Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 23. 11. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Hercule Poirot, detektiv:
Víte proč nás mají politici za idioty? Protože jsme je volili!

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Vzpomeňte si, kým jste
(04. 05. 2022, 1858x)
Rok 2022 a budoucnost
(13. 12. 2021, 1741x)
Láska vítězí
(28. 02. 2022, 1708x)
Cesta duše a cesta člověka
(13. 03. 2022, 1660x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Recepty z planých rostlin

* Šťovík kyselý - kuchařské recepty


Ukázka z knihy - Recepty z planých rostlin - 16. 08. 2007 (17097 přečtení)

Pěstován především ve venkovských zahradách a sbírán v přírodě: Jako kuchyňská přísada se používá do polévek, na přílohy k masitým jídlům, do boršče, salátů, na náplně do pirohů, v konzervárenství, do omáček při rožnění masa, do majonéz. V ruské kuchyni je považován (štavelové listy) za jednu z nejpopulárnějších kořenných bylin pro příjemnou kyselou chuť; vysoký obsah vitaminu C a pro příznivý obsah minerálních látek včetně železa. Šťovík má být neutralizován mlékem, smetanou, sýrem. V našich podmínkách je třeba používat šťovíku do jídel jen občas.


Šťovíková polévka česká

400 g šťovíku, 70 g másla, 30 g hladké mouky, 1 žloutek, 1l8 l smetany, 60 g žemle, sůl, pepř, petrželka, vývar z kostí

Jemné listy šťovíku nakrájíme na kousky, osmažíme ve 30 g másla, přidáme vývar, petrželku, sůl, pepř a uvaříme doměkka. Potom proli­sujeme. Z 30 g másla a mouky připra­víme světlou jíšku, zředíme vývarem, dobře povaříme a spojíme s proliso­vaným šťovíkem. Znovu povaříme, přikořeníme, sejmeme z ohně a vmí­cháme žloutek rozkvedlaný ve smeta­ně. Podáváme s kostičkami ze žemle osmaženými na 10 g másla.

Srbská bramboračka se šťovíkem

400 g brambor, 1 l mléka, 2 dl kysané smetany, 1 lžíce šťovíku, 2 lžíce másla, 8tenkých krajíčků veky, sůl, pepř

Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě, rozšťoucháme a rozmícháme se svařeným mlékem a kysanou smeta­nou. Šťovík osmahneme na másle a přidáme do polévky. Dosolíme, do­pepříme. Na másle opečeme krajíčky veky (2 na osobu), vložíme do talířů a zalijeme polévkou.

Šťovíková omáčka česká

500 g šťovíku, 3 lžíce másla, 7 lžic mouky, 2,5 dl smetany, 2,5 dl zeleninového vývaru, sůl

Šťovík nasekáme nebo umeleme a po­dusíme na másle. Zaprášíme moukou, osolíme, zředíme vývarem a pova­říme. Vlijeme smetanu a znovu pova­říme.

Šťovíková omáčka slovenská

8 lžic usekaného šťovíku, 2,5 lžíce másla, 1 lžíce mouky, 5 dl zeleninového vývaru nebo vody, 1 lžička cukru, 1,5 dl smetany, 1 lžíce mouky, sůl

Uděláme bledou jíšku, přidáme šťovík, trochu jej osmažíme, zalijeme vodou nebo zeleninovým vývarem, osolíme, osladíme a povaříme. Za­hustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžíci mouky. Necháme přejí tvarem. Na Slovensku se používá i šťovík zahradní.

šťovík kyselý Rumex acetosa, list

Šťovíkový nákyp

700 g šťovíku, 70 g másla, 150 g žemlovky, 4 vejce, mléko, sůl, pepř tuk a hrubá mouka na nákypovou formu

Žemlovku nakrájíme na plátky, poka­peme mlékem a necháme prosáknout. Očištěný a uvařený šťovík semeleme, máslo utřeme do pěny, přidáme po­stupně žloutky, pak šťovíka rozmělně­nou žemlovku, sůl a nakonec tuhý sníh z bílků. Hmotu rozetřeme do vymaštěné a moukou vysypané náky­pové formy a upečeme ve voda lázni ve středně vyhřáté troubě. Upečený W kyp vyklopíme, přelijeme omáčkou a hned podáváme.

Omáčka: 2 žloutky, 2 dl smetany, 50 g tvrdého sýra, sůl

Uvedené suroviny kvedláme ve vod­ní lázni až zhoustnou.

Šťovíková omáčka z údolí Loiry

150 g usekaného šťovíku, 2 lžíce cibule, 3 lžíce vermutu, 1 dl smetany, 1/2 lžičky citronové šťávy, sůl a pepř

Cibuli povaříme ve vermutu a teku­tinu zredukujeme na polovinu. Přidá­me smetanu a povaříme do zhoustnutí. Vložíme šťovík, sůl, pepř a krátce po­vaříme. Nakonec přidáme citronovou šťávu.

Plotice se šťovíkovou nápkou

800 g plotice, 4 pórky, 600 g šťovíku, petrželka, kerblík 2 vejce, 100 g másla, sůl, pepř, muškátový oříšek, 50 g žemle, 4 dl bílého vína

Plotici oškrábeme, vykucháme a očis­tíme. Nápku si připravíme z žemle namočené ve 2 lžících vína, z hrsti šťovíku, zelené petrželky a kerblíku, nadrobno usekaných, soli, pepře, muškátového oříšku, celých ušle­haných vajec, jiker nebo mlíčí z ploti­ce a 30 g másla. Plotici naplníme a sešijeme. Očistíme a spaříme šťovík a pórky, necháme okapat a dáme do máslem vymazané zapékací formy. Celou plotici potřeme máslem a přidá­me ji do zapékací formy. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut a často podléváme. Podáváme na stůl v zapékací formě.

Poznámka: Vegetariáni nechť vynechají maso a místo masového vývaru dají zeleninový.

Slavomil Hejný, Olga Hejná: Kuchařka 8. Zeleninová jídla podle vyzkoušených receptů, nakladatelství Dona České Budějovice 1994

 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

[Akt. známka: 5,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!