Další recept abatyše Hildegardy, tentokrát na stres a posilu nervů.
Upozornění pro všechny, kteří si sušenky upekli: Nepřekračujte dávkování uvedené v aktualizované verzi, muškátový oříšek způsobuje při předávkování těžké kóma. Aktualizováno 11.1.2006
,.A člověk at' upraví prášek z muškátového oříšku a ve stejné váze ze skořice a také trochu hřebíčku. A z tohoto prášku a z mouky na pečivo a vody at' připraví dortíčky a ty ať jí často a ze srdce a z duše se vypaří všechna trpkost a jeho otupělé smysly se otevřou, a jeho duše bude šťastná a všech jeho špatných šťáv v něm ubude. "
Mletý muškátový oříšek 45 g, mletá skořice 45 g, mletý hřebíček 10 g, jemná špaldová mouka 1000 g, třtinový cukr 300 g, máslo 500 g, vejce 4 ks.
Koření se promíchá, smísí se s moukou a přidají ostatní přísady. Z toho se vypracuje těsto a nechá odpočívat (nejlépe přes celou noc). Těsto se pak vyválí a z něho vykrajují sušenky. Také je možné těsto svinout a napříč nakrájet na tenké plátky.
Péci pří 180 °C 5 až 6 minut.
Denně jíst asi 5 až 8 těchto sušenek (podle velikosti). Sušenky chutnají skvěle a měly by vlastně být ustavičně v zásobě.
Je to také prostředek pro člověka, který se dostal do zjevně bezvýchodné situace. V těchto krajních situacích otupí smysly, člověk zahořkne a neví co dál. Tady - vedle věcného posouzení všech okolnosti, odvahy k riziku v pozitivním smyslu a modlitby - pomohou dostat se z nesnází i tyto „nervové sušenky". Ty zbystří smysly, obšťastní člověka a odejmou ze srdce hořkost v těle množství škodlivých šťáv. Člověk se stane prozíravějším, jeho horizont se rozšíří a takto posílen může najít řešení svého problému.
Doplňková léčba: Pouštění žilou, petrželové víno.
Podle knihy R. Schillera: Svatá Hildegarda a její léčebné metody.
Recept na nervové sušenky podle J. A. Zentricha:
Smícháme 45 muškátového oříšku, 45 g skořice, 10 g hřebíčku. Z této směsi dáme na 1 kg hladké mouky 50-80 g. Sušenky připravit podle běžného receptu. Dávkování 2-3x denně 1-2 sušenky o hmotnosti asi 15 g. Originální znění receptu je nezbytně nutné pro dosažení účinku přesně dodržet (je psaný nahoře kurzívou) je tak dodrženo, protože důležitý je v tomto případě poměr koření, nikoliv přesný způsob kuchyňské přípravy.
Problémy s vážením a dávkováním (je velmi náročné upéct sušenku o váze 15 g) viz článek Nervové sušenky - technologie a dávkování