Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 22. 11. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Mark Twain:
Bůh stvořil člověka, poněvadž byl zklamán opicemi. Pak už na další experimenty rezignoval.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Vzpomeňte si, kým jste
(04. 05. 2022, 1855x)
Rok 2022 a budoucnost
(13. 12. 2021, 1739x)
Láska vítězí
(28. 02. 2022, 1705x)
Cesta duše a cesta člověka
(13. 03. 2022, 1658x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Recepty z planých rostlin

* Jarní recepty pro zdraví - kopřiva


Ivana Paukertová - Recepty z planých rostlin - 23. 03. 2007 (24291 přečtení)

Na jaře se provádí jarní očistné kúry. Patří k nim i změna na zdravý jídelníček, ke které přinášíme inspiraci.

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) je na jaře nenahraditelná.



Obsahuje velmi mnoho nerostných látek, zejména draslík, vápník a železo, vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B a další biologicky aktivní látky jako například glukokininy, fytoncidy, velmi mnoho chlorofylu, organické kyseliny. Působí diureticky, snižuje hladinu krevního cukru, užívá se při jaterních a žlučníkových chorobách, avitaminózách, chudokrevnosti, k přeladění střevní činnosti a všeobecně k povzbuzení metabolismu. Používáme mladé listy, sbírané asi do 20. května, po natrhání dobře spaříme.

Špenát

Nasekáme asi dvě látkové tašky (při spaření hodně ubude) mladých výhonků kopřivy, spaříme, nahrubo pokrájíme a asi 15 minut podusíme. Pak rozmixujeme (ztratí „chlupatou“ chuť) a dále zpracujeme podle svého zvyku jako obvyklý špenát s česnekem, vajíčkem, zahustíme a podáváme. Rozmixovaný polotovar můžeme zmrazit a uchovávat v mrazáku.

Kopřivové lečo

Připravíme lečo běžným způsobem a asi 10 minut před dokončením přidáme 2-4 hrsti dobře spařených a nadrobno nakrájených kopřiv. Popravdě nemusí být spařené, ale nakrájené ano. Může jich být i stejné množství co leča.

Kopřivové nudle

Připravíme těsto na omelety, přidáme do něj kari a drobně nasekané spařené kopřivy. Na másle upečeme omelety, stočíme a po vychladnutí nakrájíme na tenké proužky. Proužky vložíme jako nudle do vývaru.

Nádivka

Nakrájené žemle zalijeme horkým vývarem a necháme změknout. Přidáme na malé kostičky nakrájenou předvařenou zeleninu (mrkev, celer, petržel), masožravci ještě nakrájená drůbeží játra, vejce a nadrobno nakrájené spařené kopřivy. Okořeníme spoustou majoránky a trochou pepře, máme-li, přidáme i petrželku, pažitku nebo libeček. Upečeme v troubě.

Kopřivový nákyp

Listy uvaříme ve slané vodě do měkka, necháme okapat a jemně nasekáme. Na jednu osobu pokrájíme jednu žemli, přidáme trochu oleje a zalijeme vařícím netučným mlékem. Necháme změknout pod pokličkou a nakrájíme najemno cibuli, libeček a kopr. Uděláme sníh z bílků. Smícháme žemle, sníh i kopřivy, osolíme a asi půl hodiny pečeme.

Kopřivák

Připravíme běžným způsobem bramborákové těsto a přidáme několik hrstí spařených kopřiv.

Gratinovaná kopřiva

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme spařené a nahrubo nakrájené kopřivy. Směs vložíme do vymazaného pekáčku, osolíme, případně opepříme. Poklademe plátky měkkého sýra (nejlepší je blaťácké zlato) a zapečeme. Podáváme s bramborem.

Zapečené brambory s kopřivou

250 g cibulky, 1 kg pórku, 1 kg brambor, půl kg spařených, nakrájených kopřiv, půl litru mléka, 3 žervé, sůl, případně pepř.

Cibuli nakrájíme na kroužky, brambory na nudličky, pórek na kolečka. Do vymazané formy vrstvíme brambory, pórek, kopřivy, prokládáme cibulí, průběžně solíme nebo i pepříme. Poslední vrstva má být bramborová. Žervé rozšleháme v mléce a směs zalijeme. Nahoru dáme několik kousků másla. Pečeme v předem vyhřáté troubě, až jsou brambory měkké a povrch zlatavý.

Další recepty s kopřivou (i jinými planými rostlinami) najdete též na fóru Biozahrada.

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

[Akt. známka: 2,25 / Počet hlasů: 4] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 1 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!