Na přípravu se hodí šťovík luční (neboli kyseláč), jiné druhy jsou vhodné podstatně méně.
Čerstvý i vařený šťovík (stejně jako špenát) obsahuje šťavelany, které mohou při nadměrné konzumaci způsobit oxalátové močové kaménky. K neutralizaci šťavelanů slouží mléko anebo smetana, proto jsou anebo mají být součástí všech receptů. Při konzumaci rozumného množství špenátu nebo šťovíku připraveného s mlékem zdravotní komplikace nehrozí. Osobám se sklony k tvorbě oxalátových kamenů se ale konzumace špenátu ani šťovíku nedoporučuje, stejně jako při gastritidě, revmatismu a dně.
Polévka Germiny (francouzská)
250 g šťovíku
1,5 litru vývaru (hovězí nebo zeleninový)
0,75 l husté smetany
9 žloutků
cayenský pepř, černý pepř
sůl
Do vroucího vývaru dáme pokrájený šťovík a necháme 10 minut povařit. Vývar necháme vychladnout, mezitím ušleháme smetanu se žloutky a oběma pepři. Do ušlehané směsi přidáváme po troškách vychladlý vývar. Za stálého míchání zahříváme na malém plameni, směs se nesmí vařit, ale musí zhoustnout. Po zhoustnutí postavíme do chladna a podáváme studené.
Šťovíková polévka
250 g šťovíku
40 g másla
1,5 litru vody (nebo vývaru)
1 lžička hladké mouky
1 lžička škrobu
2 žloutky
1/8 litru smetany
šťáva z půlky citronu
sůl, pepř
Nakrájený šťovík osmahneme na másle a zaprášíme moukou. Po troškách zalijeme vodou nebo vývarem a 20 minut mírně vaříme. Pak přidáme škrob rozmíchaný ve vodě a po 10 minutách sejmeme z varu a rozmícháme rozkvedlané žloutky. Dochutíme solí a pepřem a podáváme.
Moje šťovíková polévka
Tři lžíce hladké mouky
Máslo nebo olej na jíšku
Dvě hrsti šťovíku
Asi čtvrt litru mléka
Jedna předem uvařená brambora nakrájená na malé kostičky
Sůl
Připravíme jíšku, zředíme mlékem a rozmícháme dohladka. Dále zředíme vývarem, povaříme do zhoustnutí a přidáme uvařené brambory. Přidáme nasekaný šťovík a v případě potřeby dosolíme. Po přidání šťovíku již nevaříme nebo jen velmi krátce.