Originální receptury jídel, které byly na ochutnávce na vernisáži výstavy „Sinice a řasy v potravě člověka“ v Regionálním muzeu Mělník, která proběhla 25.9.2008. Autorka výstavy RNDr. Olga Skácelová Ph.D. poskytla recepty Jitřní zemi. Zabývá se řasami profesionálně v hydrobiologické laboratoři Moravského zemského muzea.
Výstava je putovní a 11.2 - 28.3.2010 bude opět k vidění v muzeu v Prostějově.
Doporučení:
Mořské řasy není nutné užívat pouze v receptech východoasijské kuchyně, dobře se hodí i do našich tradičních receptů. O tom svědčí i níže uvedené recepty.
Pomazánka:
Pomazánkový margarín Perla – kelímek 500 g
Nízkotučný tavený sýr 2 krabičky (= 6 obdélníčků)
Utřený česnek (4 stroužky) se solí
Karí koření
Nori vločky (několik lžic)
Vše dohromady utřít.
Jednohubky natírat pomazánkou a zdobit kouskem červené nebo zelené papriky a několika kousky vařené řasy ARAME.
Řasu ARAME (zakoupíme v prodejnách zdravé výživy, dodávají firmy CountryLife a Sunfood) vaříme takto: hrst řasových „větviček propláchneme studenou vodou, dáme do vroucí vody (také lze předem namočit) a vaříme do změknutí (také můžeme nechat v horké vodě dojít), ocedíme, posekáme na kousky na zdobení.
Těstovinový salát:
Sáček těstovin (300 g)
Kukuřice sterilovaná (Bonduelle) v nálevu 500 ml
Barevné papriky (čerstvé) 4 ks nakrájené na kostičky
Salátová okurka
1 cibule nakrájená na kostičky
Červené „Mořské řasy“ produkce Thailand (červené řasy) – asi 5 lžic opražených na kapce oleje na teflonové pánvi, až změní barvu z červenofialové do nazelenalé, pak rozdrcených v dlani
Majonéza (event. jogurtový dresink) cca 200 ml
Sůl, event. pepř
Těstoviny (nejlépe vrtule) uvaříme v osolené vodě se lžící oleje do poloměkka, promyjeme studenou vodou.. Po vychladnutí zlehka přimícháme přísady.
Zelný salát:
Hlávka zelí
2 cibule nakrájené na kostičky
Mořské řasy - opražené červené viz „těstovinový salát“ nebo „ARAME“ viz „pomazánka“
Zálivka: ocet, olej, sůl, špetka cukru (zálivku lze nahradit bílým vínem)
Karí koření
Vše promícháme, vhodné je ručně promačkat.
Salát z drobně nakrájeného zelí je možné konzumovat již za 2 hodiny, chutná i uležený následující den. Pokud zbyde, lze z něj udělat zelí nateplo jako přílohu k masu anebo netradiční zelnou polévku (zasmažit, eventuálně přidat kysanou smetanu).
Sekaná s mořskými řasami:
1 kg mletého masa (směs vepřového a hovězího)
3 vejce
6 rohlíků nakrájených na kostičky namočených v hrnku mléka
Sůl, pepř
Mořské řasy: chaluhy Laminaria prodávané jako „Mořské řasy“ firmy EKOPRODUKT (jsou jemnější než KOMBU) nastříhané na kousky, nemusí se předem vařit
nebo vařené ARAME (viz :pomazánka“ či NORI vločky, také lze použít nadrcené WAKAME (namlet v tříštivém mlýnku, mixéru nebo ručně rozdrobit) – několik lžic
Vše smíchat, vytvarovat šišky, péci (200 oC) napřed přikryté alobalem, poté odkryté (kůrka).
Slané pečivo s mořskými řasami:
Balíček listového těsta
Vejce na potření
Hrst vařené řasy ARAME (viz „pomazánka“)
NORI vločky (dodává COUNTRY LIFE nebo SUNFOOD)
Rozválený plát listového těsta posypeme osušenými uvařenými řasami ARAME, složíme a znovu vyválíme. Vykrajujeme tyčinky, potíráme rozšlehaným vejcem a sypeme NORI vločkami, Pečeme na nemaštěném plechu opláchnutém studenou vodou.
Dobrou chuť přeje autorka výstavy a receptů
RNDr. Olga Skácelová, Ph.D.
Moravské zemské muzeum, hydrobiologická laboratoř
Zelný trh 6, 659 37 Brno
oskacelova@mzm.cz