Všude kolem řádí nachlazení, kašel, chřipka a další choroby. Pastinák nám může pomoci.
Mléčný odvar
Dva kořeny pastináku jemně nastrouháme a v jednom litru mléka vaříme mírným varem 12 minut. Přecedíme a přidáme tři polévkové lžíce cukru. Užívá se každou půlhodinu jedna polévková lžíce. Působí i při tuberkulóze a zánětech plic.
Pastinákový likér
Kořen pastináku jemně nastrouháme a dáme do skleněné nebo porcelánové misky. Přidáme trochu studené vody, aby vznikla kaše. Necháme stát tři hodiny a pak vymačkáme. Šťávu nalijeme do 40% alkoholu (vodky), můžeme přidat chmel. Za občasného protřepání (asi 1-2x denně) necháme stát 10 dní, přefiltrujeme. 70 g kořene pastináku na 150 g (175 ml) 40% lihu. Užívá se po lžičkách, asi 2-4x denně.
Pastinákové víno
Z pastinákové šťávy připravené stejným způsobem můžeme připravit i víno. Připravuje se obvykláým způsobem jako domácí víno (cukr, kvasinky atd.)
Podle J. A. Zentricha