Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 21. 11. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Alvin Toffler:
Jedna z definic zdravého rozumu říká, že je to schopnost rozlišit, co je reálné a co ne. Brzy budeme potřebovat novou definici.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Vzpomeňte si, kým jste
(04. 05. 2022, 1852x)
Rok 2022 a budoucnost
(13. 12. 2021, 1739x)
Láska vítězí
(28. 02. 2022, 1704x)
Cesta duše a cesta člověka
(13. 03. 2022, 1658x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Recepty čtenářů

* Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob


Hawkey - Recepty čtenářů - 27. 01. 2007 (9984 přečtení)

Další z receptů, které nám poslal Hawkey.

Potřebujeme: 1 díl hovězího masa, 2 díly vepřového masa a může být i jeden díl kuřecího masa, několik druhů klobásek, dobrý špek, nejméně půl objemu masa cibule (ovšem poměr 1:1 to je ta správná klasika), česnek, ostrý kečup, zeleninové lečo a tompa (obé bez oleje), paprikový salát, sýr na strouhání, křen, (pro obměnu 1 "plnotučný" Budvar nebo 1 velkopopovický tmavý kozel nebo obojí);

Koření: sladká paprika, indické kari, sušené chilli papričky, staročeské koření (nejlepší je smíchané 1:1 se zázvorem), jalovcové koření, pepř, popř. špetka chop suey a nasi goreng;

Na zahuštění: chlebovou kůrku, menší nastrouhanou bramboru, klobásku a lžičku hladké mouky;

Na dochucení: mrkev, petržel, celer, borůvkový (rybízový) džem, nastrouhanou citrónovou kůru (používám od fy Kotányi); příp. dezertní víno nebo medovinu na podlití nebo i marinování masa (medovinu doporučuji staročeskou kořeněnou), k ochucení můžeme použít i sójové omáčky či worcester;

Na vyškvařeném špeku se nechá zpěnit nadrobno usekaná cibulka, přidá se ½ klobásek (pokrájených na kolečka či měsíčky), osmahneme, přidáme česnek, kari, hovězí maso, osmahneme, přidáme vepřové, příp. i kuřecí maso (masa pokrájíme na kostky nebo nudličky - můžeme je nechat chvíli marinovat v dezertním víně či staročeské medovině), osmahneme, můžeme podlít vínem či medovinou, podusíme, přidáme druhou polovinu klobásek, přidáme chilli, zalijeme kečupem (může být více druhů), zeleninovým lečem, tompou a paprikovým salátem, promícháme a na mírném ohni necháme prohřát a dodusit do změknutí masa (především hovězího), občas promícháme, osolíme.

(Obměna : po přidání a promíchání kečupu, leča, tompy a paprikového salátu můžeme do guláše přilít pivo, buď "plnotučný" Budvar nebo tmavého velkopopovického kozla či obojí). Asi 10 minut před koncem vaření přihodíme jednu nadrobno nakrájenou chlebovou kůrku a jednu menší nastrouhanou bramboru (obé na zahuštění) a jednu nakrájenou uzenou klobásku a jednu lžičku hladké mouky (na otevření chuti) a promícháme. Paralelně je možno na velké pánvi vyrábět ochucovaní kašičku.

Dělá se takto : Na rozpálený olej se hodí jedna nadrobno nakrájená či nastrouhaná mrkev a stejně tak připravená petržel a celer. Když je to víceméně usmaženo, přihodí se další ingredience – sůl, hodně červené sladké papriky, přiměřené (nikoliv však malé) množství rozdrcených chilli papriček, pepř a hlavně jalovec(!), majoránku a nějaké další zelené bylinky, polévkovou lžíci borůvkového džemu, dost nastrouhané citrónové kůry, lžičku kečupu, příp. další koření dle vlastního výběru. To vše se několik málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou všechny chutě a splynou s olejem.

Obsah pánve se pak vhodí do hrnce s gulášem, 2 minuty se to na mírném ohni intenzivně míchá, pak se guláš odstaví a nechá se chladnout. Den se to nechá odpočívat a druhý den se to jí (ohřáté) a hlavně každou porci posypeme strouhaným křenem a sýrem.

Dobrou chuť.

P.S. : Do úplně studeného guláše můžeme vmíchat jednu ušlehanou šlehačku (to sice nedělám, ale určitě tím nic nezkazíte nebo je to vhodné zjemnění, ujede-li vám ruka s kořením). Při obměně s pivy můžeme do názvu guláše přidat přívlastek pivní, děláme-li guláš bez této obměny a i bez ochucovací kašičky (na burgundský způsob), pak je to jen Dědkův guláš.

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

Související články:
Štrůdl z tvarohového těsta (04.09.2010)
Vegetariánské polévky (02.09.2010)
Recepty z Biozahrady (29.04.2010)
Sinice a řasy v potravě člověka - recepty (10.11.2009)
Jablečný dortík (18.11.2008)
Merlíkové bochánky (28.10.2008)
Hamu, papu - Kerkonošské kyselo (06.10.2008)
Saláty s ovocem (05.10.2008)
Zelená hořčice (02.10.2008)
Saláty pro masožravce (28.09.2008)
Saláty se sýrem (23.09.2008)
Zelné saláty (20.09.2008)
Letní zeleninové saláty (15.09.2008)
Čajová polévka (06.09.2008)
Hlávkový salát s jitrocelem (30.08.2008)
Vltavínové recepty (19.08.2008)
Hermelín a Vltavín pro masožravce (14.08.2008)
Hermelínové recepty (09.08.2008)
Grenadýrský pochod (28.07.2008)
Letní likéry Barbary Beckettové (25.07.2008)
Vaječná tlačenka (06.05.2008)
Obrácené koláče (05.05.2008)
Strouhaný tvarohový koláč (20.04.2008)
Slané koláče (12.12.2007)
Něco dobrého.. (11.12.2007)
Švestkové úlety (24.08.2007)
Další recepty z topinambur (21.08.2007)
Černý bez - bezinky (13.08.2007)
Nakládané ovoce (31.07.2007)
Brambory se zeleninou (23.07.2007)
Webmasterova pochoutka (21.07.2007)
Vietnamská polévka ze žlutých květů (01.07.2007)
Mu-sü-žou aneb nudličky s denivkou (02.06.2007)
Jarní recepty pro zdraví - černý bez (10.05.2007)
Šalamoun (04.05.2007)
Šoulet (27.04.2007)
Velikonoční nádivka Devatero sil (03.04.2007)
Pomazánka mňamka (25.03.2007)
Císařova pochoutka (20.03.2007)
Komínský plněný lančmít (15.03.2007)
Tomášův lančmít v sýru (13.03.2007)
Celerová polévka (07.03.2007)
Polévka z brambor (02.03.2007)
Jarní recepty pro zdraví – ptačinec žabinec (01.03.2007)
Špaldový pudink (20.02.2007)
Zeleninová krémová polévka (16.02.2007)
Ledvinky speciál (13.02.2007)
Maláí ze sójového masa (12.02.2007)
Kotlety s omítkou (10.02.2007)
Inspirace do kuchyně (04.02.2007)
Ořechová polévka (02.02.2007)
Orientální salát (01.02.2007)
Barbařiny domácí hořčice (30.01.2007)
Kedlubnový salát (29.01.2007)
Šípkový nápoj (28.01.2007)
Trojsýrová žemlovka (27.01.2007)
Rozbuchy (26.01.2007)
Zahradníkova pomsta a jiné česnekové pomazánky (25.01.2007)
Zelerová polievka netradične (24.01.2007)
Kuře na zelí (24.01.2007)
Jablkový závin od Marie (21.01.2007)
Zapečené cukety s kapustičkami (19.01.2007)
Ovesné cukroví (17.12.2006)
Pudinkové dortíčky (16.12.2006)
Sojové maso na karí (06.11.2006)
Banánové opojení (02.11.2006)
Sójové maso 2. (02.06.2006)
Sojové maso (31.05.2006)
Kuchařka z Hydeparku (16.03.2006)
Jamajská banánová kaše (28.12.2005)
Ital recepty (2.) (15.12.2005)
Ital recepty (1.) (13.12.2005)
Ital is Vital (13.12.2005)
Jamajské kokosové bonbóny (08.12.2005)
Jamajský mrkvový koláč (01.12.2005)
Řasy Kombu, Nori, Arame a Wakame (05.09.2005)
Řasy potravinou (02.09.2005)
Táborový jídelníček (5.) (04.05.2004)
Táborový jídelníček (4.) (02.05.2004)
Táborový jídelníček (3.) (30.04.2004)
Táborový jídelníček (2.) (29.04.2004)
Táborový jídelníček (1.) (27.04.2004)
Pracovní postupy při přípravě zdravé výživy (24.11.2003)
Vegetariánský jídelníček (10.11.2003)
[Akt. známka: 1,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!