Protože se vyskytly různé problémy a nejasnosti s technologií přípravy a s dávkováním nervových sušenek, chci je vyjasnit v tomto článku.
Nervové sušenky abatyše Hildegardy
Základní recept v originálním znění podle abatyše Hildegardy najdete ve člénku Nervové sušenky. Těsto může být připraveno podle běžného receptu na sušenky, množství vajec, cukru a tuku si můžete přizpůsobit svým rodinným stravovacím zvyklostem. Jediné na čem záleží je poměr muškátového oříšku, skořice, hřebíčku a více méně i mouky.
Dávkování:
Dávkování sušenek záleží na jejich velikosti. Upekla jsem si je taky a zjistila jsem, že odhadnout velikost sušenky tak aby měla váhu 15 g je poměrně těžké. Proto jsem vytvořila jiný způsob dávkování, kdy jediné co musíte udělat je znát váhu muškátového oříšku, které jste dávali do těsta, sušenky vytvořit stejně velké a po upečení je spočítat. Pak váhu muškátového oříšku a počet sušenek dosadíte do programu (program je k dispozici v sekci pro stažení), který spočítá maximální denní dávku sušenek.
Denní dávka je opravdu velmi závislá na velikosti sušenek, například pokud uděláte sušenky z plné dávky (45/45/10 na 1 kg mouky) a upečete 570 malých sušenek, pak je maximální denní dávka 30 kusů. Pokud je upečete velké a bude jich jen 100 kusů, maximální denní dávka je 5 sušenek.
Pomůcky pro vážení:
185 kusů hřebíčku na 20 g
93 kusů hřebíčku na 10 g
46 kusů hřebíčku na 5 g
1 muškátový oříšek váží asi 3 g, tj. 15 kusů muškátového oříšku na 45 g