Světový den vegetariánů byl ustaven Severoamerickou vegetariánskou společností v roce 1977, jako každoroční oslava radosti, soucitu a vegetariánství, které napomáhá zlepšit život a životní prostředí. Tento den podpořila Mezinárodní vegetariánská unie v roce 1978. Vegetariánské společnosti na celém světě propagují výhody vegetariánství, pořádají festivaly, besedy a jiné oslavy a to nejvíce v měsíci říjnu.
V České republice sdružuje lidi propagující tento styl života nezisková organizace Česká vegetariánská společnost.
„Vegetariáni se stravují nejlépe. Mají nejnižší výskyt nemocí srdce v celé zemi. Výskyt infarktů je u nich malý a výskyt rakoviny je u nich v porovnání se zbytkem populace o 60% nižší.“
William Castelli, M.D., ředitel Framinghamské studie nemocí srdce – nejdéle prováděné studie v historii medicíny
Nemoci srdce
Typická americká strava obsahuje – díky vysokému podílu živočišných potravin - velké množství nasycených tuků a cholesterolu. Vyloučíte-li ze své stravy maso, vejce a mléčné výrobky, významně tím snížíte obsah nasycených tuků a vyhnete se cholesterolu – nejvýznamnějším faktorům vedoucím ke vzniku nemocí srdce a cév. Při jednom výzkumu se dokonce ukázalo, že téměř veganská strava s vysokým obsahem vlákniny a minimem tuku, dokázala zvrátit aterosklerózu – cévy se vyčistily. (1)
Prevence rakoviny
Výskyt rakoviny prsu je nejnižší v zemích, kde se tradičně konzumuje především rostlinná strava. Avšak když tito samí lidé začnou konzumovat více živočišných potravin, procento výskytu se zvýší. Běžně mají vegetariáni nižší výskyt rakoviny tlustého střeva než lidé konzumující živočišné potraviny (2) a v jedné nedávné studii se dokonce ukázalo, že nízkotučná vegetariánská strava spojená s pravidelným cvičením dokázala zvrátit rakovinu prostaty. (3)
Předcházení obezitě
Obezita se stala v USA a vyspělých zemích epidemií. Nízkotučná vegetariánská strava spolu s přiměřeným pohybem jsou nejlepší prevencí obezity.
Posílení imunity
Více než 80% všech zvířat ve velkochovech pravidelně dostává antibiotika pro stimulaci růstu a předcházení nemocem, které by jinak v nepřirozených podmínkách velkochovů zvířata zdecimovala. (4,5)
Důsledkem toho je narůstající rezistence bakterií vůči antibiotikům – např. bakterií salmonely nebo E.coli, které se nejčastěji nalézají v živočišných produktech. Je tím ohrožena schopnost antibiotik léčit nemoci u lidí. Proto Světová zdravotnická organizace a Americká lékařská asociace usilují o ukončení těchto praktik. (6,7)
Odkazy:
1. Ornish D, et al. Can lifestyle changes reverse coronary heart disease? Lancet 1990;336:129-33.
2. Phillips RL. Role of lifestyle and dietary habits in risk of cancer among Seventh-Day Adventists. Cancer Res (Suppl) 1975;35:3513-22.
3. Ornish D, et al. Dietary trial in prostate cancer: early experience and implications for clinical trial design. Urology 2001;57(4 Suppl 1):200-1.
4. Proposed CAFO Preamble and Rule, U.S. EPA, www.epa.gov/npdes/pubs/cafo_ch5.pdf.
5. Literature Review and Assessment of Pathogens, Heavy Metal, and Antibiotic Content of Waste and Wastewater Generated by CAFOs, U.S. Environmental Protection Agency contract 68-C-99-263.
6. Antibiotic Use in Food-Producing Animals Must Be Curtailed to Prevent Increased Resistance in Humans, World Health Organization, Press release WHO/73, Geneva, October 20, 1997.
7. American Medical Association. House of Delegates, Resolution 508, June 2001.