Obrácené koláče jsou zajímavou variantou koláčů.
Obrácený koláč z rebarbory
500 g rebarborových stonků
4 lžíce cukru se skořicí
3 vejce
3 lžíce horké vody
150 g cukru
150 g polohrubé mouky
lžička prášku do pečiva
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Na dno dáme nakrájené oloupané stonky rebarbory a posypeme cukrem se skořicí. Utřeme žloutky s cukrem, postupně přidáváme horkou vodu. Pak přidáme mouku se zamíchaným práškem do pečiva a nakonec zamícháme sníh s bílků. Těsto nalijeme na rebarboru a zvolna upečeme. Po vyklopení posypeme cukrem a po vychladnutí můžeme ozdobit šlehačkou.
Dagmar Lánská: Z lesa i ze zahrady
Francouzský obrácený koláč sester Tatin
Rozpočet pro formu o průměru 28 cm:
120 g mandlových nebo ořechových lupínků
250 g másla
300 g cukru
500 g kyselých jablek
vanilkový cukr
4 vejce
200 g polohrubé mouky
30 g Solamylu
2 lžičky prášku do pečiva
Mandlové nebo ořechové lupínky nasucho opražíme. Formu vymastíme, posypeme 100 g cukru a dáme do trouby na 175 stupňů na 10 minut, dokud nevznikne karamel. Pokud máme formu s odnímacím dnem, je na přípravu karamelu nevhodná (máslo i karamel vyteče). Omyjeme jablka a škrabkou vykrojíme jádřinem. Poté jablka nakrájíme na plátky a rozložíme na karamel. Posypeme částí mandlových nebo ořechových lupínků.
Cukr, vanilkový cukr a máslo ušleháme do pěny se špetkou soli. Postupně přidáváme vejce. Mouku smícháme se Solamylem a práškem do pečiva prosijeme na vaječný krém a lehce vmícháme i se zbylými mandlovými lupínky. Těsto nalijeme na jablka a pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů asi půl hodiny.
Po upečení necháme 5 minut odpočinout, převrátíme a nahoru na překlopenou formu dáme utěrku namočenou ve studené vodě (a vyždímanou). Za malou chvíli formu sejmeme.
Obrázek a recept převzat z časopisu Tina