Recept z merlíku, inspirovaný našimi předky Slovany.
Špenáty (tedy povařené posekané listí převážně merlíkovitých rostlin) byly oblíbenou slovanskou potravou. Připravovaly se na řadu způsobů a jedním z nich mohly být právě špenátové těstové bochánky.
Při přípravě tohoto jídla jsme se inspirovali receptem ze 17. století, který jsme mírně zjednodušili a upravili pro raný středověk.
Doba přípravy zabere jen asi 1 hodinu a výsledkem Vám budou velice chutné a netradiční merlíkové bochánky. Tento recept velmi doporučuji všem k vyzkoušení.
Pro 4 porce potřebujeme:
- 320 g listů (případně mladých lodych) merlíku bílého (lze použít jakýkoliv druh merlíku či lebedy, samozřejmě lze použít i špenát, ale ten zde v 9.-10. století nerostl)
- 170 g hladké bílé mouky a 170 g semleté jemné mouky ( pokud nemáte kamený mlýnek použijte celozrnou mouku z obchodu, ale vlastní mouce se to nevyrovná)
- 100-150 g balkánského sýra (může být i jiný druh, ale balkánský sýr si s merlíkem výrazně doplňuje chutě)
- hrst jemně drceného starého chleba (lze nahradit strouhankou) - množství závisí na hustotě směsi
- 3 ks vajíček
- 20 g másla
- sůl a koření (např. saturejku)
I.
Máte-li všechny ingedience k dispozici, je hlavním krokem nasbírání potřebného množství merlíku, který je u nás poměrně hojný na rumištích. Sbírají se buď listy časně z jara nebo i sečením omlazené rostliny. A to včetně lodyh s květními pupeny.
II.
- Nádivka:
- Merlík nadrobno posekáme, posolíme a uvaříme z něj špenát. Vaříme jej asi 45 minut - tedy tak dlouho, aby nám vnikla hustá směs s minimem vody.
- Do špenátu přidáme nadrcený chléb, jedno vajíčko a nadrobno nakrájený (nastrouhaný) balkánský sýr.
- Podle libosti špenát okořeníme (nám se osvědčila saturejka)
- Vše pořádně promícháme a zahustíme tak, aby nám vznikla tuhá pasta.
- Těsto:
- Smícháme hladkou bílou s vlastní semletou mouku.
- Přidáme dva žloutky a kousek rozpuštěného másla.
- Pořádně těsto prohněteme a dle potřeby přidáváme teplou vodu, aby těsto bylo vláčné.
- Fotogafie: Na fotogafii není přesný poměr - vídíte na ní těsto z 220 g mouky a pastu z 420 g merlíku.
III.
- Placičky:
- Nejprimitivnější postup je ten, že z těsta uždibujeme kousky, které následně v ruce tvarujeme do placiček. Nám se osvědčily placičky o průměru 11 cm.
- Jelikož neoplýváme zručností předků, můžeme na rozválení těsta použít váleček a prkénko. Snažíme se vyválet co nejtenší vrstvu, ze které si následně vyřezáváme kolečka.
- Lze také použít různé moderní vykrajovací formy - chuť se sice nezmění, avšak vizuálně se oddálíme od slovanské kuchyně.
- Bochánky:
- Do středu vytvořených placiček přidáváme pastu a následně bochánky uzavřeme (slepíme k sobě přesahující části těsta).
- Množství pasty závisí na velikosti placiček - přibližně cca kávovou lžičku na placičky o průměru 11 cm.
- Pokud Vám nesejde na "historickém" vzhledu bochánků, tak si můžete pomoci různými moderními formami, které nám výrazně urychlí práci.
- Vaření:
- Bochánky vkládáme do vařící vody na cca 12 minut. Uvařené bochánky vystoupají samy k hladině - takže je můžeme postupně odebírat.
- O něco snažší (a dobově také obhájitelné) je vaření v horké páře. Kdy na hrnec položíme plátno s bochánky a ještě vše přikryjeme. V tomto případě vaříme bochánky cca 15 minut.
- Po uvaření bochánky vyjmeme a dáme na plátno nebo ošatku (ta se osvědčila), aby mírně oschly.
- Fotogafie: Právě uvařené bochánky.
IV.
- Po několika minutách při vyjmutí z vody/páry bochánky oschnou a schladnou - v té chvíli je náplň ještě příjemně teplá a můžeme se pustit do jídla.
- Bochánky z páry po schladnutí získají příjemnou tmavělesklou barvu.
- Bochánky lze jíst i po celkovém zchladnutí jako studené jídlo.
- Případně je lze ohřát v horké vodě a jako delikatesa jsou osmažené na tuku s cibulkou.
- Fotogafie: Merlíkové bochánky jsou připraveny k jídlu.
Dobrou chuť
Takto merlíkové bochánky připravovali staří Slované na svých hradištích: Výroba velkého množství bochánků je společenskou záležitostí. Hotové bochánky nahážeme do vroucí vody. Bochánky samy vyplavou na hladinu - jakmile budou uvařeny. Po vyjmutí z vody je necháme mírně zchladnout a okapat. Pro lepší chuť můžeme bochánky omastit osmaženou cibulkou a sádlem.
převzato z www.slovane.cz