Při zpracování plodů dbáme na to, aby měly co nejméně stopek, obsahujících látky dráždící ledviny. Plody se pojídají pouze po tepelné úpravě. V mírných dávkách jsou zdraví prospěšné, v nadměrných dávkách však mívají nepříjemné účinky (nevolnost, průjem).
Bezinková polévka
1 litr čerstvé šťávy z bezinek, 1-2 jablka, 2-3 lžíce cukru, 2 lžíce bramborového škrobu, sklenice vody, citrónová šťáva, skořice
V bezinkové šťávě povaříme rozstrouhaná jablka s cukrem. Zahustíme bramborovým škrobem rozmíchaným ve vodě, povaříme s kouskem skořice, ochutíme citrónovou šťávou. Podáváme teplou nebo studenou s piškoty.
Bezinky s jablky
2 kg bezinek, 2 kg jablek, 1 1/2 kg cukru, petóza, (citrónová šťáva a kůra, skořice)
Očištěná, oloupaná jablka drobně nakrájíme, podlijeme trochou vody a rozdusíme. Přidáme k nim omyté, stopek zbavené bezinky, polovinu cukru a vaříme asi 15 minut. Potom přidáme zbytek cukru a petózu (případně i trochu nastrouhané citrónové kůry a štávy a lžičku mleté skořice). Horkou ovocnou kaší rychle naplníme čisté sklenice, ihned je uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Bezinkový džem
1 kg bezinek, kousek celé skořice, 600-800 g cukru, 5 g kyseliny citrónové nebo šťáva z 5 citrónů, 1 balíček petózy
Zralé bezinky zbavíme stopek a propereme. Podlité trochou vody je zvolna vaříme se skořicí do zhoustnutí. Přidáme cukr, citrónovou kyselinu nebo štávu, petózu a ještě chvíli vaříme, až se cukr rozpustí. Horkým džemem naplníme skleničky, uzavřeme je a sterilujeme 20 minut při 85 °C. Velmi chutný je džem kombinovaný se sladkoplodými nebo černými jeřabinami (arónie - v poměru 1:4 nebo 1:5), případně s jablky či hruškami.
Bezinkové müsli
250 g bezinek, 3 lžíce medu nebo cukru, 7 lžíce citrónové šťávy, 4-5 lžic ovesných vloček, 1 sklenice vody, 2-3 lžíce smetany, 50 g mandlí nebo ořechů
Ovesné vločky namočíme na několik hodin do vody. Mezitím si svaříme bezinky s medem a citrónovou šťávou. Rozmočené ovesné vločky smícháme se smetanou, přelijeme rozvařenými bezinkami a posypeme oloupanými sekanými mandlemi či ořechy (podle chuti ještě přisladíme medem).
Bezinkový tvaroh
250 g zralých bezinek, 250 g měkkého tvarohu, 3 lžíce cukru, lžíce citrónové šťávy, půl šálku mléka
Bezinky bez stopek svaříme s cukrem a citrónovou šťávou a po vychladnutí ušleháme s tvarohem a mlékem. Podáváme vychlazené jako dezert.
Dagmar Lánská: Plané rostliny v kuchyni, Aventinum 1990