Na jaře se provádí jarní očistné kúry. Patří k nim i změna na zdravý jídelníček, ke které přinášíme inspiraci.
Řebříček obecný je další zpestření jídelníčku. Mladé lístky mají výraznou kořeněnou chuť. Popenec břečťanovitý také stojí za pozornost. Jako všechny jarní rostliny obsahuje vitamíny (A,C), minerální a biologicky aktivní látky. Lístky popence jsou drsné, proto je třeba ho velmi jemně posekat, zejména neprojde-li tepelnou úpravou.
Řebříček obecný (Achillea millefolium)
Salát
Velice chutná je směs se šťovíkem a jitrocelem. Mladé lístky jitrocelu a šťovíku nakrájíme a zalijeme svojí oblíbenou zálivkou. Řebříček posekáme nadrobno a posypeme salát.
Pomazánka
Běžným způsobem rozetřeme tvaroh (s mlékem, solí nebo vajíčkem, případně s paprikou a máslem nebo margarínem) a přidáme hodně drobně nasekaného řebříčku.
Další použití je podobné jako u petrželky nebo pažitky. Drobně sekaným řebříčkem sypeme chleba s máslem nebo pomazánkou, dáváme do polévek, nádivek, omelet, obalujeme sýrové koule a tak dále.
Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea)
Selská omeleta
Osmahneme brambory a cibuli nakrájenou na kolečka. Vejce rozšleháme a přidáme usekaný popenec, okořeníme a nalijeme na pánev.
Bramborový salát
Ve slupce uvařené brambory nakrájíme a uvaříme několik vajec natvrdo. Cibuli nakrájíme na větší kostky a vhodíme do vařící vody. Ihned odstavíme, necháme stát asi 3-5 minut a slejeme. Připravíme nálev z octa, soli a cukru (můžeme část octa nahradit vínem). Nálevu připravujeme málo - musí se všechen vsáknout do brambor. Vychladlé brambory smícháme s vychladlou cibulí a zalejeme nálevem. Vmícháme nadrobno nasekaný popenec, opepříme a dobře promícháme. Navrch salátu nasypeme nadrobno nakrájená vejce a necháme uležet v chladničce.
Plněné brambory
V troubě upečeme brambory se slupkou do poloměkka. Vydlabeme. Náplň: brambory (vydlabaná hmota), tavený sýr, popenec, máslo, utřený česnek, vejce. Naplnit, 20 min. zapéct. Na jednu osobu 3 brambory.
Popenec se hodí též na chleba s máslem, do pomazánek, do bramborové polévky, do nádivek.