RYBY ...je nutné jíst ryby? Je v nich něco důležitého?
Ve sdělovacích prostředcích se často objevují informace o nezbytnosti konzumace rybího masa. Nejčastěji se argumentuje dvěma aspekty - obsahem jódu a omega3 mastných kyselin. Mylně se uvádí, že tyto látky jinde nejsou, takže i lidé kteří normálně maso nejí konzumují občas nebo i pravidelně ryby.
Objasníme vám, jak to s těmito důležitými látkami doopravdy a jaké jsou nejlepší zdroje. Pokud vás bude zajímat více, vždy uvádíme odkaz na zdroj dalších informací informací. 1. Obsah jódu v rybím mase není tak vysoký jak by se mohlo zdát filé obsahuje 20-77 miligramů jódu na 100 gramů, makrela 140 mg, losos 200. Doporučená denní dávka jódu je: kojenci 50-80 mg, děti 100-180, dospělí 200, těhotné a kojící 230-260. Snadno si můžete spočítat, že by tak dospělý člověk musel sníst 300 gramů - 1 kilogram! filé denně.
Pochybuji, že by to někdo zvládl fyzicky, natožpak finančně, snad jedině losos by mohl krýt denní potřebu jódu, ale k nám se většinou jako ,,losos,, dováží obarvená treska, a pravý losos 7 x týdně? Pokud jste ředitel banky tak možná U těhotných a kojenců ryby nepřipadají v úvahu vůbec, jak je uvedeno v bodě 3. Většinou v tabulkách o obsahu jódu nejsou zmíněny mořské řasy (možná úmyslně) například zde protože v porovnání s nimi jsou všechny jiné zdroje zanedbatelné Ke krytí potřeby jódu stačí pravidelně používat malé množství mořských řas - například u řasy Hiziki jen několik gramů denně. Pokud myslíte že nevíte co s řasami a jak je upravit - existují i jodové tablety z těchto řas, kde můžete snadno kontrolovat příjem jódu.
2.Omega-3 mastné kyseliny nejsou jen v rybách!! Navíc jejich obsah v rybím mase je malý. Porovnejte sami: 1lžíce leněných semínek obsahuje 2372 miligramů omega-3-mastné kyseliny.Abyste získali stejné množství z ryb musíte sníst - 300 gramů tuňáka, nebo 400 gramů pstruha! Ořechy například mají 10 x více omega-3 mastných kyselin než ryby!(4000 mg na 100 gramů), mnoho omega-3 obsahuje i sója, olivový olej, špenát, výhonky alfa-alfa! Vegetarián má díky konzumaci kvalitních tuků (ořechy, olivový olej) mnohem větší příjem těchto důležitých mastných kyselin než konzument masa.
3.Jsou ryby zdravé? Opět si udělejte názor sami: V dubnu vydala americká vládní zdravotní agentura prohlášení, ve kterém varuje těhotné ženy před konzumací ryb! Důvodem tohoto varování je nebezpečně vysoký obsah rtuti.Rtuť silně poškozuje mozek a vnitřnosti nenarozených dětí. Navíc se v těle hromadí, a může způsobovat problémy v budoucím těhotenství, pokud žena ještě dítě nemá.Agentura dále radí, pokud konzumovat ryby, tak ne častěji jak jednou měsíčně.
4. etická stránka Ryby cítí bolest stejně jako ostatní živočichové, o tom není pochyb. Při rybolovu na moři je chyceno velké množství ryb a jsou zpracovávány přímo na lodích.Ryby po vylovení mají (kromě jiného)problémy s dekompresí, čímž velmi trpí, navíc velmi pomalu umírají a jsou kuchány a zpracovávány ještě zaživa!
5.otravy Otravy a trávicí problémy způsobené rybami jsou velmi časté-dokonce ze všech druhů potravin nejčastější! Důvodem je dlouhá přeprava, špatné hygienické podmínky a časté rozmrazování. Asi by vás překvapila doba která uplyne než se ryba dostane z moře až na váš stůl
6.jedovaté látky o rtuti jme již mluvili, ale to není jediný jed, který se v rybách nachází. Ryby filtrují tisíce litrů mořské vody a v jejich těle se tyto nebezpečné látky hromadí v ohromném množství.
7.ekonomická a ekologická stránka Ryby jsou drahé (kromě nekvalitních rybích prstů vyráběných ze zbytků), to ví každý, přestože rybolov a zpracování ryb představuje minimální náklady. Ryb se uloví statisíce tun, ale rybáři nemají žádné zásluhy na jejich množství v moři-jen začnou lovit-to znamená, že vstupní investice jsou minimální a zisky obrovské.
Proto tolik investují do propagace "ryby pro zdraví". Masivní rybolov ohrožuje stabilitu moří. Proč nám jsou nám tak často ryby doporučovány? Protože se na nich dá hodně vydělat-to je důvod proč se na ně objevuje reklama skrytá za "odborné články" , zejména v časopisech pro ženy - ty totiž vaří.
Navíc většina lékařů a výživářů vystudovala za minulého režimu, kdy na fakultě o mořských řasách asi těžko něco slyšeli, navíc v té době "spotřeba masa a ryb svědčila o ekonomické vyspělosti společnosti" Omega 3 mastné kyseliny jsou toho důkazem - existuje mnoho lepších zdrojů než jsou ryby, ale málokdy se o tom píše.
Ale jak si můžete ověřit-stačí se do důsledků zamyslet nad tabulkami a propočítat si, jak je vše doopravdy. Nenechte se ohlupovat, máte přece vlastní hlavu! Proč jíst ryby, když v nich nejsou žádné látky které by nešlo získat jinak-když ještě prokazatelně víc škodí než prospívají, zejména těhotným a dětem.