Dva recepty podle Péti Vařiče. Nedejte se zmást slovem likér – oba jsou nealkoholické.
Před přípravou prvního receptu je potřeba pomeranče pořádně kartáčkem vydrbat pod tekoucí vodou, je to proto, že pomeranče bývají často stříkané různými přípravky – nepočítá se s konzumací oplodí (kůry) .
Opus 1 - Likér abstinentů
Také tzv. likér magického součtu 22 + 22. Základní pomůckou je kouzelnická hůlka. Ale nemusí být. Předpoklad úspěchu: trpělivost. Na hromadu sneseme 1 litr vody, pokud možno pramenité, 22 kostek cukru, 22 zrnek kávy, 2 pomeranče, 1 tyčinku vanilky. Třikrát tovar obkroužíme magickou hůlkou, do každého pomeranče 11 x píchneme špičkou nože a vzniklými dírkami vtlačíme pod kůru kávová zrna. Kávou špikované pomeranče vložíme s 22 kostkami cukru a vanilkou do dvouapůllitrové kompotové sklenice. Zalijeme pramenitou vodou. Hermeticky uzavřeme. Necháme louhovat 14 dnů. Čas od času sklenicí zatřepeme. Až předepsaná doba vyprší, vyjmeme pomeranče z lázně a důkladně vymačkáme všechnu šťávu. Přefiltrujeme, smícháme s nálevem. Likér věčné svěžesti, když nic nezkazíme, nás za trpělivost bohatě odmění.
Opus 3 - Kávový sirup
Šikovný extrakt, vhodný k rychlému použití při mejdanech, také však k uchováni duševní čilosti například v zkouškovém období, kdy se už klíží oči, ale skript neubývá... Potřeby: 200 g mleté kávy a 750 g cukru. Nic se nelekejte ceny za kávu, sirup sice jde dost draho, zato ale vydrží! A teď: rozpustíte cukr v nevelkém množství vody. Smícháte s kávou a dáte zvolna vařit. Okamžik O se dostaví, když černohnědé kapičky zkusmo odkapávané do studené vody se vzájemně neslévají, spíš jen sedají jedna k druhé. To tresť odstavte, vychlaďte, slejte do láhve. Použití: Kalíšek sirupu + sodovka + led.