Na jaře se provádí jarní očistné kúry. Patří k nim i změna na zdravý jídelníček, ke které přinášíme inspiraci. Z květů fialky se dá i vařit. Nevěříte?
Fialková rýže
250 g rýže, 10 květů violky vonné, mléko.
Rýži zalijeme mlékem, vložíme květy fialky a uvaříme doměkka.
Fialkový ocet
Do octa vhodíme květy violky vonné, čím víc, tím sytější modrofialovou barvu bude výsledný produkt mít. Používáme na saláty a také na ozdobu kuchyně. Během asi půl roku barva vybledne, na jaře dalšího roku má fialkový ocet barvu téměř původní.
Fialkový cukr
Květy violky dáme do sklenice a hojně zasypeme cukrem ( mělo by být o mnoho více cukru), další den zkontrolujeme a v případě vlhkosti přidáme další cukr. Sklenici neuzavíráme a každý den kontrolujeme a protřepáváme. Za několik týdnů je hotovo, můžeme použít cukr do koláčů, na vanilkový pudink a podobně. Květy používáme ke zdobení - dají se přidat do citrónové polevy na koláč, ozdobit pudink, pohár, kaši, zákusek, koktejl, no prostě kdeco.