Další mast na nemravné křečové žíly.
Vezmeme stejným dílem cibuli, mrkev a olšové listí. Mrkev a cibuli nastrouháme na jemném struhadle, olšové listí nakrájíme na drobné kousky. Vše vložíme do sádla roztaveného na vodní lázni, dále zahříváme asi 10 minut, mícháme. Pak odstavíme a přecedíme. Můžeme také nechat ztuhnout, uložit do ledničky a druhý den opět zahřát na vodní lázni a teprve poté přecedit. Sádla by mělo být váhově asi tolik co ostatních přísad nebo o málo víc.
Skladuje se v temnu a chladnu, má menší trvanlivost než jiné masti, proto nedoporučuji připravovat najednou velké množství. Mast jsem osobně zkoušela, jakmile začne smrdět po rozkládající se cibuli, je opravdu nutno připravit čerstvou. Ale olšové listí je dobře dostupné od dubna do listopadu a na zimu se dá nasušit a mast připravovat ze sušených listů. Čerstvé jsou ovšem lepší.
Vegetariáni, kteří mají výhrady proti použití sádla nebo si mohou připravit vlastní masťový základ ze včelího vosku, lanolínu, oleje anebo zakoupit vhodný masťový základ v lékárně.