Vytrvalé vysoké byliny s poměrně málo rozvětveným kořenovým systémem, na němž jsou bramborům podobné podzemní hlízky. Terčové květy jsou žluté a početné. Velmi stará a delikátní zelenina nasládlé chuti. Po oškrabání hlízky namáčíme do okyselené vody, jinak zčernají. Používáme na saláty, v polévkách, dušené, smažené, zapékané.
Polévka z topinamburů
1/2 šálku sekané cibule, 3 šálky vařených topinamburů, 6 šálků netučného kuřecího vývaru, 2 šálky smetany, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 4 lžíce krájené pažitky
Do vařícího vývaru vložíme cibuli a oloupané na jemné plátky nakrájené topinambury. Vaříme asi 15 minut. Pak přidáme smetanu a ochutíme solí, pepřem a pažitkou. Polévku můžeme podávat studenou nebo teplou.
Topinambury dušené s máslem
500 g topinamburů, 50 g másla, sůl
Pokrájené, osolené topinambury dusíme na másle pod pokličkou. Před podáváním zalijeme zpěněným máslem a osolíme.
Topinambury zapečené
500 g topinamburů, 50 g másla, sůl, žloutek, 2 dl mléka, 50 g tvrdého sýra
Na másle pod pokličkou udusíme nakrájené topinambury. Prolisujeme je, spojíme žloutkem rozkvedlaným v mléce a osolíme. V zapékací formě, vymazané tukem, zapékáme se strouhaným sýrem několik minut v troubě. Podáváme se zeleninou.
Placky z topinamburů
500 g topinamburů, 2 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, cibule, sůl, pepř olej na smažení
Topinambury očistíme, nastrouháme, přidáme vejce, mouku, sůl, drobně nakrájenou cibuli, pepř a dobře promícháme. Na rozehřátý tuk na pánvi klademe těsto, rozetřeme a opékáme oboustranně dorůžova.
Topinambury vařené
600 g topinamburů, 50 g másla, 30 g tvrdého sýra nebo strouhanky, ocet, sůl
Oškrábané topinambury vkládáme do okyselené vody. Rozkrájíme je na půlky až čtvrtky. V osolené vodě je vaříme asi 15 minut. Podáváme se smaženou strouhankou nebo strouhaným sýrem a polité máslem.
Pochoutka z topinamburů a rajčat
500 g rajčat, 500 g na kostičky nakrájených topinamburů, 50 g másla, 1 cibule nakrájená na kostičky, 2 stroužky jemně posekaného česneku, 1 lžička sekané bazalky, sůl, mletý pepř a 1 lžíce pokrájené petrželové natě na posypání
Rajčata vložíme na chvíli do horké vody a po vyjmutí necháme ochladnout. Mezitím v kastrolu rozpustíme máslo, přidáme cibuli, česnek, bazalku a všechno opražíme. Pak přidáme topinambury, promícháme a dusíme na mírném ohni. Rajčata oloupáme, trochu rozmělníme vidličkou, přidáme k topinamburům, zamícháme a dochutíme mletým pepřem a solí. Ještě asi 10 minut podusíme ve vlastní šťávě na velmi mírném ohni. Upravíme do hlubokých talířů a posypeme sekanou petrželkou.
Berlínský topinamburový salát
3 šálky topinamburů, 4 plátky slaniny, 1l2 šálku jemně pokrájené cibule, 1/4 šálku estragonového octa, 1 lžíce cukru, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře
Na drobně pokrájené slanině osmahneme cibuli. Přidáme uvařené, oloupané a na plátky nakrájené topinambury, promícháme, osmahneme a zalijeme octem. Přidáme cukr, sůl a pepř. Salát podáváme teplý k pečením.
Poznámka: Vegetariáni nechť vynechají slaninu a místo masového vývaru dají zeleninový.
Slavomil Hejný, Olga Hejná: Kuchařka 8. Zeleninová jídla podle vyzkoušených receptů, nakladatelství Dona České Budějovice 1994