Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 23. 11. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Jacob van Blom
Vlk, který kandiduje na pastýře ovcí, začíná častokrát svůj volební projev prostým: Mám vás rád?

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Vzpomeňte si, kým jste
(04. 05. 2022, 1858x)
Rok 2022 a budoucnost
(13. 12. 2021, 1741x)
Láska vítězí
(28. 02. 2022, 1708x)
Cesta duše a cesta člověka
(13. 03. 2022, 1660x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Recepty z planých rostlin

* Brutnák lékařský jako zelenina


Ukázka z knihy - Recepty z planých rostlin - 26. 09. 2007 (13245 přečtení)

Brutnák je vlastně okurkovou bylinou svým šťavnatým stonkem. Listy i pokrájené stonky (se sloupnutou pokožkou, plnou pichlavých trichomů) se používají v salátech, v ruské kuchyni jsou listy náhražkou okurek pro polévku okrošku, studený boršč i jako náplně do pirohů. V západních kuchyních se listy používají jako špenát, mladé listy se upravují na cibulce a na másle, jako salát v kombinaci s octem, cibulí, pepřem a olejem. Brutnákem lze ochucovat nápoje. Jako čaj vaříme listy i oloupané stonky. Čerstvé květy se pojídají s cukrem. Lze je použít i v nálevech do vín, punčů, ale i v bowli z melounů.



Hovězí polévka s brutnákem

350 g vařeného hovězího masa, 400 g brambor, 2 vejce natvrdo, 160 g cibulové natě, 400 g listů brutnáku, 220 g smetany, 100 g cukru, 12 g hořčice, 1,6 1 vývaru z hovězího masa, sůl

Maso, vařené brambory, vejce natvrdo nakrájíme na malé kostičky, cibulo­vou nať a brutnák na tenké nudličky a vše přelijeme vařícím vývarem. Přidá­me rozkvedlanou kysanou smetanu a dochutíme cukrem, hořčicí a solí.

Bylinkové máslo s brutnákem

150 g másla, po lžíci brutnáku, kopru a pažitky, citrónová šťáva nebo jemný ocet, sůl, pepř, lžička drobně pokrájené cibulky

Utřeme máslo, přidáme brutnák, kopr, pažitku, cibulku, znovu utřeme a do­chutíme citrónovou šťávou nebo jem­ným octem, solí a pepřem. Používáme na chlebíčky, k rybám nebo grilova­ným masům.

Pomazánka z tvarohu a brutnáku (s obměnami)

250 g měkkého tvarohu, asi 1/4 většího celeru, hrst mladých lístků brutnáku, hořčice, sůl, pepř, salátový olej

Měkký tvaroh utřeme do pěny, přidá­me jemně nastrouhaný celer, nadrob­no nasekané lístky brutnáku a dochu­tíme hořčicí, salátovým olejem, solí a pepřem.

Obměny: místo hořčice přidáme majolku, místo celého tvarohu dáme jen polovinu a doplníme druhou polo­vinu strouhaným tvrdým sýrem.

Salát z brutnáku a křenu

60 g listů brutnáku, 30 g nastrouhaného křenu, 20 g kysané smetany, sůl, pepř, 30 g vařených brambor

Oprané listy brutnáku jemně nase­káme, přidáme na jemné plátečky nakrájené vařené brambory, nastrou­haný křen, osolíme, opepříme a vmí­cháme kysanou smetanu.

Brutnákový salát

100 g brutnákových listů, 40 g cibule nebo pórku, 20 g kysané smetany, jeden vařený brambor, sůl

Brambor nakrájíme na kostičky, brutnák a cibuli nebo pórek nadrobno, osolíme a vmícháme kysanou smeta­nu.

Brutnákový salát s celerem a cibulí

50 g listů brutnáku, 30 g celeru, 30 g cibule, 20 g kysané smetany, 1 vejce natvrdo, sůl, pepř

Oprané brutnákové listy jemně nakrá­jíme, celer nastrouháme a směs osolí­me a opepříme. Na ni položíme vejce rozkrájená na kolečka a přelijeme kysanou smetanou.

brutnák lékařský Borago officinalis

Salát z brutnáku a zelené papriky

50 g brutnáku, 50 g zelené papriky, 50 g zelí, 5-7 g oleje, sůl

Oprané listy brutnáku nožem jemně nasekáme nadrobno, smícháme s pap­rikou nakrájenou na tenké nudličky a s jemně postrouhaným zelím. Osolí­me a přidáme dle chuti salátový olej. Necháme chvilku v ledničce odležet.

Plněný hermelín

1 sýr Hermelín, 200 g rostlinného másla, 3 lžíce posekaného brutnáku, mletý pepř, lžíce sekaných vlašských ořechů, sladká paprika

Hermelín podélně rozkrojíme a vnitřek opatrně vydlabeme. Vydlaba­ný vnitřek spojíme s máslem, jemně posekaným brutnákem, špetkou pepře a posekanými ořechy. Utřeme a směsí naplníme obě půlky hermelínu. Obě části k sobě přitiskneme a dáme do ledničky vychladit. Vychlazený sýr řežeme na příčné řezy, sypeme slad­kou paprikou a podáváme na plátcích veky pomazaných máslem jako stude­ný předkrm nebo lehkou letní večeři s rajskými jablíčky.

Jogurtová zelená omáčka z brutnáku (zelených bylinek)

1 kysaná smetana, 1 jogurt, 1 majolka, 1 natvrdo vařené vejce, citrónová šťáva, cukr, sůl, pepř 5 lžic jemně nasekaného brutnáku (lze přidat kerblík, meduňku nebo zelenou petržel)

Smícháme smetanu, jogurt a majolku. Přidáme nasekané vejce, ochutíme citrónovou šťávou nebo estragono­vým octem, cukrem, solí a pepřem. Nakonec přidáme jemně nasekané lístky brutnáku, popř. i ostatní uvede­né bylinky. Lehce zamícháme a podá­váme k masům, rybám, karbanátkům apod.


Poznámka: Vegetariáni nechť vynechají maso a místo hovězího vývaru dají zeleninový.


Slavomil Hejný, Olga Hejná: Kuchařka 8. Zeleninová jídla podle vyzkoušených receptů, nakladatelství Dona České Budějovice 1994

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

[Akt. známka: 2,33 / Počet hlasů: 3] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!