Tři recepty na oblíbené jarní nápoje.
Míchaná limonáda
100 g květů černého bezu, 100 g květu lípy, 50 g máty peprné, 20 g chmele, 4 litry vody nebo sifonu, 1,5 kg cukru, 2 citróny
Ve vodě rozpustíme cukr, přidáme na kolečka nakrájené citróny a všechny rostliny. Zakryjeme a uložíme asi na týden na slunce a do tepla. Pije se ihned poté, co limonádu přecedíme.
Bezinková limonáda
12 květenství bezu černého, 4 citróny, 1 kg cukru, 8 l vody
Vodu svaříme s cukrem, po vychladnutí přidáme citróny nakrájené na kolečka a květy černého bezu. Zavážeme a necháme týden stát. Pak přecedíme, stočíme do lahví a uchováváme v chladnu. Dá se skladovat v ledničce 1 měsíc.
Moje bezinková limonáda
15 květů, 2 citróny, půl kg cukru, velká láhev od okurek, vody tolik aby byla plná
Asi 2 litry vody svaříme s cukrem. Květy bez stopek nacpeme do láhve. Vychladlou vodou přelijeme květy, přidáme citrony a dolijeme převařenou vychladlou vodou tak, aby byla láhev plná.