Švestkový bramborák, švestkosmažák, švestky po japonsku.
Švestkový bramborák
1 kg oloupaných syrových brambor nastrouháme, slijeme vodu, přidáme 1-2 vejce a zahustíme dvěma lžícemi polohruhé mouky, osolíme. Na pekáči v troubě rozpálíme olej, na něj nalijeme těsto a hustě poklademe nakrájenými švestkami.
Recept pochází ze starých novin, autorkou je Jana Vlková z Liberce
Solené švestky po japonsku
500 g čerstvých švestek, 170 g soli, několik lístků máty peprné
Omyté švestky naskládáme do kameninového hrnce, prosypeme solí a mátou. Zavážeme a uložíme do chladna. Otevírá se po 3 měsících.
Švestky v medu
Celé švestky naskládáme do větších, několikalitrových sklenic. Svaříme med se lžičkou koriandru nebo anýzu a horký nalijeme na švestky. Zavážeme pergamenem a uložíme do tmy a chladu. Vydrží několik let.
Recept je ze starých novin, bohužel neudává kolik medu a kolik vody.
Švestkosmažák
Do plátků eidamu na smažení uděláme kapsu, do které vložíme švestku (možná ne celou) nakrájenou na tenké plátky. Přidáme několik naložených zelených pepřů nebo plátků čerstvých chilli papriček. Dále připravíme obvyklým způsobem v trojobalu.
Pokud se vám tento článek líbí, můžete ho přidat tímto tlačítkem do několika seznamů oblíbených článků na internetu a podělit se tak s ostatními: