Něco receptů s bramborami, variace na orientální kuchyni.
Brambory po malábársku
500 brambor, 2 feferonky, lžička hořčičného semínka, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky chilli, lžíce karamelu, šťáva z jednoho citrónu, hrst zelené petrželky, 80 g másla, 2 lžíce strouhaného kokosu, sůl
postup:
na másle upražíme hořčičné semínko, přidáme oloupané a nakrájené brambory, koření, sůl a mírně dusíme pár minut. Potom podlijeme a dusíme dál. Nakonec vmícháme karamel rozpuštěný v citrónové šťávě, nasekané feferonky a petrželku, strouhaný kokos a necháme pěkně vysmahnout
Brambory s květákem
250 g brambor, větší květák, 1/2 lžičky chilli, lžička kari, 1/2 lžičky kmínu, 1/4 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky mletého pepře, 120 g másla, sůl
postup:
na másle smažíme nakrájené brambory, chilli, kari, kmín, zázvor. Přidáme růžičky květáku, osolíme a necháme pár minut osmahnout, pak přikryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme s trouchou podlívání. Sypeme pepřem.
Brambory na rajčatech
500 g brambor, 250 g rajčat, lžička kari, 1/2 lžičky chilli, lžička kmínu, 100 g másla sůl
postup:
na másle pražíme kmín, kari, osolené a nakrájené brambory asi 5 minut. Pak přidat nakrájená rajčata (já je raději spařuju abych je mohla oloupat), chilli a zalijeme vřelou vodou. Dusíme na mírném ohni do měkka.
Zulu