Blíží se doba květů černého bezu. Tady jsou recepty.
Bezový ocet
Do velké (anebo malé) láhve od okurek naskládáme květy černého bezu až nahoru a zalijeme 4% octem, květy musí být ponořeny. Láhev uzavřeme, necháme 3 týdnu macerovat, nejlépe v chladnu. Při horečce potíráme bezinkovým octem čelo, dlaně a chodidla, dá se použít i v kuchyni.
Kosmatice
Květenství černého bezu namáčíme do těstíčka z 250 g mouky, 250 ml mléka, 3 vajec, dá se přidat lžíce vína a smažíme na oleji.
Kosmatice 2
Květy omyjeme a namáčíme jako v trojobalu napřed v mouce, poté v rozšlehaných vajíčkách a pak ve strouhance. Při obalování květ splácneme nabok, takže stopka netrčí vzhůru, ale jde šikmo na stranu. Po usmažení pak stopky ustřihneme nebo odkrojíme.
Bezové omelety
Květy odstříháme od stopek a přidáme do omeletového nebo palačinkového těsta.
Mléčný nápoj bezový
Půl litru mléka zahřejeme k varu a přelijeme 4 květenství černého bezu. Po půl hodině přecedíme. Utřeme 2 žloutky s lžící moučkového cukru, přilijeme mléko a rozšleháme. Můžeme přidat i koňak nebo brandy.
Bezová želatina na koláč
Místo vody na přípravu želatiny použijeme vodu z bezových květů: Květy bez stopek dáme do vody a zahřejeme k varu (v poměru asi 4 květenství na půl litru vody). Přecedíme a uvaříme želatinu podle návodu.
Bezový pudink
Půl litru mléka zahřejeme k varu a přelijeme 4 květenství černého bezu bez stopek. Po půl hodině přecedíme a z mléka uvaříme vanilkový pudink podle návodu.