Další zajímavý recept.
Vaječná tlačenka
6 vajec
1 cibule
400 g sterilované zeleniny
250 g majonézy
Vejce uvaříme a po vychladnutí nakrájíme na kousky, stejně tak cibuli. Sterilovanou zeleninu přecedíme. Chceme-li tlačenku pikantní, zvolíme např. Moravanku. Nálevu ze zeleniny odměříme 300 ml, případně doplníme vodou a dáme do něj 30 g želatiny. Necháme stát, jakmile se želatina začne rozpouštět, za stálého míchání zahříváme až se rozpustí všechna. Želatinu nevaříme, ztratila by schopnost ztuhnout. Jakmile želatina vychladne, smícháme sterilovanou zeleninu, nakrájenou cibuli, majonézu a želatinu. Můžeme přidat nasekanou petrželku, pažitku, kerblík, ptačinec žabinec nebo jinou zelenou čerstvou nať. Nalijeme do formy na biskupský chlebíček a necháme v chladnu do druhého dne ztuhnout.
Vegetariáni mohou nahradit želatinu agarem (samozřejmě v odpovídajícím poměru na 300 ml vody). Pokud to vyzkoušíte, budeme rádi když nám podáte zprávu o výsledku.