Slunečnice topinambur je zajímavá, málo známá zelenina.
Topinambury se dají jíst zhruba od září nebo od října a v zemi hlízy vydrží až do jara. Ve sklepě se skladovat nedají, protože během pár dnů se zkazí. A jak se vlastně topinambury jí? Dají se jíst i syrové, ale my je vždycky nějak upravujeme. Kartáčkem ve vodě očistíme hlízy (neloupeme). Nakrájíme na vhodnou velikost a buď je vaříme jako součást zeleninové polévky (mají typickou silnou chuť, na kterou si někteří lidé musí zvyknout) nebo je trochu povaříme a pak použijeme na zapékání. Tato úprava je podobná jako pečené brambory nebo zapékané cukety apod. Asi náš nejoblíbenější recept je tzv TOPINAMBURÁK. Recept je stejný jako na bramborák, ale místo brambor použijeme syrové topinambury. Je třeba trochu vymačkat štávu a přidat více koření, než jsme zvyklí. Je to opravdu dobré.
převzato z http://www.crossroads.cz/