Další z receptů se sójovým masem, opět se jedná o variaci na indickou kuchyni.
Pro 4 osoby si připravte:
Sáček sojových nudliček nebo sojových kousků (příliš nedoporučuji sojové kostky), 3 - 4 lžíce sojové omáčky (nejlépe "Light Soy Sauce" - tedy ne sladká!), 1 velká cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička mleté kurkumy, 1/2 l hustého kokosového mléka (dá se nahradit cca 3 vrchovatými lžícemi strouhaného kokosu, který do hladka rozmixujeme s přídavkem malého množství mléka a potom doplníme mlékem do půl litru), cca 6 cm kus oddenku čerstvého zázvoru, nebo 2 až 3 vrchovaté lžičky zázvoru mletého, 6 čerstvých feferonek, nebo 1/2 lžičky mletých chilli papriček, olej, sůl.
Nejprve si připravíme sojové maso - sáček nudliček vysypeme do kastrolku, přidáme sojovou omáčku a zalijeme je vodou. Přivedem k varu, odstavime a necháme chvíli zchladnout (aby sojové maso nasálo co nejvíc vody se sojovou omáčkou). Pokud sojové maso nasaje všechnu vodu, opět je podlejeme. Postup doporučuji několikrát zopakovat, sojové maso lépe natáhne vodu i sojovou omáčku a je potom mnohem jemnější a chutnější. Tento postup je vhodný pro přípravu jakéhokoliv pokrmu ze sojového masa.
Na hlubší pánvi na oleji odmažíme jemně nakrájenou cibuli, rozmačkaný česnek, zázvor a papričky (cibuli zesklovatět, nesmí zhnědnout). Přidáme kurkumu a smažíme další 3 - 4 minuty. Potom vlejeme kokosové mléko, osolíme, přidáme připravené sójové maso a vaříme asi 5 minut. Na konec můžeme mírně zahustit škrobovou moučkou (nejlépe je použít 2 vrchovaté lžičky kukuřičného škrobu, rozmíchaného v troše vody) a ještě chvíli povařit.
Podáváme s rýží.
Přeji dobrou chuť.
P.S.: Zapřísáhlí ne-vegetariáni mohou sojové maso nahradit čímkoliv jiným podle svého gusta, ale to už bez záruky...