Jitřní země je věnována duchovní tématice, jako jóga, witchcraft, kult Bohyně, posvátná sexualita, tantra, mystika, ale tématem je i zdravá výživa, vegetariánství, ekologie, léčivé rostliny.
Jitřní země 
Translate - select language ^
 
  Dnešní datum: 22. 11. 2024     | Mapa stránek | Fórum JZ | Galerie JZ | Na Chvojnici | Galerie Na Chvojnici | Biozahrada |
   
 
kulatý roh  Náhodný citátkulatý roh
Karel Čapek:
Pravými otci zákonů jsou darebáci, ne právníci.

kulatý roh  Hlavní menukulatý roh
Hlavní stránka
Mapa stránek Jitřní země
Přehled rubrik
Odkazy
Galerie Jitřní země
Ankety
Nejčtenější stovka
Rozšířené vyhledávání
Poslat nové heslo
Upravit čtenářskou registraci
Zrušit svoji registraci čtenáře

kulatý roh  Přehled rubrikkulatý roh

kulatý roh  Nejčtenějšíkulatý roh
Vzpomeňte si, kým jste
(04. 05. 2022, 1855x)
Rok 2022 a budoucnost
(13. 12. 2021, 1739x)
Láska vítězí
(28. 02. 2022, 1705x)
Cesta duše a cesta člověka
(13. 03. 2022, 1658x)

kulatý roh  Počasí, Slunce, Lunakulatý roh

Solar X-rays:
Status
Geomagnetic Field:
Status
Aktuální snímky Slunce


kulatý roh  O Jitřní zemikulatý roh
Jitřní země
ISSN 1801-0601
Vydavatel: J. Holub, Kralice n. Osl.
Jitřní země byla založena na pod­zim roku 2000. Věnuje se hlavně duchovní tématice, ať už je to jó­ga, witchcraft (wicca), kult Bo­hy­ně, posvátná sexualita a tantra, mys­ti­ka, New Age, ša­ma­nis­mus ale také třeba zdravá výživa, vege­tari­án­ství, lé­čivé rost­liny a eko­logie.

Recepty z planých rostlin

* Jeřáb sladkoplodý


Ukázka z knihy - Recepty z planých rostlin - 30. 08. 2007 (15829 přečtení)

Recepty z plodů sladkoplodého kultivaru jeřábu.



Jeřáb sladkoplodý Sorbus aucuparia L var. edulis

Tato sladkoplodá varieta jeřábu vznikla u nás v 19. století na severní Moravě. Je však známa i z jiných zemí. Je to krásný strom vhodný do slunného prostředí. Je ho třeba více vysazovat u chat a chalup. Má lichozpeřené listy s ozubenými lístky, u sladkoplodého jeřábu je ozubení jemnější a sahá asi do poloviny lístku. Kvete na dvouletých větvičkách bílými kvítky sdruženými v chocholičnatou latu. Rozkvétá později než jabloně a pravidelně plodí. Plody jsou drobné, až 1,5 cm velké, oranžově červené malvice s lesklou žlutě tečkovanou slupkou. Jsou sladkokyselé chuti, bez nepříjemné` trpkostí, poživatelné i v čerstvém stavu.

Dnes je sladkoplodý jeřáb rozšířen po celé Evropě. Pro cenné nutriční vlastnosti plodů se mu věnuje stále větší pozornost jak ve šlechtění, tak i v pěstování. Je nenáročný na půdu a lze jej pěstovat i ve vyšších polohách, vyžaduje však dostatek slunce. U nás se pěstuje odrůda `Moravský sladkoplodý`.

Sušené jeřabiny jsou i léčivé, stejně tak listy i květy. V plodech se nejvíce cení vitamín C. Sladkoplodý jeřáb ho obsahuje ve 100 g čerstvých plodů až 550 mg, v sušených ho může být i 150 mg, což je stále více než v citrónech. Obsahuje také karotenoidy (provitamín A) 48 mg ve 100 g, dále obsahuje kolem 10 % cukrů, kolem 3 % organických kyselin (kyselina parasorbinová, sorbinová, jablečná aj.), pektinu asi 1 %, dále třísloviny a hořčiny.

Plody mají mírně projímavý a močopudný vliv. Podporují vylučování žluči. Doporučují se konzumovat při revmatismu. Cukry tvoří především sorbit, vhodný i diabetiky. Dále se uplatňují při hypovitaminózách a některých virových onemocněních (typu chřipek).

Z plodů se dají vyrábět kompoty, zavařeniny, suší se na čaj nebo je používáme jako rozinky, dále z nich lze připravit sirup, víno, likér. Jsou vhodné i do omáček ke zvěřině, kompot se přidává k hůře stravitelným pokr­mům.

Jeřabinový kompot

Nálev: na 1 l vody 600 g cukru

Dobře vyzrálé jeřabiny očistíme, opláchneme. Do kast­rolu dáme vodu s cukrem podle množství jeřabin a potřeby nálevu. Když se cukrový roztok vaří, vhodíme jeřabiny a vaříme, až zesklovatí. Pak je vybereme děrovanou naběračkou, dáme do skleniček a zalijeme horkou šťávou.

Jeřabinová zavařenina

1 kg dřeně, 600 g cukru

Jeřabiny povaříme v menším množství vody, protřeme sítem a vaříme s cukrem asi 10 minut. Horkou zavařeni­nu nalijeme do sklenic a uzavřeme.

Jeřabinový likér

2 kg jeřabin, 1 kg cukru, 1 l vody, 1 l lihu, popřípadě hřebíček či skořice

Okurkovou láhev naplníme jeřabinami, vychladlým cukrovým roztokem a lihem. Můžeme přidat trochu cit­rónové kůry, několik hřebíčků nebo kousek skořice. Lá­hev uzavřeme korkem a necháme stát asi tři týdny na teplém místě. Pak přefiltrujeme do lahví.

Jeřabinový sirup

650 g cukru, 350 g šťávy z jeřabin

Cukr svaříme se šťávou, až se rozpustí, pak slijeme do lahví. Používáme ředěný vodou nebo sodovkou.


Dagmar Lánská: Z lesa i zahrady, Práce, Praha 1992


 

 

Pokud se vám tento článek líbil, přidejte jej na

 

[Akt. známka: 0 / Počet hlasů: 0] 1 2 3 4 5
Celý článek | Zpět | Komentářů: 0 | Informační e-mailVytisknout článek


Komentovat článek     

Pro přidávání komentářů musíte být čtenář registrovaný a přihláąený a mít nastavený odběr info-mailů.


 

NAHORU | Hlavní stránka

kulatý roh  Sdružení za obnovu národní suverenitykulatý roh

Kudy z krize


kulatý roh  Přihlášený čtenářkulatý roh

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!


kulatý roh  Aktualitykulatý roh
Vzhledem současné situaci pozastaveno


Aischylos:
„První obětí každé války je pravda.“


WebArchiv - archiv českého webu        optimalizace PageRank.cz       Bělehrad.Cz      Výrobky z konopí a bio bavlny - URBANSHOP     

Tento web byl vytvořen prostřednictvím phpRS v2.8.2RC8 - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
Aby bylo legislativě EU učiněno zadost, vezměte na vědomí, že tento web využívá cookies, jako naprostá většina všech stránek na internetu. Dalším používáním webu s jejich využitím souhlasíte.

Redakce neodpovídá za obsah článků, komentářů ke článkům a diskusí ve Fóru,
které vyjadřují názory autorů a nemusí se vždy shodovat s názorem redakce.
Pro zpoplatněné weby platí zákaz přebírání článků z Jitřní země!