Kopřivy jsou sice všude, ale sbírejme je raději na čistších místech. Nejlepší jsou mladé.
Kopřivová polévka
Čerstvě nasbírané kopřivy, krátce spařit vroucí vodou a vzápětí je zchladit studenou vodou (ztratí tak tu štiplavost kyseliny mravenčí - mám ten dojem). Natrhat je na menší kousky, nebo keramickým nožem nakrájet (aby moc nepřišly do styku s kovem). No a to je základ polívky pak se přidá všechno co je doma k mání: třeba opražený ovesný vločky, kořenová zelenina, brambory, ochutí se kmínem, solí a třeba vegetou a může se to zahustit cibulovou jíškou ...
Kopřivový špenát
Ten samý postup s kopřivama, pak hodit na cibulku s trochou olivového oleje, přidat smetanu, může se vajíčkem zahustit, ochutit solí a nakonec dát prolisovaný česnek k tomu brambory a třeba ochucený seitan, nebo různě upravený šmakoun. Těch kopřiv je třeba hodně, když to má být pořádná špenátová porce.
Zulu