Na zahradách je úporným plevelem, intenzivně se šíří částmi oddenků, které se při orbě, pletí i okopávání lehce oddělují od matečních rostlin. Rozemleté či jemně rozsekané listy mají odedávna uplatnění jako bylinky. Byly zcela pravidelnou součástí „zelené polévky ", nádivek masitých směsí, salátů a špenátu, především kolem Velikonoc. Používaly se především v různých oblastech Německa, ale i v evropské části Ruska. Protože jsme po několik let zkoušeli vhodnost této u nás neprávem zapomenuté bylinky, poskytujeme jí určitý prostor v této knize k vyzkoušení.
Bylinková polévka z bršlice
160 g bršlice, rdesno ptačí, sléz, jitrocel (stejným dílem), 40 g ovesných vloček, 10 g cibulek, 10 g tuku, 40 g kysané smetany, koření dle chutí, sůl
Nejprve povaříme ovesné vločky, potom přidáme vyprané a posekané zelené bylinky s mrkví a ještě asi 20 minut necháme povařit. Ke konci přidáme osmaženou cibulku a před podáváním na stůl zjemníme kysanou smetanou a ochutíme solí, pepřem a kořením.
Mleté maso s bršlicí
400 g mletého masa, 2 cibule, olej, 3 stroužky česneku, vrchovatý talíř mladých listů bršlice, 2 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky mletého zázvoru, mletý pepř sůl, vývar nebo víno
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme mleté maso a za stálého míchání osmahneme. Potom přidáme lisovaný česnek, nakrájenou bršlici, zázvor, pepř, sůl a sójovou omáčku. Podlijeme vývarem nebo bílým vínem, dobře promícháme a podusíme. Podáváme s topinkami, popř. s hranolky nebo bramborami.
Salát z bršlice
150 g čerstvé bršlice, 25 g nastrouhaného křenu, 20 g kysané smetany, sůl a pepř dle chuti
Mladé listy bršlice omyjeme, spaříme vařící vodou a necháme táhnout 10 minut. Potom vodu slijeme, listy pokrájíme, přidáme nastrouhaný křen a osolíme. Promícháme a zjemníme kysanou smetanou.
Zapečené brambory se slaninou, vejci a bršlicí
500 g brambor vařených ve slupce, 2 cibule, 150 g slaniny, olej, talíř drobně nakrájené mladé bršlice, 4-5 vajec, sójová omáčka, mletý pepř a sůl
Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Na malém pekáčku nebo ohnivzdorné misce zpěníme cibuli se slaninou (přidáme trochu oleje), vložíme nakrájené brambory a dozlatova opečeme. Přidáme bršlici a pepř. Urovnáme na pekáčku, zalijeme rozšlehanými vejci se sójovou omáčkou a osolíme. Zapečeme v horké troubě a podáváme se sterilovanými okurkami nebo sterilovanou zeleninou.
Poznámka: Vegetariáni nechť vynechají slaninu a místo mletého masa použijí sojovou drť.
Slavomil Hejný, Olga Hejná: Kuchařka 8. Zeleninová jídla podle vyzkoušených receptů, nakladatelství Dona České Budějovice 1994