Recepty na saláty s masem.
Salát pro labužníky se sardelkami
250g zasyrova připraveného nakrouhaného zelí, 2 lžíce nakládaných hub, 1 cibule, 2 nakládané kapie, 2 sardelky, ocet podle chuti, nálev z kapií.
Zelí den předem nakrouhané a připravené nebo alespoň několik hodin odleželé doplníme na menší kousky překrájenými houbami, na nudličky nakrájenou kapií. Cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky a spaříme. Odcezenou ji přidáme k zelí. Nakonec přidáme sardelky nakrájené na tenké nudličky, promícháme a teprve pak přidáme trochu nálevu z kapií a podle potřeby ocet.
Fazolový salát
Pro 4 osoby - 300g malých fazolí, 40g cibule, ocet, sůl, mletý pepř, 10g oleje, 40g uzené slaniny, nadrobno posekaná petrželová nať.
Přebrané a umyté fazole necháme nabobtnat a potom je uvaříme do měkka. Dáváme pozor aby se nerozvařily a zůstaly celé. Scedíme je, nenecháme vychladnout a zalijeme nálevem, který připravíme takto: Ocet smícháme s trochou vody, solí, pepřem, a cukrem a necháme chvíli odstát. Potom přidáme olej, osmaženou slaninu pokrájenou na kostky a nadrobno posekanou petrželku. Fazole zalijeme nálevem a servírujeme k pečenému masu.
Zdobený hlávkový salát
4 menší hlávkové saláty, 4 vařená vejce, 80g sýra eidam, 200g šunkového salámu, 4 menší rajčata, kapie, ředkvičky, petrželka, kečup, hořčice, majonéza, sůl, pepř, máslo.
Nejprve opereme celou hlávku salátu a necháme okapat. Po obvodu talíře dáme šunkový salám do jeho středu hlávkový salát. Ten pokapeme majonézovým přelivem, který připravíme smícháním kečupu, majonézy, trochy hořčice, soli a pepře. Kečupu a hořčice dáme jen na obarvení majonézy. Salát posypeme nastrouhaným vajíčkem a sýrem. Potom ještě pokapeme nepatrně kečupem a ozdobíme plátkem rajčete, petrželkou, ředkvičkou a máslem. Podle sezóny můžeme použít více druhů zeleniny na ozdobu.
Masový salát s vejci
5 natvrdo vařených vajec, 250g malých tvrdých rajčat, 250g vařeného libového hovězího masa, 1 hlávkový salát, na zálivku olej, ocet, sůl, bílý pepř, cukr.
Rajčata nakrájíme na osminky (podle velikosti i na menší kousky), stejně tak i vajíčka, maso na tenké nudličky a opláchnutý salát rozebereme na lístky, větší lístky překrojíme na půlky, dobře zamícháme, zalijeme připravenou zálivkou a podáváme s tmavým chlebem.
Masový salát s ředkvičkami
250g vařeného hovězího masa, 150g sladkokyselých okurek, 2 zelené papriky, 10 ředkviček, 1 menší cibule, 1 lžíce hořčice, citrónová šťáva, sůl, olej.
Hovězí maso nakrájíme na kostičky, přidáme nadrobno nakrájené okurky, papriky, ředkvičky a cibuli. Přidáme hořčici, sůl podle chuti, citrónovou šťávu, pokapeme olejem a dobře promícháme.
Sváteční salát z pekingského zelí
400g pekingského zelí, 1/2 grepu, 100g kompotovaných hroznů nebo angreštu, 200g pečeného drůbežího masa, citrónová šťáva, 1 lžička zeleného pepře, 4 lžíce šlehačky, 1 lžíce brusinkového nebo klikvového kompotu.
Opláchnuté, okapané zelí nakrájíme na nudličky. Díly grepu sloupneme dužinu přidáme k zelí, doplníme odkapaným ovocem, na nudličky nakrájeným masem, pepřem a promícháme, podle chuti přikyselíme citrónovou šťávou a nálevem z kompotu. Salát rozdělíme do skleněných pohárů a zdobíme šlehačkou a brusinkami.
Zeleninový salát s masem
1 sáček zmrazené zeleninové směsy, 3 lžíce oleje, 1 cibule, 250g vepřového masa, sůl, mletá paprika, 3 lžíce kečupu.
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, a na ni osmahneme na kostky nakrájené vepřové maso. Osolíme, přidáme mletou papriku, podlijeme a dusíme do poloměkka, teprve potom přidáme částečně rozmraženou zeleninu, lehce přisolíme, lehce podlijeme a dodusíme do měkka. Když je pokrm skoro hotov, přidáme kečup a dodusíme. Podáváme s pečivem.
Zeleninový salát Bohemia
300g čínského zelí, 75g zelené papriky, 75g červené papriky, 75g rajčat, 50g pórku nebo cibule, 150g ostravské klobásky, 100g sýra Madeland (nebo jiného tvrdého sýra), 1 bílý jogurt, 100g tatarské omáčky, pepř, sůl.
Omyté čínské zelí a papriku nakrájíme na nudličky, rajčata na kostičky, pórek na tenká kolečka, oloupanou klobásu rovněž na tenká kolečka, tvrdý sýr na silnější nudličky nebo čtverečky. Vše zalijeme bílým jogurtem smíchaným s tatarskou omáčkou, osolíme, opepříme, dobře promícháme a krátce v ledničce vychladíme. Příloha: Chléb nebo jiné pečivo.
Varianta: Místo klobásy, tatarské omáčky a jogurtu použijeme dietní párky a 250g zakysané smetany.
Zeleninový salát se šunkou
150g šunky, 3 mladé kedlubny, 3 malá tvrdší rajčata, 4 malé karotky, 1 zelená paprika, 1 malá salátová okurka, 2 malé cibulky, citrónová šťáva, pažitka, sůl.
Šunku nakrájíme na širší nudličky, přidáme nastrouhané kedlubny a rajčata, papriku a karotku nakrájené na kolečka, salátovou okurku nakrájenou na malé kostičky a na tenká kolečka nakrájené cibulky. Pokapeme citrónem, dochutíme solí, posypeme nakrájenou pažitkou a dobře zamícháme.
Sýrový salát
350g sýra, 300g šunkového nebo jiného měkkého salámu, 200g různé vařené zeleniny, 1-2 natvrdo vařená vejce, 1 menší kyselá okurka, 100g majonézy nebo 2 dl kysané smetany, půl lžičky hořčice, sůl, citrónová šťáva nebo ocet.
Sýr, salám, uvařenou zeleninu, okurku a bílky z natvrdo uvařených vajec pokrájíme na malé nudličky, smícháme s majonézou, smetanou, hořčicí citrónovou šťávou nebo octem, osolíme a necháme alespoň půl hodiny před podáváním v chladu odležet. Salát upravíme na mísu, ozdobíme rajčaty, ředkvičkami, zelenou paprikou, kyselou okurkou, hlávkovým salátem a zelenou petrželkou. Ozdobu volíme podle ročního období.
Rančerský salát
200g salámu Junior (nebo dietního), 3 vejce natvrdo, 150g sladkokyselých okurek, 350g konzervovaných fazolí v tomatě, 100g cibule, 100g majolky, 100g krémové smetany, 1 lžíce hořčice Bona, sůl.
Salám Junior, vejce natvrdo a sladkokyselé okurky nakrájíme na drobné kostičky a promícháme. Přidáme k nim fazole v tomatě, jemně nakrájenou cibuli, majolku, krémovou smetanu, hořčici a špetku soli. Opět dobře promícháme. Aby salát co nejvíce lahodil také oku, na talířích můžeme ozdobit bohatou zeleninovou oblohou - například z hlávkového salátu a červených a žlutých paprik. Příloha: chléb nebo jiné pečivo.
Drůbeží salát
250g pečeného drůbežího masa, 3 jablka, 100g celeru, 1 lžíce oleje, 1 lžička octa, 1 lžička hořčice, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř.
Vychladlé maso nakrájíme na nudličky, celer nastrouháme na slzičkovém struhadle, jablka nakrájíme na kostičky, vše smícháme, zakapeme citrónovou šťávou a zalijeme nálevem z octa, hořčice, oleje mletého pepře a soli.
Salát se šunkou
1 malý květák, 2 mrkve, 1 malá kedlubna, 500g hrášku, 250g vařené šunky, 3 lžíce octu, sůl, čerstvě umletý pepř, trochu hořčice, 3 lžíce oleje, svazek zelené petrželky.
Očistíme květák, rozdělíme na růžičky a vložíme do vařící vody asi na 7 minut. Mrkev i kedlubnu očistíme, omyjeme a mrkev nakrájíme na tenké plátky a kedlubnu na kostičky. Očištěný hrášek vložíme do vařící vody na 3 minuty. Zvlášť smícháme ocet, olej, hořčici, sůl, pepř se sekanou petrželkou. K zelenině přidáme nakrájenou šunku a okořeníme omáčku.
Salát s tuňákem
Hlávkový salát, ledový salát, 4 středně velká rajčata, 200-300g tuňákovou konzervu bez příchuti, čerstvý kopr, 2 uvařené brambory, 2 natvrdo uvařená vajíčka, 200g mražených fazolek, svazek ředkviček, červenou cibuli, svazek bazalky, kop, plnotučnou hořčici, 0,3 dl rostlinného oleje, bílý pepř, sůl, ocet, zeleninový vývar na zálivku.
Nejprve připravíme "francouzskou zálivku" dresink. Do misky dáme plnotučnou francouzskou hořčici, přidáme špetku bílého pepře a soli, a pomalu (aby se dresink nesrazil) za stálého míchání vpravíme olej, přidáme zeleninový vývar, trochu octa a dáme zálivku na chvíli uležet. Na misku natrháme salát, nakrájíme rajčata na měsíčky, nakrájíme vajíčka na kostičky, karbovacím (ozdobným) nožem nakrájíme brambory na nudličky a přidáme k rajčatům a vajíčkům, dále přidáme fazolky. Tuňáka a nakrájený kopr vidličkou opatrně promícháme a rovněž přidáme na misku a posypeme nakrájenou červenou cibulkou. Vše přelijeme připraveným dresinkem a salát je hotov.
Špekáčkový salát
300g špekáčků, 1 salátová okurka, 3 rajčata, 1 paprika. Nálev: 4 lžíce oleje, 2 lžíce octa, špetka pepře, soli, sladké mleté papriky, 1 nadrobno nakrájená cibule.
Oloupané špekáčky, okurku a rajčata nakrájíme na plátky, papriku na proužky. Promícháme se zálivkou, povrch sypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou.
Lahůdkový salát s chřestem
150g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička nastrouhaného křenu, půl lžičky cukru, sůl, pepř, pažitka, 250g měkkého salámu, 1 cibuli, 1 jablko, 2 rajčata, 250g vařeného chřestu nebo sterilovaného, petrželka, 2 natvrdo uvařená vejce.
Jogurt dáme do salátové mísy, smícháme s majonézou, hořčicí a okořeníme. Omáčku ochutíme, přidáme jemně pokrájenou pažitku. Salám a cibuli oloupeme, jablko, rajče rozkrojíme a zbavíme jader. Všechno včetně chřestu nakrájíme na nudličky a smícháme. Salát dochutíme a před podáváním krátce promícháme, připravíme k servírování. Vejce oloupeme rozkrojíme na šest dílků a salát jimi ozdobíme. Salát můžeme nechat odležet. Podáváme vychlazený, nikoliv však ledový.
Salát s houbami
400g hovězího masa, sůl, 2 mrkve, 1/3 celeru, 1/2 skleničky nakládaných hub ve sladkokyselém nálevu, 1 nakládaná kapie, 1 lžíce worcestrové omáčky, citrónová šťáva.
Hovězí maso uvaříme s přidáním mrkve, celeru a cibule. Vychladlé maso nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou zeleninu a houby, na nudličky nakrájené kapie, worcestrovou omáčku, sůl, a citrónovou šťávu. Dobře zamícháme a podáváme s tmavým chlebem.
Salát Oran
250g libového studeného předem uvařeného kuřecího masa, 250g melounu (nejlépe ananasového), 2 menší zralá rajčata, 1 hlávka salátu, 2 menší oloupané brambory uvařené ve slupce, 1 kelímek majolky, 2 lžíce křenu, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl a pepř podle chuti, 2 stroužky utřeného česneku.
Maso nakrájíme na kostičky, meloun oloupeme a spaříme krátce v okyselené vodě, pak nakrájíme na nudličky spolu s rajčaty, salátem a brambory. Doplníme strouhaným křenem, ochutíme ostatními přísadami a nakonec smícháme s majolkou.
Převzato z http://www.blankaf.estranky.cz