Na jaře se provádí jarní očistné kúry. Patří k nim i změna na zdravý jídelníček, ke které přinášíme inspiraci.
Smetanka lékařská (alias pampeliška) ( Taraxacum officinale) je další rostlina, která nám na jaře pomůže harmonizovat unavený a zatížený metabolismus.
Listy obsahují vitamín C, skupinu vitamínů B a provitamín A. Kořen obsahuje inulin, látku podobnou škrobu, která je vhodná pro diabetiky. Z mladých listů připravíme saláty a řadu dalších chutných jídel. Listy jsou trochu hořké. proto se doporučuje je používat ve směsi. Hořkost se sice dá odstranit vyluhováním listů ve vodě, tím se ovšem zase připravíme o řadu cenných látek.
Saláty
1. Pampelišky, hlávkový salát, pažitka, pepř a jogurt.
2. Miska listů pampelišky, 3 rajčata, 2 červené cibule, bazalka, petrželka, vinný ocet, olej, pepř, sůl.
3. Talíř pampelišky, hrst mladých listů šťovíku, 2 listy hlávkového salátu, svazek zelených cibulek s natí, sojová omáčka, cibule, olej, ocet, cukr, sůl, pepř.
4. Misku směsi jarních rostlin zalijeme následující směsí: do slunečnicového oleje zamícháme francouzskou hořčici. Rozmícháme žloutek, sůl a pepř. Ředíme vinným octem.
5. Misku pampeliškových lístků natrháme nadrobno, zalijeme majonézou nebo jogurtem, vmícháme šťávu z citrónu a cukr.
Polévky
1. Do studené vody namočíme předem sušené houby. Nakrájíme cibuli nadrobno, osmažíme na oleji s česnekem a 3 lžícemi krupice. Zalijeme vodou a přidáme houby. Vaříme asi 15 minut a přidáme směs nadrobno nakrájených jarních rostlin ( kromě pampelišky například kopřivy, kontryhel, jitrocel, sedmikrásku, popenec, šťovík a další.) Krátce povaříme s bujónovou nebo zeleninovou kostkou, vmícháme 1-2 vejce a podáváme.
2. Osmažíme drobně nakrájenou kořenovou zeleninu. Zalijeme vodou, můžeme přidat na kostičky nakrájené brambory. Zahustíme zátřepkou z mouky a mléka (smetany), povaříme a před dokončením přidáme drobně nakrájené lístky pampelišky. Dochutíme pepřem (lepší je bílý) a podáváme s kouskem másla a petrželky.
Kinpiru - japonské jídlo
Jarní kořínky pampelišky nakrájíme na kolečka. Pak nakrájíme stejné množství mrkve, kousky by měly být přibližně stejně velké. Na oleji smažíme 7-8 minut pampelišku, pak přidáme mrkev, zalijeme vodou a sojovou omáčkou, dusíme dalších 7-8 minut. Podáváme s brambory, rýží nebo pšenicí.
Kapary (falešné)
Natrháme pevná poupata pampelišky. Asi 15 -25 minut předvaříme ve slané vodě. Pak zalijeme sladkokyselým nálevem (hodí se například Deko) a sterilujeme.
Pampeliškový med
Nemá účinky jako pravý med, je to jen pochutina. Na 1 litr vody 1 kg cukru, 365 květů pampelišky a jeden citron nakrájený na kolečka. Z květů odstraníme zelené části (pečlivě, dělají hořkou chuť) 10 minut vaříme, zcedíme a přidáme cukr a citron. Vaříme do zhoustnutí.