplé místo dokud se cukr nerozpustí (J.A.Zentrich uvádí na dobu 6 týdnů). Pozor, hlídat! Mám zkušenost, že plíseň má tyto přípravky ráda.
Hodí se pro rostliny s vyšším obsahem vody (např. podběl), rostliny s nižším obsahem vody rády kvasí (např. mateřídouška), pro ně je pak vhodnější poslední způsob.
2. způsob přípravy: Smícháme 10 dílů bylinné šťávy se 16 díly krystalového cukru a povaříme.
3. způsob přípravy: Smícháme 8 dílů cukru s 5 díly vody, uvaříme sirup. Do něj pak přidáme bylinnou tinkturu v poměru jeden díl tinktury, pět dílů sirupu.
Bylinný olej
Připravují se vylouhováním čerstvých rostlin v oleji. Obvykle se 1 hmotnostní díl byliny na 7 hmotnostních dílů oleje. Pak vše zahříváme na vodní lázni půl hodiny, naplníme do sklenice, uzavřeme a po týdnu přecedíme. Oleje slouží na vnější užití.
Neplést s éterickými oleji, což jsou extrahované silice. Ty se používají v aromaterapii, někdy se užívají po kapkách i vnitřně nebo se z nich připravují další produkty.
Prášek
Dokonale usušené rostliny umeleme na prášek. Takto upravené rostliny neztrácejí účinnost. Podávají se po jídle, na špičku nože, a to kulatého nebo ostrého. Dají se z nich vyrábět náplasti, obklady nebo tablety.
Základní lékové formy: nálev, odvar, macerát, čerstvé šťávy.
Další lékové formy: bylinný balzám, mast, obklady a náplasti, mazání, bylinné koupele, inhalace.
Speciální lékové formy: bylinářský čaj, spojený čaj, speciální homeopatický čaj podle Kloudy, lihovodné roztoky, homeopatická tinktura (zjednodušený postup), speciální tinktura (demacerace), detoxikace oleji, bylinná klyzmata, bylinné injekce, úprava podle Filatova.