Výborné recepty australské autorky.
Meruňkový likér
Je vynikající na pokapání vychlazených plátků pomerančů a grepů. Používáme k flambování omelet, přidáváme do ovocných salátů a čerstvého nebo sušeného ovoce, na doletí zmrzlin nebo šerbetů. A samozřejmě na pití.
500 g meruněk
1 hrnek cukru
1 hrnek vody
1/2 lusku vanilky
4 hrnky vodky
Meruňky rozpůlíme, ale pecky uschováme. Každou půlku 5krát propíchneme jehlicí. Cukr s vodou svaříme. Meruňky s peckami a vanilkou dáme do větší sklenice. Zalejeme cukerným roztokem a vodkou. Uzavřeme a necháme odležet 2 měsíce. Přecedíme do láhvi a můžeme přidat 1/2 vanilky.
Množství: 8 hrnků
Broskvové brandy
Z broskví vybereme ty nejlepší na přípravu broskví v brandy a zbytek použijeme hro tento recept.
1 kg oloupaných a odpeckovaných broskví
1 a 1 /2 hrnku cukru
1 lžíce pokrájeného zázvoru
1 kousek skořice
1 lžička celého pepře 4 hrnky brandy
Broskve nakrájíme na plátky a dáme do mísy. Přidáme cukr, zázvor a dobře promícháme. Naložíme do velké sklenice spolu se skořicí, pepřem a brandy. Uzavřeme a necháme uležet dva měsíce. První měsíc se sklenicí několikrát potřepeme. Přecedíme přes jemné sítko do láhví, které uzavřeme, a měsíc necháme stát.
Množství: 4 a 1/2 hrnku
Ostružinový likér
Ostružiny po vyluhování podáváme ke zmrzlině nebo je rozmixujeme, necháme zmrazit a použijeme na přípravu granity.
7 hrnků ostružin
2 hrnky medu
1 lžíce strouhaného muškátového oříšku
2 lžíce celého pepře
4 hrnky brandy
Ostružiny dáme do misky a jemně rozmačkáme. Vmícháme med a koření. Ovoce naplníme do sterilizované sklenice a přilejeme brandy. Uzavřeme a necháme vyluhovat dva měsíce. První měsíc s láhví několikrát potřeseme. Přecedíme přes jemné sítko do láhví a měsíc necháme uležet.
Množství: 5 hrnků
Třešňový likér
Podržíme-li skleničku s tímto likérem proti světlu, spatříme, jak nádhernou má barvu. Používáme velké černé třešně.
2 kg třešní bez kecek
1 hrnek cukru
1 vanilkový lusk
3 hrnky kirsche
Každou třešni 6krát propíchneme tenkou jehlicí. Napomáhá to proniknutí cukru a alkoholu do ovoce. Do mísy dáme třešně, zasypeme cukrenm a dobře promícháme. Naklademe do větší sklenice, zalijeme kirschem a necháme 2 měsíce stát. První měsíc s láhví několikrát potřepeme. Přecedíme přes jemné sítko do sterilizovaných láhví.
Množství: asi 4 hrnky
Malinový nebo jahodový likér
Poléváme s ním pudinky a přidáváme do šerbetu z bobulovin. Jahodový likér připravujeme stejným způsobem.
500 g malin
1 a 1 /2 hrnku cukru
1 /2 hrnku vody
4 hrnky pálenky nebo vodky
Maliny rozmačkáme a dáme do velké sklenice. Cukr s vodou vaříme 5 minut. Vychlazený sirup spolu s alkoholem nalejeme na maliny a 2 měsíce necháme vyluhovat. Procedíme do láhví a uzavřeme. Je připraven k pití.
Množství: 6 hrnků
Morušový gin
7 hrnků moruší bez stopek
1 a 1 /2 hrnku cukru
1 lžíce koriandrových semen
4 hrnky ginu
Moruše v misce rozmačkáme. Cukr vaříme s 1 hrnkem vody, až se rozpustí. Do velké sklenice vložíme moruše, koření, sirup a gin. Necháme 2 měsíce uležet. Přecedíme přes jemné sítko, nalejeme do sterilizovaných láhví a uzavřeme. Necháme ustát měsíc před otevřením. Množství: asi 5 hrnků
Kdoulový likér
6 kdoulí
1 a 1 /2 hrnku cukru
několik kapek mandlové esence
4 hrnky vodky
Kdoule rozřežeme na osminky a vložíme do sterilizované sklenice. Z cukru a 1 hrnku vody připravíme sirup a nalejeme spolu s esencí a vodkou na ovoce. Necháme stát 2 měsíce. Přecedíme přes jemné sítko, naplníme do sklenic a uzavřeme.
Množství: asi 5 a 1/2 hrnku
Šalvějový likér
Bylinkové likéry se používají k lékařským účelům po mnoho století. Říká se, že šalvěj prodlužuje život, tak to vyzkoušejme.
1 hrnek šalvějových lístků, mohou být i s květy
2 hrnky cukru
4 hrnky vodky
Do sklenice dáme šalvějové listy a připravíme sirup z cukru a 1 hrnku vody. Nalejeme na šalvěj spolu s vodkou. Necháme vyluhovat dva měsíce. Procedíme do sterilizovaných láhví a uzavřeme.
Množství: 5 hrnků
Anýzový likér
Anýz je velmi populární semeno na ochucování alkoholu v mnoha zemích. Likér z anýzu používáme k ochucení ovocných zákusků nebo s rybím a kuřecím pokrmem.
4 hrnky tequily
1 /2 hrnku drcených anýzových semen
1 malý kousek skořice
2 lžíce koriandrových semen
2 hrnky cukru
1 /2 hrnku vody
Tequilu a koření dáme do větší sterilizované sklenice. Vodu s cukrem vaříme, až se rozpustí. Nalejeme do sklenice a dobře zamícháme. Necháme měsíc vyluhovat a procedíme do láhví. Likér je připraven k pití.
Množství: 6 hrnků
Barbara Beckett: Vaříme z vlastních zásob