Má velmi dávnou historii. V klasickém starověku už Řím prý znal kerblík v polévkách. Ke kořenění a do zelených polévek a omáček dáváme jen listy čerstvě natrhané. Listy ani nať nesušíme. Má příliš jemné anýzové aroma, které se sušením rychle vytrácí. Jinak jeho použití je přes jeho malé rozšíření (asi jen u nás) velice široké. Kromě polévek a omáček má své místo v salátech (bramborovém, rajčatovém, hlávkovém, v syrových zeleninových salátech), z vaječných jídel v omeletách a míchaných vajíčkách, ale i k vejcím natvrdo, z rybích jídel ve vařených, pečených a grilovaných, hodí se do skopového a telecího masa, do všech drůbežích jídel, v zelenině vyniká ve špenátu, hrachu a rajčatech, dobře se hodí k rýži, do pikantních tvarohů. Ale i měkký hermelín je promíchaný s nadrobno nařezaným kerblíkem výbornou pomazánkou. Kerblík ochucuje bylinková másla. Tak jako chutná na chlebu s máslem česnek podivný a česnek medvědí, tak chutná těm, kteří si jej dosud nenapěstovali, kombinace kerblíku a kadeřavé petrželky s estragonem nebo celerovou natí a pažitkou (celeru méně). Ve staročeské kuchyni byl přísadou v kynutých tvarohových koláčích. M. D. Rettigová ve své kuchařce dávala přednost studené kerblíkové omáčce k vařenému hovězímu masu. Dříve byl kerblík u nás méně opomíjen. Ačkoliv má chuť jemnější než petržel, v současnosti jí byl u nás téměř vytlačen. Asi proto, že rychle vyhání do květu a má se tudíž vysévat znova každých 14 dnů zatímco petržel v prvém roce nevykvétá a zelené listy se mohou trhat celé vegetační období. Příjemná anýzová vůně kerblíku a kořenitá nasládlá chuť'jsou nenahraditelné.
Kerblíková polévka
1 lžíce másla, 2 hrsti kerblíkových lístků, 1 l masoxového vývaru, 4 lžíce smetany, sůl
V hlubokém kastrolu rozehřejeme máslo, vložíme do něj opláchnuté okapané lístečky kerblíku, krátce podusíme přivedeme k varu, stáhneme z ohně a podle chuti dosolíme. Do připravených polévkových šálků vložíme na duo lžíci smetany, zalijeme polévkou a hned podáváme, nejlépe s chlebem s máslem.
Zeleninová polévka Julienne s kerblíkem
2 mladé pórky, 2 karotky, 1 menší kedluben, 4 listy bílého zelí (ne vrchní), 1 menší cibule, 2 lžíce usekaného kerblíku (popř. petrželky), 1,5 l vývaru
Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, z pórku použijeme jen bílou část. Dáme do hrnce, osolíme, přilijeme asi 2 lžíce tuku z povrchu vývaru a zeleninu osmažíme, až začíná zlátnout. Přilijeme vývar a vaříme pomalým varem 12-15 minut. Odstavíme a přidáme nasekaný kerblík.
Omáčka z kerblíku
1 hrst čerstvého kerblíku jemně usekaného, 0,51 vývaru, 1 dl mléka, 1 lžíce hladké mouky, 4 žloutky, sůl citrónová šťáva, 80 g másla
Žloutky rozmícháme s několika lžícemi vývaru a s moukou. Do vodní lázně postavíme misku se zbývajícím vývarem a za stálého míchání přiléváme žloutkovou směs. Jakmile omáčka zhoustne, odstavíme, po kouskách zašleháme máslo a mléko a ochutíme. Těsně před podáváním vmícháme jemně posekaný kerblík. Omáčka se podává teplá nebo i studená k rybám a k vařené zelenině.
Nadívané brambory
6 brambor, 2 cibule, 3 lžíce oleje, stroužek česneku, 500 g žampiónů, 1/4 l smetany, sůl, pepř 1 hrst nasekaného kerblíku, tuk na vymazání formy
Z uvařených brambor scedíme vodu, ochladíme je, skrojíme vršky a vnitřky vydlabeme. Vydlabanou dužinu rozmačkáme. Na oleji zpěníme drobně nakrájené cibule a rozetřený stroužek česneku. Přidáme oloupané a pokrájené žampiony a osmahneme. Přidáme polovinu smetany, ochutíme solí a pepřem a vaříme, až smetana zhoustne. Pak přidáme rozmačkané vnitřky brambor a hrst jemně posekaného kerblíku. Promícháme a touto směsí naplníme vydlabané brambory. Vložíme je do vymaštěné zapékací formy, podlijeme druhou polovinou smetany a zapékáme v troubě necelých 30 minut. Podáváme s čerstvou zeleninou.
Vepřová pečeně po ukrajinsku
500 g vepřového plecka, 20 g sádla, 3 cibule, několik kuliček nového kořen několik kuliček celého pepře, tvrdý chléb na zahuštění, hrst sekaného kerblíku, 200 g červené řepy
Tři dny před přípravou tohoto pokrmu si uděláme kvas z červené řepy: řepu nastrouháme, přelijeme vroucí vodou a 3 dny necháme v teple. Scedíme a nálev uschováme. Vepřové plecko nakrájíme na kostky, vložíme na rozpálené sádlo a osmahneme. Přidáme 3 pokrájené cibule, několik kuliček nového koření a celých pepřů, osolíme a přelijeme řepným kvasem. Dusíme doměkka. Jednotlivé porce při podávání posypeme jemně nasekaným kerblíkem.
Kerblíkové máslo
100 g másla, zelená petrželová nať lžíce kerblíku, trochu šťovíku, 1 citrón, podle chuti sůl
Zelenou petrželku, kerblík i šťovík spaříme ve vařící vodě, necháme okapat a jemně usekáme. Čerstvé máslo utřeme do pěny, přidáme usekané bylinky, citrónovou šťávu a sůl, dobře zamícháme a v alobalu zformujeme do ruličky. Toto máslo je vhodné k pečenému masu na roštu, např. k drůbežímu, jehněčímu, ale i jako pomazánka na chleba nebo pod sýrové pochoutky.
Poznámka: Vegetariáni nechť vynechají ukrajinský recept a v ostatních receptech místo masového vývaru dají zeleninový.
Slavomil Hejný, Olga Hejná: Kuchařka 8. Zeleninová jídla podle vyzkoušených receptů, nakladatelství Dona České Budějovice 1994