Tento recept poslal kdysi dávno do nějakého časopisu pan Petr Novotný z Vraného nad Vltavou. Recept je dobrý a způsob jeho vyjádřování mě naprosto uchvátil, takže se s Vámi musím podělit. Ale nechme mluvit autora:
Nepřestávejte prosím číst, opravdu nejde o propagaci nebo návod k přípravě nějakého pyrotechnického materiálu, ale o recept na pokrm.
V tomto případě sice nikoli o recept nový (rozbuchy připravovaly již babičky našich babiček), ale o to zajímavější, neboť je vlastně vyrván z hlubin dávná kulinářské tvořivosti našich předků. Nu a protože naši předkové byli veskrze lidé šetrní, řeší již samotné rozhodnuti připravit rozbuchy i jeden dávný kuchyňský problém: co si počít s těmi úplně nejmenšími brambůrky o průměru leckdy pouhý 1 cm, které nám zbydou na dně pytlíku, krabice či bedny po spotřebováni brambor standardních. Tento bramborový „odpad“ je totiž k danému účelu nejvhodnější. Tak tedy: Asi 1 až 1,5 kg malých nebo pokrájených větších brambor volně nasypeme do nevymaštěného pekáče či kastrolu. Brambory jsme předtím důkladně omyli a propláchli čistou vodou, slupku jsme jim však ponechali. Plech s rovnoměrně rozvrstvenými bramborami vložíme do vyhřáté trouby (s úspěchem jsem vyzkoušel i remosku), usedneme poblíž a po dobu cca 1 hodiny se můžeme věnovat doplňkové lidové-umělecké činnosti (draní peří, pleteni košíků, drháni spod.).
Po uplynuti uvedené doby nám jemné praskáni a lupání (viz název pokrmu) prozradí, že hlavní část přípravy se chýlí ke konci. Do zlatova upečené brambůrky sesypeme na mísu, posolíme, polejeme rozehřátým máslem a mírně proštoucháme s utřeným česnekem (asi 6-7 stroužků). Zapíjíme studeným mlékem nebo podmáslím.
A ještě slovo na závěr. Vzhledem k tomu, že se (podle sdělení pamětníků) rozbuchy konzumovaly ze společné mísy s bez použití příboru rukama, jedná se o pokrm s výrazně sociálně-psychologickým účinkem. Doporučuji proto tento zvyk zachovat; značně se tím utuží interní rodinné vztahy, o preventivní ochraně před upíry ani nemluvě.
S přáním dobré chuti
Petr Novotný, Vrané nad Vltavou